După 40 de ani
0Celebra trupă de baschet demonstrativ Harlem Globetrotters a încântat, în anul 1968, publicul român numeros de pe fostul stadion Republicii România a fost, în urmă cu exact patru
Celebra trupă de baschet demonstrativ Harlem Globetrotters a încântat, în anul 1968, publicul român numeros de pe fostul stadion Republicii
România a fost, în urmă cu exact patru decenii, una dintre cele 118 ţări vizitate de trupa americană în cei 82 de ani de activitate. Harlem Globetrotters a disputat meciul demonstrativ pe stadionul Republicii în faţa unei asistenţe record. Românii care nu ştiau prea multe despre baschetbaliştii americani au rămas uimiţi de spectacol. La 40 de ani, Harlem Globetrotters revin în ţara noastră pentru un miniturneu de patru zile.
Partidele demonstrative pe care echipa americană le va disputa în România au costat Federaţia Română de Baschet 200.000 de dolari, plus cheltuielile de cazare şi transport. Un efort financiar pe care preşedintele FRB, Carmen Tocală, admite că poate fi făcut măcar o dată la 40 de ani.
Magia celor de la Harlem Globetrotters este cunoscută peste tot în lume. Pentru a câştiga şi mai multă popularitate, trupa a cooptat de-a lungul timpului membrii onorifici dintre personalităţile din afara fenomenului baschetbalistic. Pe această listă figurează nume precum fostul preşedinte sud-american Nelson Mandela, actriţa Whoopi Goldberg sau chiar Papa Ioan Paul al II-lea.
Veteranul echipei are 40 de ani
Trupa actuală a celor de la Harlem Globetrotters are în componenţă 27 de jucători. Cel mai tânăr membru este Turbo Pearson, 23 de ani, în timp ce veteranul lotului, Showtime Gaffney, are 40 de ani. Pentru trupa din Harlem a jucat şi legenda baschetului american, Wilt Chamberline, al cărui număr, 13, a fost retras în semn de respect în anul 2000, la câteva luni de la decesul fostului sportiv. Un alt mare jucător din NBA, Kareem Abdul Jabar, este membru onorific al trupei de baschet demonstrativ.