FRF și afacerea arbitrilor trimiși la arabi. Sumele fabuloase pe care le primesc „fluierașii” de la șeici
0Arbitrii de top ai României au început în ultima vreme să conducă mai mult prin Arabia Saudită și Kuweit și să lase deoparte meciurile importante din Superliga. Miroase a afacere bănoasă pentru FRF și pentru „fluierașii” români, în condițiile în care lucrurile scârțâie serios acasă.
Arbitrajul lui Horațiu Feșnic de la Rapid - FCSB, scor 1-0, a fost contestat dur atât de oaspeți, cât și de oamenii de fotbal. La fel și ceea ce s-a petrecut în camera VAR, unde Rareș Vidican n-a reacționat la faulturile dure ale giuleștenilor.
Probleme au fost și la Farul - CFR Cluj 1-0, meci arbitrat șmecherește de Sebastian Colțescu, în timp ce oltenii de la FC U Craiova s-au plâns de brigada condusă de Cătălin Popa, care a luat mai multe decizii greșite în meciul cu FC Botoșani, scor 0-0.
Bareme de patru ori mai mari la arabi
În tot acest timp, cei mai importanți „centrali” din țară conduceau meciuri în Arabia Saudită. Radu Petrescu şi Ovidiu Haţegan (VAR) au fost delegaţi să-l arbitreze pe Cristiano Ronaldo la Al Nassr - Al Wehda, în timp ce Istvan Kovacs și Andrei Chivulete au fost la derby-ul din Kuweit, dintre Kazma și Al Kuwait.
De ce acceptă arbitrii români să conducă meciurile din țările arabe e lesne de înțeles: pentru bani! Baremele pe care le oferă saudiții sunt de 4-5 ori mai mari decât cele primite de la FRF. Spre exemplu, un „central“ primește de la arabi 5.800 de euro pentru un joc, în timp ce în România încasează 6.000 de lei (1.200 de euro). La fel, asistenții și cei din camera VAR sunt răsplătiți cu 3.000 de euro în Arabia Saudită, iar în țară câștigă între 3.000 și 3.700 de lei (600/740 de euro).
Întrebarea care se naște este cu ce se alege Federația lui Răzvan Burleanu din această „afacere” și de ce acceptă să trimită arbitri români în Arabia Saudită, când e nevoie de ei în România, mai ales pe un final încins de campionat.
Banii, eterna poveste
Oficialii FRF au încercat să explice că este vorba despre o colaborare: „Ovidiu Hațegan a fost delegat la un meci din Arabia Saudită în baza colaborării pe care CCA o are cu Federația Saudită de Fotbal. Delegarea arbitrului român a fost programată cu mai mult timp înainte de această rundă din Superliga. Totuși, arbitrul a fost desemnat și în această etapă, anterior călătoriei sale în Arabia Saudită, și este din nou disponibil pentru următoarea rundă”, se arată într-un răspuns al Federației la solicitarea ProSport.
Probabil este vorba tot de bani, de vreme ce nu poate fi vorba despre o reciprocitate. Acest parteneriat presupune ca românii să arbitreze la saudiți, dar e logic că niciun arab nu va veni vreodată să conducă meciuri din Superliga.
În plus, „centralii” și asistenții noștri de top nu prea au ce să învețe de la omologii lor, care arbitrează într-un campionat burdușit cu vedete, dar aflat la ani-lumină de cele din Europa. Or, pentru a crește valoarea „fluierașilor” români era mai la îndemână să se realizeze o colaborare cu campionate mai puternice sau de aceeași mărime de pe continentul nostru. Problema e că aici nu se învârt sume astronomice.
Baremul românilor care arbitrează în țările arabe:
5.800 de euro – arbitrul central
3.000 de euro – asistenții și arbitrul din cabina VAR
Baremul arbitrilor care conduc meciuri în Superliga:
6.000 de lei (1.200 euro) – arbitrul central
3.700 de lei (740 de euro) – asistenții
3.000 de lei (600 de euro) – arbitrul din cabina VAR
Explicațiile lui Burleanu
Răzvan Burleanu, președintele FRF, a explicat care e viziunea Federației asupra acestui subiect. „Când ne referim la Arabia Saudită, suntem parte a unui protocol în trei, împreună cu UEFA, astfel încât să creștem experiența internațională a arbitrilor noștri, care după aceea să le fie utilă la nivelul competițiilor europene intercluburi și între echipele naționale.
În ceea ce privește arbitrii noștri de top, trebuie să luăm în considerare că și ei au fost sancționați pentru competiția internă. Unii dintre ei au stat 2-3 etape, lucru lesne de urmărit atunci când nu sunt convocați”, a precizat Burleanu.
Kyros Vassaras, verdict aiuritor după faulturile lui Onea și Grigore
Grecul Kyros Vassaras, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, a analizat fazele controversate de la derby-ul Rapid - FCSB, scor 1-0, care au aruncat în aer fotbalul românesc. Explicațiile sale au fost halucinante.
Episodul în care Dragoș Grigore l-a călcat pe Andrea Compagno a fost comentat astfel: „VAR-ul nu poate interveni, nu sunt elemente clare pentru un cartonaș roșu. Jucătorii sunt apropiați, călcarea pe picior este cartonaș galben, atunci când este intensitate medie. Vorbim doar despre o parte a piciorului, așa că VAR-ul nu poate interveni.
Intenția lui este să joace mingea”, a susținut Kyros Vassaras, care a spus că nu se impunea eliminare nici la faultul lui Onea asupra lui Florinel Coman. „Este un atac imprudent, cu contact jos, la nivelul ghetei. Nu este un contact întreg, doar îl atinge. Nu sunt elemente clare pentru un cartonaș roșu. A fost contact fără forță excesivă, dar la viteză mare”.