Fotbal infinit, comedia lui Corneliu Porumboiu despre regulile jocului de fotbal, din 9 martie pe ecrane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotbal Infinit prezintă o abordare inedită a jocului de fotbal şi „a fost lansat într-un context cum nu se putea mai potrivit, în anul unei Cupe Mondiale”, după cum a remarcat „Hollywood Reporter”.

Fotbal Infinit prezintă o abordare inedită a jocului de fotbal şi „a fost lansat într-un context cum nu se putea mai potrivit, în anul unei Cupe Mondiale”, după cum a remarcat „Hollywood Reporter”.

Totul, în contextul în care o figură importantă a fotbalului mondial, Marco van Basten, în calitate sa actuală de director tehnic la FIFA, cere, printre altele, renunţarea la cartonaşele galbene, loviturile de departajare şi la regula ofsaidului.

Şi personajul principal, Laurenţiu Ginghină, funcţionar la Prefectura Vaslui, care se consideră din familia super-eroilor de tip Superman pentru ideile sale vizionare, este preocupat de aproape 30 de ani să revoluţioneze regulile fotbalului şi îşi pune întrebări: de ce este terenul dreptunghiular? Să aibă voie jucătorii să alerge pe tot terenul? La ce servesc colţurile în fotbal? Dar aşa, în general? În acelaşi timp, şi regizorul Corneliu Porumboiu ridică miza şi se întreabă dacă există vreun raport intim între fotbal şi viaţă?

 „În spatele poveştilor şi întrebărilor lui Laurenţiu mi-am dat seama că există un conflict între lege şi libertate, o tematică ce m-a interesat întotdeauna”, mărturiseşte Corneliu Porumboiu, care apare el însuşi în film. „Eu sunt un fel de arbitru. Decizia de a apărea în film a fost una funcţională, pentru că nu puteam să las personajul singur. Am intervenit doar acolo unde era nevoie de mine”, a adăugat regizorul.

Un film emoţionant şi subtil, cu cele mai amuzante secvente văzute la Berlinală anul acesta

Despre cea mai recentă producţie a lui Corneliu Porumboiu au scris, după vizionarea de la Berlin, publicaţii precum The Guardian, Hollywood Reporter sau Screen Anarchy.

 „Fotbal infinit are momente reuşite de umor fin, care alternează cu introspecţii subtile ale unui protagonist neconvenţional”, notează şi Hollywood Reporter, în vreme ce Screen Anarchy scrie că filmul lui Porumboiu prezintă „cele mai autentice şi amuzante secvenţe care au fost văzute la Festivalul de la Berlin”, iar Sight & Sound apreciază că filmul este „amuzant, emoţionant şi de o subtilitate aparte”.

Fotbal infinit este cel de al doilea film al regizorului Corneliu Porumboiu care are ca temă fotbalul, după „Al doilea joc”, care a avut şi el premiera la Berlinală şi în care protagonişti erau Corenliu Porumboiu şi tatăl său, Adrian, fost arbitru de fotbal.

Filmul va putea fi văzut în Bucureşti - Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union, cinemateca Eforie, Cluj - Cinema Victoria, Vaslui Cinema Cityplex (din 16 martie), Bârlad Cinema Cityplex (din 16 martie), Piteşti - Cinema Trivale, Târgu Mureş - Cinema Arta, Slobozia – Casa de Cultură (din 10 martie), Braşov - cinemateca Patria (din 23 martie). Lista completă a cinematografelor va putea fi consultată pe siteul Voodoo Films.

Corneliu Porumboiu obţinea premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006 pentru „A fost sau n-a fost?", o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie.  În 2009 era de asemenea premiat la Cannes, cu premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard pentru filmul „Poliţist adjectiv”.

 „Fotbal infinit” este distribuit de Voodoo Films. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite