Euro 1988: Van Basten a făcut Olanda campioană cu unul din cele mai frumoase goluri din istoria fotbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Van Basten, felicitat de Gullit
Van Basten, felicitat de Gullit

A 8-a ediţie a Campionatului European a fost unică din mai multe motive, însă va fi ţinută minte mereu pentru o fază antologică.

La capătul turneului din 1988, Olanda a devenit campioana Europei, cucerind singurul trofeu major din istoria fotbalistică a ţării.

De atunci, batavii au avut următoarele rezultate remarcabile, dar n-au mai câştigat niciodată trofeul:

*Locul 3 la Euro 1992

*Locul 4 la Mondialul din 1998

*Locul 3 la Euro 2000

*Locul 2 la Mondialul din 2010

*Locul 3 la Mondialul din 2014

Ameninţarea esticilor

Germania Federală a câştigat dreptul de a organiza competiţia, primind cinci voturi. Norvegia, Suedia şi Danemarca au dorit şi ele să organizeze împreună turneul final, însă n-au primit decât un vot. Candidatura Angliei n-a avut nicio susţinere.

Problema a fost că, după ce UEFA a ales RFG drept gazdă pentru Euro 1988, ţările din blocul comunist au ameninţat că vor boicota competiţia, dacă se vor organiza meciuri în Berlinul de Vest. Esticii au spus că acest oraş nu face parte din RFG. Pentru a scăpa de o controversă, Federaţia Germană de Fotbal a exclus Berlinul de pe lista celor opt oraşe (Munchen, Gelsenkirchen, Hamburg, Frankfurt, Dusseldorf, Hanovra, Stuttgart şi Koln) care au găzduit partide din cadrul Euro 1988.

Franţa, decepţia preliminariilor

Calificările pentru turneul final au inclus 32 de naţionale împărţite în trei grupe de câte patru echipe şi patru serii de câte cinci formaţii. Cele şapte câştigătoare ale grupelor au ajuns la Campionatul European, alături de Germania Federală, care a organizat competiţia.

Surpriza calificărilor a fost faptul că Franţa, campioana ediţiei precedente, a ratat participarea la Euro 1988, terminând pe locul 3 în grupa a 3-a, după URSS şi Germania de Est. Dacă francezii au fost eliminaţi în calificări, în schimb, Irlanda a câştigat grupa a 7-a din care au mai făcut parte Bulgaria, Belgia, Scoţia şi Luxemburg. Astfel, irlandezii au bifat prima prezenţă la un turneu final de Campionat European.

Euro 1988 a reprezentat ultima apariţie pentru Uniunea Sovietică la un Campionat European. URSS s-a calificat şi pentru următoarea ediţie, însă s-a dizolvat la puţin timp după încheierea preliminariilor.

Anglia, lovită de ghinioane

La Euro 1988 au existat două grupe extrem de puternice. Germania Federală şi Italia, două dintre favoritele turneului, au nimerit în prima serie, iar duelul direct s-a încheiat egal, 1-1. Ambele s-au calificat însă, relativ uşor, doar că gazdele s-au clasat pe locul 1 datorită unui gol marcat în plus.

În grupa B, Anglia a devenit deziluzia competiţiei, terminând pe ultimul loc, după ce a pierdut, pe rând, cu Irlanda, Olanda şi URSS. Ultimele două naţionale şi-au asigurat prezenţa în semifinale. Englezii pot da vina şi pe ghinion pentru bilanţul lor dezastruos. În înfrângerea cu Irlanda, Lineker a lovit bara şi a ratat o sumedenie de ocazii. Contra Olandei, Anglia a lovit barele porţii de două ori, prin Hoddle şi Lineker.

Koeman s-a şters la fund cu tricoul lui Thon

Prima semifinală, cea dintre RFG şi Olanda, a fost pe muchie de cuţit. Cele două naţionale se întâlniseră în finala Mondialului din 1974, nemţii câştigând cu 2-1. Apoi, tot Germania avusese câştig de cauză la un duel din Euro 1980, iar partida din grupele CM 1978 se încheiase egal, scor 2-2.

La Hamburg, gazdele au deschis scorul prin Matthaus, din penalty, după ce Klinsmann a fost faultat în careu. Avantajul nemţilor a fost anulat însă, după ce Kohler a provocat un penalty la capătul unui duel cu Van Basten. Ronald Koeman a egalat de la 11 metri. Când toată lumea aştepta intrarea în prelungiri, un balon în adâncime a deschis defensiva nemţilor, iar Van Basten l-a învins pe portar cu un şut pe jos. A fost prima victorie a Olandei în faţa Germaniei într-un meci oficial.

Totuşi, partida a avut un episod urât, după fluierul final. Pentru a-i irita pe fanii germani, Koeman s-a şters la fund cu tricoul pe care îl primise, la schimb, de la Olaf Thon. Ulterior, Koeman şi-a cerut scuze pentru gestul său.

Italia, eşec neaşteptat

A doua semifinală a provocat o mare surpriză. Italia era favorită clară în faţa URSS, mai ales că se impusese într-un amical, scor 4-1, cu două luni înainte de turneul final. Chiar dacă au controlat meciul şi au avut ocaziile mai clare, italienii au plătit pentru ratările lor. În partea secundă, o echipă muncitoare a URSS a înscris două goluri pe contraatac în patru minute. Astfel, Uniunea Sovietică a ajuns pentru a patra oară în finala unui Campionat European, după ce reuşise această performanţă în 1960, 1964 şi 1972.

Penalty ratat la 0-2

Finala disputată pe „Olympiastadion“, la Munchen, a fost la discreţia batavilor. Căpitanul Gullit şi cel mai bun marcator al turneului, Van Basten, au înscris golurile triumfului. A doua reuşită, un voleu din prima, dintr-un unghi aproape imposibil, e considerată printre cele mai frumoase goluri din istoria fotbalului.

La scorul de 2-0 pentru olandezi, portarul Hans van Breukelen a parat un penalty bătut de Igor Belanov. Astfel, goalkeeper-ul batav şi-a reparat greşeala, în condiţiile în care chiar el provocase lovitura de la 11 metri, faultându-l în careu pe Sergey Gotsmanov.

VEZI GOLUL LUI VAN BASTEN

 


Echipa Ideală UEFA

Van Breukelen (Olanda) – Bergomi (Italia), Koeman (Olanda), Rijkaard (Olanda), Maldini (Italia) – Giannini (Italia), Matthaus (Germania), Wouters (Olanda) – Gullit (Olanda), Vialli (Italia), Van Basten (Olanda)

 

5 goluri a înscris Marco van Basten la Euro 1988, devenind cel mai bun marcator al turneului final, înainte de Protasov şi Voller, fiecare cu două reuşite.   34 de goluri în 15 partide a avut Euro 1988, media fiind de 2,2 goluri în fiecare meci.   849.844 de spectatori au fost prezenţi pe stadioanele de la Euro 1988, media fiind de 56.656 de suporteri pe meci.  

Un turneu unic

Cea de a 8-a ediţie a Campionatului European a rămas în istoria competiţiei datorită unor situaţii unice:

*N-a existat niciun cartonaş roşu acordat.

*Nu s-a înregistrat nicio remiză albă.

*Nicio partidă din fazele eliminatorii n-a avut nevoie de prelungiri sau de penalty-uri.

România a ratat calificarea cu Hagi şi Balaci în echipă
Tricolorii bifaseră, la Euro 1984, prima lor prezenţă la un turneu final de Campionat European. Calificarea la Euro 1988 s-a ratat însă, deşi România a avut o echipă foarte bună din lot făcând parte nume precum Balaci, Hagi, Lăcătuş, Rednic, Belodedici, Piţurcă, Klein sau Boloni. Românii au început preliminariile cu Mircea Lucescu pe bancă, trecând cu 4-0 de Austria, la Bucureşti. Apoi însă, „Il Luce“ a fost schimbat cu Emeric Ienei. Chiar şi aşa, rezultatele din grupa 1 din care au mai făcut parte Spania şi Albania au fost foarte bune. Cu toate acestea, tricolorii au ratat calificarea, terminând pe locul 2, cu 9 puncte. Spania a ajuns la Euro 1988 cu un punct mai mult. Ibericii au învins România pe teren propriu, scor 1-0, însă au cedat, la Bucureşti, cu 3-1. Rezultatele cu Austria au făcut diferenţa dintre cele două formaţii. Dacă spaniolii au câştigat ambele jocuri cu austrieci, în schimb, în ultimul meci, România a plecat de la Viena cu un punct, după o remiză albă.

Istoria Campionatului European de Fotbal

EURO 1960: câte echipe s-au înscris la primul turneu şi cine a strălucit

EURO 1964: cum s-a răzbunat Spania în faţa sovieticilor

EURO 1968: s-a dat cu banul pentru a stabili finalista

EURO 1972: rampă de lansare pentru doi coloşi

VIDEO EURO 1976: atingerea de geniu a lui Panenka a adus gloria Cehoslovaciei şi i-a asigurat un loc în istorie mijlocaşului

EURO 1980: Huliganii ies la rampă. Momentul de glorie al lui Nicu Rainea

EURO 1984: România intră „pe marile bulevarde ale fotbalului”. 33 de ani de la golul lui Boloni cu Italia, surprizele lui Lucescu pentru EURO

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite