Germania și Anglia oferă un spectacol unic în Europa: Suspansul atinge cote fantastice
0Germania și Anglia oferă, an de an, un fotbal de cea mai bună calitate la nivel de cluburi. Doar că, având în vedere că în viață nu poți să le ai pe toate, și în aceste campionate a existat un aspect care a cam dezamăgit fanul neutru al sportului-rege.
Vorbim despre elementul surpriză. „Ingredient“ de bază, farmecul oricărei competiții! Mai ales în Germania, când ne uităm la rubrica campioanei, începând din 2013, ne dăm seama de faptul că Bayern Munchen a „confiscat“, efectiv, locul 1! Pe care l-a câștigat, în ultimele zece ediții ale întrecerii interne. În această perioadă, doar ocupanta locului 2 s-a schimbat, Borussia Dortmund, vicecampioană de șase ori, fiind expertă în a termina după marea rivală din Bavaria.
Acum însă, la „FC Hollywood“, cum e denumită Bayern, în mod ironic, se derulează o dramă! Pentru că echipa traversează o perioadă critică, care nu prea a caracterizat-o în ultimii mulți ani. Mai întâi, a fost schimbarea șocantă a antrenorului Julian Nagelsmann (35 de ani), la finalul lunii martie. A fost genul de decizie care nu prea se ia la un club de talia lui Bayern, în plin sezon. Doar că șefii erau nemulțumiți, atât de rezultate, cât și de relația tehnicianului cu elevii săi. Ambele probleme au rămas însă nerezolvate, odată cu instalarea lui Thomas Tuchel (49 de ani). De fapt, ele s-au agravat! Pentru că, între timp, Bayern a fost eliminată din Liga Campionilor, în sferturi, după 0-3 și 1-1 cu Manchester City. Iar în weekend, a venit căderea de pe primul loc în Bundesliga!
Învinsă de Mainz, în deplasare, scor 1-3, după o a doua repriză catastrofală – Bayern a avut 1-0 la pauză – formația bavareză a fost taxată imediat. Pentru că Dortmund a spulberat Frankfurt, acasă, scor 4-0, și a devenit liderul Bundesligii, când mai sunt doar cinci partide de jucat. Așadar, trupa pregătită de Edin Terzić (40 de ani) e în pole-position pentru a cuceri primul titlu după cel din sezonul 2011-2012.
Arsenal dă cu piciorul la o șansă uriașă
În principalele campionate ale Europei, o luptă palpitantă pentru titlu se dă, în continuare, și în Anglia. În rest însă, în Italia, Franța și Spania, lucrurile s-au cam lămurit deja, Napoli, PSG, respectiv Barcelona având șampania la rece.
La un moment dat, inclusiv în Premier League părea că vom asista la un marș triumfal al lui Arsenal spre titlu. În primele 19 etape, deci până la jumătatea sezonului, „tunarii“ au înregistrat 16 victorii, 2 remize, 1 înfrângere. Chiar dacă singurul eșec a fost în partida cu Manchester City din deplasare, scor 1-3, trupa pregătită de Mikel Arteta (41 de ani) părea a fi de neoprit!
Au venit apoi sincopele din februarie – trei etape la rând fără victorie, inclusiv un alt eșec în fața lui City, de această dată, acasă: 1-3 – la care s-a adăugat seria egalurilor de acum, trei la număr. Iar remiza cu Southampton (3-3), ultima clasată din Premier League, a deschis larg calea „cetățenilor“ spre un al treilea titlu cucerit la rând.
Calculele sunt simple: în acest moment, Manchester City are două restanțe și, dacă le câștigă pe ambele, trece pe primul loc, cu 76 de puncte. Echipa lui Josep Guardiola (52 de ani) e, de fapt, în cursă pentru o triplă istorică! Tocmai s-a calificat în finala Cupei Angliei (va întâlni acolo Brighton sau Manchester United pe data de 3 iunie) și urmează să joace în semifinalele Ligii Campionilor, în „dubla“ cu Real Madrid (9 mai în deplasare, 17 mai acasă). Așadar, pentru Guardiola, din 2016 la City, acest sezon poate deveni cel mai bun, de când a aterizat, la Manchester.
Bundesliga, Top 3
Echipă Meciuri Puncte
1. Dortmund 29 60
2. Bayern Munchen 29 59
3. Union Berlin 28 52
Premier League, Top 3
Echipă Meciuri Puncte
1. Arsenal 32 75
2. Manchester City 30 70
3. Manchester United 30 59