Ei sunt cei patru „crai“ ai României! Singurii jucători din lotul lui Anghel Iordănescu născuţi după Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denis Alibec
Denis Alibec

România se prezintă la EURO cu patru jucători născuţi după 1990. Poveştile lor se intersectează în momentele dificile care le-au marcat startul carierei.

Denis Alibec, Nicolae Stanciu, Steliano Filip şi Florin Andone sunt „mânjii” din lotul ales de Anghel Iordănescu pentru Campionatul European din Franţa. Doi dintre ei, Stanciu şi Andone, ar putea fi titulari încă din meciul de foc cu Franţa. Despre Alibec ştim sigur că va fi folosit mai devreme sau mai târziu, iar Steliano Filip este varianta de înlocuire pentru căpitanul Raţ. Cei patru fotbalişti sunt singurii născuţi după Revoluţie din lotul lui Tata Puiu, însă, chiar dacă au scăpat de epoca comunistă, n-au dus-o deloc uşor în anii copilăriei.

Nicolae Stanciu (23 de ani) a debutat cu gol în echipa naţională, în meciul cu Lituania de la Giurgiu şi va fi decarul echipei naţionale în Franţa. Povestea lui începe în satul Craiva, aflat la 15-20 de kilometri de Alba Iulia. Îşi însoţea părinţii la muncile câmpului, dar nu era pus la treabă, ci lăsat să alerge în voie pe păşuni. Pe când avea 10 ani, mama sa, Elisabeta, l-a dus la clubul de fotbal din Alba Iulia, unde a fost rapid “adoptat” de antrenorul Alexandru Kalanyos. “Am lăsat echipa cu secundul, iar eu l-am luat pe Nicuşor de o parte şi am făcut câteva pase cu el. Dădea cu stângul, dădea cu dreptul, era micuţ şi rotofei, dar i se mişcau ochii în cap. Iar asta a contat foarte mult. Era un copil modest, nici nu prea vorbea. Eu îi spuneam <Copilul>, lumea credea că este copilul meu. El vorbea pe teren, doar atât. Avea un bun simţ ieşit din comun şi încă îl are”, a povestit Kalanyos. A urmat o perioadă în care Nicuşor făcea naveta zilnic până la Alba Iulia pentru a se antrena, iar la 13 ani devenise un jucător important pentru echipa de la această categorie. Alexandru Kalanyos mai recuperează un episod din cutia cu amintiri: “Noi ieşisem locul unu pe judeţ şi urma să jucăm un meci cu Clujul. Dar Nicuşor avea examenul de Capacitate în acea zi, la istorie. I-am zis <Măi Nicuşor, scrie si tu de un 5 si hai la meci!>. Meciul începuse, dar Nicuşor era la examen, aşa că noi am trimis maşina după el. Trecuseră 15 minute şi noi luasem deja gol... Dar a apărut Nicuşor, s-a echipat imediat, a atins mingea de doua ori şi a dat gol!”. Nicuşor mai are doi fraţi, cel mic, Rareş, având doar cinci ani. Şi-a tatuat numele lui, iar o altă inscripţie de pe piele îi este dedicată bunicii sale, care a murit în urmă cu câţiva ani. De altfel, bunica din partea tatălui i-a fost atât de apropiată, încât Stanciu i-a dedicat golul marcat cu Lituania, îndreptând mâinile spre cer şi postând un mesaj emoţionant: “Sper să fii mândră de mine. Sincer, te iubesc…”.

image
image
image

Video

poster fotbal

Denis Alibec (25 de ani) a impresionat cu evoluţiile sale de la Astra, marcând 16 goluri şi oferind şapte pase decisive în acest an. Constănţeanul va purta la EURO un alt tricou cu greutate, cel cu numărul 9, şi a primit elogii inclusiv de la legendarul Rodion Cămătaru: “În comparaţie cu mine, Alibec mi se pare mai combinativ, mai tehnic. Face diferenţa pe teren, are execuţii rafinate şi trage bine şi de la distanţă. Eu eram mai de gura porţii, mai speculativ şi aveam un joc de cap mai bun. Aici, Alibec nu excelează”, e de părere Cami. 
Denis Alibec a încins prima miuţă pe plaja de la Mangalia, oraş în care s-a născut. Copilăria nu i-a fost uşoară. A locuit împreună cu mama şi cu bunica sa, cu chirie, într-o casă simplă. Pentru a putea să se întreţină, mama sa muncea ca şofer de taxi în oraşul sudic al litoralului românesc.  „Numai mingea vedea în faţa lui“, ne mărturiseşte Emilia Stroe,  mama lui Denis. „Fostul meu soţ şi tata s-au plafonat. Eu am vrut mai mult pentru Denis. Când avea 10 ani, l-am luat pe Denis şi am discutat serios cu el. L-am întrebat «Ce vrei să faci? Ori te apuci serios de fotbal, ori de şcoală. Dacă nu, o să joci fotbal numai de plăcere, pe plaj㻓, i-a spus mama. Denis i-a răspuns că vrea să facă fotbal şi a ales corect.

image

Florin Andone (23 de ani) este prima soluţie pentru postul de atacant în naţionala României şi vine după un sezon excelent la Cordoba, pentru care a marcat  de 21 de ori în ultimul campionat. Născut la Botoşani, Andone n-a jucat nici un minut în România. Rămas fără tată la 12 ani, puştiul s-a mutat la mama sa, care muncea în provincia Castellon din estul Spaniei, într-o zonă plină de „căpşunari” români. În ciuda situaţiei materiale precare, Florin n-a abandonat fotbalul şi a crezut mereu în steaua sa. “Mama şi-a refăcut viaţa alături de un alt român, după moartea tatălui meu, şi când au plecat la muncă ne-au luat şi pe mine şi pe fratele meu. Eu aveam 10 ani, iar el 13. El a mers primul la o echipă dintr-un sat din zona Valenciei. Apoi, m-a luat şi pe mine cu el şi antrenorul m-a plăcut”, a povestit Florin Andone. Ca urmare, în 2011 a fost remarcat de scouterii clubului Villarreal, care l-au transferat pentru echipa secundă şi de aici a început ascensiunea sa. Pentru a-şi aduce aminte constant de tot ce a fost şi nu mai este, fotbalistul a decis să se tatueze simbolic. Primul tatuaj pe care şi l-a făcut este cu numele tatălui său, Mihai, pe antebraţul drept. Apoi, fotbalistul şi-a scris o frază într-o limbă moartă pe toată lungimea mâinii stângi, iar pe glezna dreaptă are trei iniţiale ale celorlalţi membri ai familiei. Nu în ultimul rând, Florin are o Biblie deschisă tatuată pe pectoralul stâng.

image

Steliano Filip (22 de ani) este mezinul lotului României. A debutat în amicalul cu Italia şi a făcut un meci excelent contra Spaniei, la Cluj Napoca. A fost preferatul lui Iordănescu pentru banda stângă şi poate juca la EURO, dacă ţinem cont de faptul că Răzvan Raţ vine după o perioadă îndelungată de indisponibilitate. Format la LPS Banatul, Filip a ajuns la Dinamo în 2012, iar în 2014 a fost convocat de Victor Piţurcă pentru amicalul cu Argentina. N-a apucat să joace contra lui Messi, dar în momentul în care a primit vestea selecţionării la naţională şi-a sunat de îndată mama. Întocmai ca Stanciu, Alibec sau Andone, nici Steliano nu a crescut în puf. Născut în Buzău, jucătorul provine dintr-o familie cu nouă copii, Steliano având o soră mai mare şi şapte fraţi mai mici! Pentru a putea întreţine numeroasa familie, tatăl jucătorului a lucrat o perioadă în Germania. Cum tatăl îi aducea tricouri şi fulare cu Bayern Munchen, fotbalistul visează ca într-o zi să îmbrace tricoul ehcipei bavareze.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite