Fetele de aur ale României. Cum au început tenisul de masă Eliza Samara, Dana Dodean şi Bernadette Szocs
0
Cele trei fete care au câştigat aurul continental pentru România, Eliza Samara, Daniela Dodean Monteiro şi Bernadette Szocs, au început tenisul de masă pentru a sta în preajma fraţilor mai mari.
România este campioană europeană la tenis de masă, după ce Eliza Samara, Daniela Dodean Monteiro şi Bernadette Szocs au câştigat câte un meci în confruntarea cu Germania din finală.
1.000 de jucători de tenis de masă sunt legitimaţi în România, Germania are 20.000, iar China are 2.000.000. Cu toate acestea, cele trei fete ale noastre au bătut o echipă a Germaniei care a avut în componenţă două chinezoaice naturalizate. Cum bugetele şi condiţiile de pregătire sunt şi ele incomparabile, Eliza, Daniela şi Bernadette au înfăptuit un mic miracol la Europeanul din Luxemburg.
„Ne-am autodepăşit şi cred că am făcut mulţi români fericiţi în ţară. Eu m-am gândit înainte să înceapă meciul la fetiţa mea, Lara Melissa, care e acasă, în Portugalia, ea mi-a dat putere, îmi dă mereu forţa necesară pentru a mă duela cu orice adversară. Mâine plec spre casă, spre Portugalia, pentru că mi-e tare dor de fetiţa mea", a mărturist Daniela Dodean pentru ProSport. După succesul cu Germania, fetele au fost invitate la Ambasada României din Luxemburg, unde au sărbătorit cu sarmale şi un pahar de vin alături de antrenorul Viorel Filimon
„Am aşteptat 12 ani această medalie de aur. În sfârşit am câştigat-o, principala noastră armă a fost calitatea fiecărei jucătoare. Fetele mi-au spus de la început să fiecare trebuie să câştige un meci”, a spus antrenorul României, Viorel Filimon, pentru site-ul federaţiei europene.
Eliza Samara, campioana cu sânge de machedon
Eliza, sau Sami, cum îi spun prietenii, s-a născut în aprilie 1989 la Constanţa, într-o familie de aromâni şi, întocmai ca Simona Halep, a ajuns să practice sportul datorită unui frate mai mare: “Am intrat în lumea tenisului de masă la vârsta de cinci ani. Totul a început datorită fratelui meu, Stelian, care a fost selectat de la grădiniţă de către antrenor. Eu, fiind mai mică, mergeam cu mama să îl luăm de la antrenamente. Curiozitatea m-a împins să văd cum este acest sport, îmi doream şi eu să mă joc, să văd cum este. Într-o zi am ajuns la sală prea devreme, iar antrenorul văzând că nu am stare, mi-a dat o paletă. Şi am început să ţin mingea pe paletă, să fac duble şi cu stânga, şi cu dreapta. Antrenorul i-a spus mamei mele că am talent şi voi ajunge departe. Iar din ziua aceea a început totul!”, a povestit Eliza „Antrenorul Viorel Stelea m-a descoperit, m-a învăţat să ţin mingea pe paletă, dar Viorel Filimon m-a format ca jucător“, a mai spus ea.
Eliza a fost legitimată la Fenerbahce, alături de două sportive din China, iar antrenamentul cu ele au ajutat-o să intre puţin în pielea lor. Recent, ea a semnat cu CSA Steaua.
Cvintuplă campioană europană, Eliza Samara a fost nominalizată la titlul de „Sportivul anului” în 2015, alături de alţi doi constănţeni, Simona Halep şi Horia Tecău, cu toţii absolvenţi Liceului cu Program Sportiv Nicolae Rotaru din Constanţa. 2015 a fost anul în care Samara a cucerit aurul continental la simplu.

17 medalii a cucerit Eliza Samara, 16 europene şi una mondială. Mai are trei Ligi ale Campionilor în palmares şi a mers de trei ori la Jocurile Olimpice

Daniela Dodean Monteiro a născut şi a revenit
Sportiva care a adus punctul decisiv României s-a născut la Arad la 13 ianuarie 1988. A început tenisul de masă la CSM Arad sub comanda antrenorului Vali Dobai. Daniela are doi draţi mai mari, Cristian şi Adrian, şi o soră mai mică, Andreia, şi cu toţii au jucat sau încă mai joacă tenis de masă. De fapt, singurul care s-a lăsat este Cristian Dodean, acum antrenor la clubul arădean. "Primul care a jucat tenis a fost fratele mai mare, apoi am fost şi noi să vedem cum e, şi ne-a plăcut, aşa că am ajuns să jucăm toţi tenis de masă. Nu am înlocuit joaca cu păpuşi cu tenisul de masă pentru că eu am început să joc când eram destul de mare, pe la 7 ani", spune Daniela.
În 2013, ea s-a măritat cu portughezul Joao Monteiro (foto), tot jucător de tenis de masă, alături de care a şi câştigat un titlu european la dublu mixt. În aprilie 2015, Daniela o năştea pe Lara Melissa şi punea stop pentru o perioadă performanţei sportive. În niciun an, Daniela s-a întors la masa de ping-pong, iar în 2016 concura pentru România la Jocurile Olimpice de la Rio.
6 medalii europene are Daniela Dodean în palmares şi trei prezenţe la Jocurile Olimpice

Bernadette Cynthia Szocs, sexy starul României
Bernie s-a născut la 5 martie 1995, la Târgu Mureş. Şi ea a început tenisul de masă în umbra fratelui mai mare, Hunor. „El făcea tenis de masă şi mergeam cu părinţii la diferite concursuri. Acolo l-am văzut cât era de fericit când câştiga un meci şi când obţinea o medalie. Atunci am decis că vreau să eu să fiu ca el. La început , părinţii mei au fost cam îndoiţi pentru că înainte eu făceam gimnastică şi dans. Şi-ar fi dorit probabil să devin gimnastă, dar am renunţat destul de repede la acest sport şi am făcut în paralel dansuri şi tenis de masă, după care am ales să mă axez doar pe tenis de masă, deoarece am simţit că îmi va marca viitorul. Nu-mi pare rău deloc pentru această alegere, acest sport este viaţa mea. Acum părinţii mă felicită pentru alegerea făcută. Ei sunt foarte mândri că mă au pe mine şi pe fratele meu”, a povestit Bernadete.
Ea a început antrenamentele la masă mai serios la vârsta de 10 ani, primul ei antrenor fiind Gheorghe Bozga, de la CSM Bistriţa. „Am venit la Bistriţa împreună că fratele meu, pentru că aici era centru olimpic de băieţi. Nu prea ştiam nici tenis de masă, nici limba română, dar profesorul Bogza m-a învăţat şi una, şi alta. Mi-a fost ca un tată“, spunea Bernie într-un interviu pentru Transilvania Reporter.
În 2012 atât ea, cât şi fratele ai, eu câştigat titlul de campioni naţionali la individual. Peste doi ani, au câştigat trofeul împreună, la dublu-mixt.
Nemulţumită de lipsa unui sprijin financiar mai consistent din partea federaţie, ea a vrut în 2010 să se mute în Norvegia şi să joace pentru această ţară. În 2011, şi-a plătit singură cheltuielile de deplasare la World Junior Circuit din Argentina, după care s-a antrenat împreună cu fratele său în Germania. Din vara lui 2013, ea joacă în Franţa, pentru Lille. În decembrie 2013, a suferit o traumă, când colega ei de la echipă, românca Valeria Borza, cea care o ajutase să vină în Franţa, a decedat la 29 de ani în urma unei meningite bacteriene.
4 medalii europene, două medalii de bronz la Universiade şi o prezenţă la Jocurile Olimpice figurează în palmaresul lui Bernadette