EXCLUSIV Buzărnescu, cea mai frumoasă poveste din 2018: Ce regretă după un sezon de vis, ce relaţie are cu Ţiriac şi cum o vede pe Halep

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzarnescu

După cel mai bun sezon din cariera ei de până acum, revelaţia tenisului românesc din 2018 a vorbit despre momentul dureros de la Montreal care i-a tăiat ascensiunea în clasamentul WTA.

Mihaela Buzărnescu are o poveste demnă de un film de Oscar! E povestea omului care, atunci când totul pare pierdut, după ce a căzut, în mod repetat, se ridică încă o dată pentru a realiza ceva incredibil. Într-un circuit WTA în care concurenţa e sufocantă, „Miki“, la 30 de ani, s-a ridicat din anonimat şi a ajuns o vedetă. Când era pe val şi venea după şase meciuri câştigate la rând, la San Jose şi la Montreal, Buzărnescu a suferit o accidentare gravă la Rogers Cup. A ratat US Open, dar şi o posibilă calificare la Turneul Campioanelor, dar acum, refăcută complet, are gânduri mari pentru noul sezon.

„Weekend Adevărul“: Dupa accidentarea de la Montreal, n-ai mai câştigat niciun meci în cele trei turnee la care ai participat până la sfârsitul anului. Ce se pierde odată cu o accidentare atât de gravă? 

Mihaela Buzărnescu: Să nu uităm că nu eram 100% recuperată în meciurile pe care le-am jucat pe acest final de an. Chiar dacă durerea nu mai exista, oarecum simţeam că nu e totul în regulă. Se iese din ritm, nu mai ai meciuri în picioare şi e normal să nu mai ai aceeaşi coordonare pe teren. Încrederea nu cred că mi-a fost afectată, pentru că veneam după o perioadă foarte bună şi lucrurile astea rămân. Plus că eşti conştient că nu poţi să revii imediat la nivelul de joc unde erai cu trei luni înainte. Mai mult, chiar dacă am pierdut toate cele trei întâlniri de după revenire, de la meci la meci, jocul meu a fost tot mai bun. În astfel de situaţii, cred că e foarte important să ai răbdare cu tine şi să-ţi aloci timp suficient pentru a reveni la forma dinaintea accidentării. Lucrez şi cu un psiholog de la vârsta de 14 ani. E psiholog sportiv, dar discutiile nu se restrâng doar la domeniul acesta, pot vorbi cu el absolut orice. 

Crezi că accidentarea a avut vreo legătură cu faptul că erai una dintre jucătoarele din circuit cu cele mai multe meciuri în 2018? A fost cauzată de oboseala acumulată?

În niciun caz! Eram foarte bine fizic şi psihic. Tocmai câştigasem turneul de la San Jose. Singurul motiv a fost starea terenului. Meciul trebuia oprit în momentul în care eu am solicitat acest lucru. Cu doar câteva secunde înainte să se producă nenorocirea, eu am cerut ca partida să se oprească. Arbitrul de scaun a venit la mine, chiar înainte să servesc, şi a verificat cât de alunecos e terenul. Am impresia că era încălţată cu nişte pantofi de alergare noi şi asta i-a conferit o aderenţă sporită în momentul în care a testat cât de aluneacoasă era suprafaţa de joc. Nu voi uita niciodată cum, după ce m-am accidentat, în timp ce agonizam pe jos, îmi ţinea o umbrelă deasupra capului. Îmi venea să o strâng de gât! Eu nu de umbrelă aveam nevoie, ci de oprirea meciului, atunci când i-am atras atenţia că terenul e alunecos! Probabil, a crezut că vreau să o scot pe Svitolina din ritm…

1.114.218 de dolari a câştigat Mihaela Buzărnescu din premii în sezonul recent încheiat.

Dacă nu intervenea accidentarea, puteai intra în Top 10?

Cu siguranţă! Eram într-o formă foarte bună, eram pe val, cum se mai spune.

Te gândeai şi la Turneul Campioanelor?

Da, era un obiectiv!

2 ianuarie 2017 - locul 540 WTA, 6 august 2018 - locul 20 WTA. Dacă îţi zicea cineva că vei reuşi un astfel de salt, ce ai fi spus?

Având în vedere că eram accidentată mai tot timpul şi nu reuşeam să găsesc niciun leac, aproape că încetasem să mai îndrăznesc să cred într-o urcare în elita tenisului. Speram doar să-mi îmbunătăţesc clasamentul, dar n-aş fi crezut că voi putea ajunge aşa departe. Mai mult mă gândeam să renunţ decât că voi reuşi un asemenea salt! Altfel, încă din copilărie, visul meu a fost să ajung în elita tenisului. Acesta a fost şi motivul pentru care n-am renunţat la acest sport, în ciuda numeroaselor accidentări. 

Ţi-a schimbat într-un fel viaţa ascensiunea în clasamentul WTA?

Cred că am mai multe porţi deschise acum. Dacă aş vrea, aş putea să profit de notorietatea de acum şi anumite uşi mi s-ar deschide mai uşor. Doar că nu sunt genul ăsta de om, ştiu de unde am plecat, îmi văd lungul nasului, îmi doresc să rămân exact cum eram şi înainte. Evident, mă bucur să văd că oamenii mă opresc pe stradă, mă felicită, se mândresc cu rezultatele mele şi cu ceea ce am realizat. De asemenea, cred că e un lucru bun şi sper să-i influenţeze pozitiv pe cei mici. Să realizeze că nu contează ce sacrificii trebuie să faci, atâta timp cât îţi doreşti foarte mult un lucru. Dacă munceşti din greu pentru el, la un moment dat, se va împlini. 

Apropo de cei mici şi de exemplele pe care le urmează, eşti o tipă temperamentală şi au devenit virale pe internet izbucnirile tale de pe teren. Te ajută descărcările astea să scapi de presiune?

Trebuie să recunosc că aceste reacţii nu sunt un model demn de urmat şi am încercat să le micşorez în ultima perioadă. Încerc din răsputeri să fiu cât mai calmă, dar nu e uşor. Trăiesc fiecare moment şi îmi doresc să câştig fiecare punct. Nu sunt singura care are astfel de izbucniri, dar eu am început să lucrez foarte mult la acest capitol.

Buzarnescu

„De când eram mică, îmi doresc un meci cu Serena“

Obiectivul pentru 2019?

Îmi doresc să reintru în Top 20, să ajung cât mai aproape de Top 10, să obţin calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 şi să-mi îmbunătăţesc cea mai bună performanţă la un turneu de Grand Slam.

Te vezi câştigând un turneu de Mare Slam?

Eu mă văd jucând bine. Şi dintr-un  joc bun vin şi rezultatele. Bineînţeles că îmi doresc enorm să pot câştiga un asemenea turneu, dar e un obiectiv foarte greu de realizat. Consider că am toate atuurile să pot ajunge în fazele superioare ale acestor turnee de Grand Slam.

Să vorbim puţin despre optimea de finală de la Roland Garros, cu Madison Keys. Veneai după un parcurs perfect, trei victorii fără set pierdut, dar în acel meci ai lăsat impresia că eşti timorată. 

Poate şi faptul că am jucat pe arena mare (n.r. - Philippe Chatrier) a pus un pic de presiune pe mine. Dar mai mult a contat faptul că Madison a avut un start extrem de bun. A intrat pe teren foarte agresivă, foarte puternică, şi asta a făcut diferenţa în primul set. Apoi, am încercat să schimb puţin tactica şi am fost foarte aproape să egalez, dar m-am izbit de serviciul ei foarte bun în ziua aceea. A servit foarte puternic tot timpul şi asta m-a deranjat.

Ai o jucătoare de top pe care visezi să o baţi?

Să ştiţi că, pentru mine, orice meci are aceeaşi valoare şi orice meci e la fel de important, indiferent dacă joc cu locul 1 sau locul 50. Bineînţeles că mi-aş dori să joc meciuri împotriva Serenei, îmi doresc asta de când eram mică, dar mai important e să am un joc bun şi să câştig cât mai multe meciuri.

În ce relaţie eşti cu Ion Ţiriac? S-a spus că n-a venit să te vadă la niciun meci la French Open, deşi ai avansat până în optimi…

Nu. Din ce am auzit, a fost la două, trei meciuri. Sigur, a fost la meciul cu Keys. Am făcut cunoştinţă cu dânsul, dar nu ne cunoaştem foarte bine. A încercat să mă ajute să văd un doctor după accidentarea la gleznă, dar acel medic nu se mai ocupa de astfel de afecţiuni. 

Simona Halep cum ţi se pare ca jucătoare?

E foarte complexă, are mentalitate de învingător şi luptă până la ultima picătură de energie.

Sunteţi apropiate, aveţi o relaţie de prietenie?

Vorbim. Chiar astăzi am schimbat câteva mesaje, dar e foarte greu să menţin o relaţie cu orice jucătoare. Programul e foarte încărcat, în concursuri toate fetele sunt cu stafful lor. Dintre românce, cea mai apropiată îmi e Irina Bara.

Dacă ai avea o baghetă magică şi ai putea să îmbunătăţeşti o lovitură, care ar fi?

Serviciul. E o armă foarte importantă. Cine deschide punctul cu serviciul şi are un serviciu bun deţine un avantaj imens.

În plan personal ce aşteptări ai de la anul 2019?

Să fiu ferită de accidentări şi să fie o stare de bine în jurul meu. Aşa cum e acum.

CITEŞTE ŞI CONTINUAREA:

Buzărnescu, aşa cum nu o ştiaţi: Cum arată meniul ei preferat şi ce vrea să facă, după retragerea din tenis

   

39 de victorii şi 24 de înfrângeri a adunat Mihaela Buzărnescu în 2018 în care a câştigat şi turneul de la San Jose.

Joacă în două turnee până la Australian Open

Mihaela Buzărnescu s-a pregătit intens în ultima perioadă, având un program foarte încărcat în ultimele săptămâni. Ea s-a înscris în două turnee, înainte de Australian Open 2019 (14-27 ianuarie). Mai întâi, va juca la Brisbane (30 decembrie – 6 ianuarie), acolo unde s-au înscris şi nume importante din circuitul feminin, precum, Svitolina, Osaka şi Stephens. Apoi, „Miki“ va pleca la Hobart (5-12 ianuarie), acolo unde e favorita numărul 1. Totuşi, dacă va avansa în fazele superioare de la Brisbane, sunt şanse mari ca Buzărnescu să nu forţeze un parcurs foarte lung şi la Hobart, tocmai pentru a fi odihnită la Australian Open.

Ce clasament a avut Buzărnescu la fiecare sfârşit de an

An Loc WTA

2018 24

2017 56

2016 544

2015 208

Cele mai bune rezultate înregistrate de Buzărnescu la turneele de Grand Slam

*Australian Open: Turul I (2018)

*French Open: Optimi (2018)

*Wimbledon: Turul III (2018)

*US Open: Turul I (2017)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite