Faţa nevăzută a celor mai tari din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ îţi prezintă lucruri inedite despre fotbaliştii spanioli, care au realizat „tripla“ Euro – Mondial - Euro.

O dată la doi ani, spaniolii şi-au făcut un obicei să iasă în stradă şi să strige în cor „Campeones, campeones!" După Euro 2008 şi Mondialul 2010, Euro 2012 le-a oferit un nou motiv de satisfacţie suporterilor iberici. Astfel, Madridul a fost luni un oraş paralizat, peste un milion de oameni ţinând să-i întâmpine pe cei care au făcut istorie în Ucraina şi Polonia.

După sosirea în ţară, Casillas, Xavi, Iniesta şi compania, mai întâi, au luat drumul Palatului Regal, unde au fost felicitaţi oficial de Regele Juan Carlos şi de Prinţul Felipe. Apoi, a urmat delirul, adică o plimbare de două ore într-un autocar decapotabil pe principalele artere ale Madridului, umplute până la refuz de fani. Destinaţia finală a fost Piaţa Cibeles, tradiţionalul loc de sărbătoare atât al naţionalei, cât şi al lui Real Madrid. În condiţiile căldurii sufocante, pompierii au fost nevoiţi deseori să arunce cu apă asupra suporterilor care îşi aclamau favoriţii.  Poveştile de viaţă ale celor mai buni fotbalişti din lume le găsiţi mai jos. (Iulian Anghel)

Iker Casillas Fernandez (31 de ani)

„San Iker" (Sfântul Iker), cum îi spun spaniolii, s-a născut la Mostoles, o suburbie a Madridului. Tatăl lui lucra la Ministerul Educaţiei, iar mama a fost coafeză, iar familia s-a mutat pentru câţiva ani în Ţara Bascilor. Casillas consideră Mostoles ca fiind casa lui, drept pentru
care o stradă din orăşel a primit numele portarului. Când era copil, Casillas a uitat, într-un weekend, să meargă la agenţie cu biletul tatălui său. Cele 14 rezultate pe care acesta le pusese au ieşit toate, iar familia Casillas a ratat un câştig de un milion de euro din cauza neatenţiei lui Iker. Acesta are un frate mai mic, Unai, care joacă mijlocaş central la Mostoles, în liga a treia.

Alvaro Arbeloa Coca (29 de ani)

Real Madrid l-a transferat de la Liverpool în 2009, după ce în 2005 nu ştia cum să scape de el, trimiţându-l la Deportivo La Coruna. Alvaro s-a consacrat ca fotbalist în Anglia, unde a stat doi ani, şi spune că va rămâne pe viaţă suporterul lui Liverpool. Idolul lui e Zinedine Zidane, iar din punct de vedere muzical, o apreciază pe Shakira, prietena coechipierului Pique. Arbeloa mai are doi fraţi mai mari, care s-au ocupat de cariera lui, şi s-a căsătorit cu Carlota Ruiz, împreună cu care are doi copii. În afara fotbalului, lui Alvaro îi place să joace paddle, o combinaţie între tenis de câmp şi squash.

Gerard Piqué i Bernabeu (25 de ani)

A crescut într-o familie de catalani. Tatăl său, Joan, e avocat, iar mama, Montserrat, e directorul unui spital. Bunicul său, Amador Bernabeu, a fost vicepreşedinte la FC Barcelona. Pe vremea când juca la Manchester United, Piqué era îngrozit de Roy Keane, care a vrut să-i şi aplice o corecţie fizică, la un moment dat, pe motiv că i-a sunat telefonul în vestiar. Fotbalistul Barcelonei a fost imaginea firmei magazinelor Mango timp de doi ani, iar din 2010 trăieşte cu Shakira, celebra cântăreaţă din Columbia, mai mare cu 10 ani decât el.

Sergio Ramos Garcia (26 de ani)

A fost singurul jucător spaniol pe care Florentino Pérez l-a adus la Real Madrid în timpul primului său mandat de preşedinte. Mai mult, el a preluat tricoul cu numărul 4 al „albilor", care fusese purtat înainte de legendarul Fernando Hierro. Sergio Ramos are un frate, Rene, care a jucat fotbal cu el la juniori şi care acum îi e impresar, şi o soră, Miriam. Chiar dacă e un dur pe teren, Sergio se fâstâceşte atunci când oamenii vorbesc frumos despre el. Participă la multe acţiuni caritabile şi are un căţeluş, numit Odi. Ramos e unul dintre cei mai râvniţi bărbaţi spanioli, dar acum se iubeşte cu Lara Alvarez, o prezentatoare TV, specializată pe motociclism.

Jordi Alba Ramos (23 de ani)

Şi-a început junioratul la FC Barcelona, dar catalanii l-au dat afară în 2005, aşa că a fost nevoit să se mute la UE Cornellà, de unde Valencia l-a cumpărat pentru numai 6.000 de euro. În această vară, Barça l-a răscumpărat pentru 14 milioane de euro!

Andrés Iniesta Lujan (28 de ani)

Copil fiind, a început să joace la Albacete Balompié. Părinţii săi îl cunoşteau însă pe celebrul antrenor Enrique Orizaola (astăzi în vârstă de 90 de ani), care l-a adus la juniorii Barçei, pe când avea numai 12 ani. Andrés n-a uitat însă de unde a plecat şi anul trecut a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al lui Albacete, pentru a scăpa echipa de desfiinţare. Iniesta e şi proprietarul a peste 100 de hectare de viţă-de-vie, în regiunea în care s-a născut, vinurile produse de el „Corazon Loco" şi „Finca El Caril" fiind foarte apreciate. Din cauza tenului său alb, presa din Spania l-a poreclit „El Caballero Palido" (n.r. - Cavalerul palid). Mijlocaşul Barcelonei se va căsători duminică cu Anna Ortiz, împreună cu care are o fetiţă de un an.

Xavier „Xavi" Hernandes i Creus (32 de ani)

Tatăl său, Joaquim, a fost şi el fotbalist, la Sabadell. Abilitatea lui Xavi de a controla autoritar jocul echipei sale i-a determinat pe fani să-l poreclească „Maestrul Păpuşar". La 18 ani, Xavi a fost momit cu un contract bun de AC Milan, iar tatăl său îşi dăduse acceptul pentru ca puştiul să plece în Italia. Seara, la cină, a intervenit mama fotbalistului, care a spus scurt şi sec: „Dacă copilul pleacă de la Barcelona, eu divorţez!  Locul lui e aici şi aici va face istorie". Peste câţiva ani, după ce a devenit celebru, Xavi i-a lăsat mamei sale în faşa casei un jeep nou-nouţ, cu un bilet în geam: „Mulţumesc că nu m-ai lăsat să plec!".

Francesc „Cesc" Fàbregas Soler (25 de ani)

Provine dintr-o familie foarte bogată. Tatăl său, Francesc Fàbregas Sr, derulează afaceri imobiliare, în timp ce mama sa, Núria
Soler, deţine un lanţ de patiserii. Cesc era de mic fanul Barcelonei, pasiune moştenită de la unul dintre bunicii săi, care-l ducea frecvent la meciuri. În 2001, când părinţii săi au divorţat, pentru a-i alina supărarea, Guardiola i-a dăruit tricoul său cu numărul 4, pe care a scris: „Într-o zi, tu vei fi numărul 4 al Barçei". Fàbregas trăieşte o poveste de dragoste cu o femeie mai mare decât el cu 12 ani. Daniele Seamaan are 37 de ani şi doi copii, o fată de 11 ani şi un băiat de 9 ani, a fost căsătorită cu un milionar libanez, dar asta nu o împiedică să se iubească cu Fàbregas ca la vârsta adolescenţei.

Xabier „Xabi" Alonso Olano (30 de ani)

Născut la Tolosa, un mic orăşel basc, Xabi i-a călcat pe urme tatălui său, Miguel Ángel Alonso, participant la Cupa Mondială din 1982 cu naţionala Spaniei. În afara terenului e un tip liniştit, fiind familist convins. E însurat cu actriţa Nagore Aramburu, cei doi având doi copii şi fiind desemnaţi cuplul anului 2011 în fotbalul spaniol. Xabi şi-a cunoscut soţia acum opt ani la un eveniment şi a ales un mod inedit de o curta. „Mi-a cerut telefonul, spunând că nu-l găseşte pe al lui şi are nevoie urgent să sune pe cineva. S-a apelat însă pe el pentru a-i rămâne numărul în memorie şi m-a sunat a doua zi, ca să mă invite în oraş", a povestit actuala soţie a fotbalistului. Xabi are doi fraţi, Mikel Alonso, joacă în Anglia, la Charlton Athletic, şi Jon Alonso, arbitru în Spania. Xabi Alonso e mare fan al fotbalului galic, pe care l-a practicat la 15 ani, când a fost trimis într-o tabără şcolară în Irlanda.

Sergio Busquets Burgos (24 de ani)

În vara anului 2008, era un simplu fotbalist în a treia ligă a fotbalului spaniol, iar acum e deja o legendă. La doar 24 de ani, numele său e purtat de stadionul municipal din Badia del Vallés, oraşul natal al mijlocaşului, caz unic în istoria fotbalului spaniol. Sergio e fiul lui Carles Busquets, fost portar la FC Barcelona, coleg de echipă cu Hagi şi Gică Popescu acum aproape 20 de ani.

Barça i-a fixat lui Sergio o clauză de reziliere a contractului de 80 de milioane de euro. Busquets e foarte bun jucător de ping-pong, iar prietenul său cel mai bun, dar şi idolul său e Xavi Hernandes.

David Josue Jimenez Silva (26 de ani)

S-a născut şi a copilărit într-un sat de pescari de pe insula Gran Canaria şi la 4 ani juca fotbal cu portocale şi cartofi pe prispa din faţa casei bunicii. Tatăl său, Fernando Jiménez, era ofiţer de poliţie, iar când David s-a transferat la Valencia şi-a abandonat slujba  şi a plecat după fiul său, angajându-se ca paznic la clubul unde era legitimat fiul său.

Mama lui David, Eva, are origini japoneze, pentru aspectul său asiatic, David fiind poreclit „Chino". Silva a început fotbalul ca portar, iar ulterior, când a devenit vârf, îl avea drept idol pe danezul Michael Laudrup. Real Madrid l-a respins la o selecţie, considerându-l prea mic, şi aşa a ajuns la juniorii Valenciei. David Silva dedică toate golurile nepoatei sale Cyntia, decedată la vârsta de 5 ani, din cauza unui cancer, sărutând încheietura mâinii, unde are tatuat numele ei. 

Fernando Jose Torres Sanz (28 de ani)

S-a născut într-o suburbie a Madridului, Fuenlabrada. La 5 ani a început să joace la echipa Parque 84. Pentru că tatăl său muncea, mama, Flori Sanz, era cea care era nevoită să parcurgă zilnic kilometri buni pentru a-l duce şi a-l aduce de la antrenamente. Era un fan al serialului japonez de desene animate „Căpitanul Tsubasa", fapt ce l-a determinat să renunţe la postul de portar în favoarea celui de atacant. Soţia sa, Ollala Dominguez, alături de care e din 2011, e socotită cea mai timidă nevastă de fotbalist spaniol.

11 spanioli sunt dublu campioni europeni şi mondiali: Casillas, Reina, Albiol, Ramos, Arbeloa, Xavi, Alonso, Iniesta, Fabregas, Silva şi Torres.

Vor şi Olimpiada

Sunt şanse mari ca seria interminabilă de succese fotbalistice ale Spaniei să continue cu Olimpiada de la Londra, unde „Furia Roşie" va trimite o echipă de temut. Astfel, selecţionerul Luis Milla a convocat în lotul pentru Jocurile de la Londra trei jucători cu care Spania tocmai a câştigat Europeanul. E vorba despre Javi Martinez, Mata şi Jordi Alba, care se adaugă celorlalţi internaţionali iberici sub 23 de ani, în frunte cu binecunoscuţii De Gea, Thiago Alcantara sau Muniain.

Portari: De Gea (Manchester United), Robles (Atletico Madrid), Diego Marino (Villarreal).
Fundaşi: Azpilicueta (Marseille), Jordi Alba (Barcelona), Javi Martinez (Bilbao), Dominguez (Gladbach), Montoya (Barcelona), Botia (Sp. Gijon), San Jose (Bilbao), Inigo Martínez (Sociedad).
Mijlocaşi: Thiago Alcantara (Barcelona), Herrera (Bilbao), Koke (Atl. Madrid), Oriol Romeu (Chelsea), Isco (Malaga), Mata (Chelsea), Muniain (Bilbao).
Atacanţi: Adrian (Atl. Madrid), Alvaro Vazquez (Espanyol), Tello (Barcelona), Rodrigo (Benfica)

Au mai fost în lotul Spaniei

- Victor Valdes Arriba (30 de ani) - Cel mai titrat portar din istoria Barcelonei, cu 19 trofee cucerite.
- Jose Manuel Pepe Reina Paez (30 de ani) - Fiul unui alt portar titrat al Spaniei, Miguel Reina, fost la Barcelona şi la Atletico Madrid. Pepe Reina e cel mai „productiv" spaniol. Are trei copii: Grecia (5 ani), Alma
(4 ani), Luca (1 an).
- Raul Albiol Tortajada
(27 de ani) - A fost copilul de suflet al lui Gică Craioveanu, la Getafe, unde cei doi au fost colegi un sezon, în 2004-2005.
- Juanfran Francisco Torres (27 de ani) - A câştigat Liga Europa cu Atletico Madrid, în mai, la Bucureşti, şi are o singură selecţie la naţională.
- Javier „Javi" Martinez Aguinaga (24 de ani) - Pe când avea numai 17 ani, Atletico Bilbao a plătit pentru el 6 milioane de euro, ca să-l aducă de la Osasuna.
- Juan Manuel Mata Garcia (24 de ani) - Studiază la distanţă jurnalismul în cadrul Universităţii din Madrid.
- Santiago „Santi" Cazorla Gonzales (27 de ani) - În 2006 a fost coleg cu fostul stelist Laurenţiu Roşu la Recreativo Huelva.
- Jesus Navas Gonzales (27 de ani) - Suferă cumplit de dor de casă, neputând sta departe de Sevilla. Din acest motiv a refuzat să se transfere la Arsenal.
- Pedro Eliezer Rodriguez Ledesma (25 de ani) - A ajuns la Barcelona tocmai din Tenerife, unde juca la o echipă anonimă.
- Alvaro Negredo Sanchez (27 de ani) - E poreclit Bestia, iar gurile rele spun că e chemat mereu la naţională pentru că are acelaşi impresar ca şi Vicente Del Bosque.
- Fernando Llorente Torres (27 de ani) - I se spune „Regele Leu", pentru că de la înălţimea celor 1,95 metri pe care îi are domină careurile adverse.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite