Drumul către Rio trece prin Danemarca. Naţionala feminină de handbal, în faţa debutului la Campionatul Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Neagu
Cristina Neagu

Singura echipă naţională din sportul românesc care mai are încă şanse de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, echipa feminină de handbal, va lua sâmbătă  startul la cea de-a 22 ediţie a Campionatului Mondial, pe care l-a câştigat o singură dată, în 1962.

România este singura ţară din lume a cărei echipă naţională a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial şi are în palmares o medalie de aur (1962) şi două de argint în această competiţie (1973 şi 2005).
Tricolorele s-au calificat la turneul final din acest an după ce au eliminat, în play-off, reprezentativa Serbiei (32-26 şi 24-28). Ulterior, Serbia, dar şi Germania, au primit wild-card din partea IHF pentru participarea la turneul final. Fetele noastre, care sunt pregătite de Tomas Ryde şi Costică Buceschi, vor evolua la Frederikshavn, în grupa D, cu Norvegia, Spania, Rusia, Kazahstan şi Puerto Rico. Spre deosebire de alte ediţii ale competiţiei, de această dată România se va prezenta la start cu o echipă plină de veterane, iar primul şapte probabil (Ungureanu – Ardean-Elisei, Neagu, Brădeanu, Geiger, Nechita, Manea), are o medie de vârstă foarte ridicată, de 31,57 ani. Asta nu le împiedică pe fete să viseze la o medalie. 

“Pentru noi urmează un moment foarte important, Campionatul Mondial, pe care îl aşteptăm de mult timp. Avem un lot foarte valoros şi ne dorim mult să scoatem un rezultat cât mai bun. Vrem să ne asigurăm şi calificarea la Jocurile Olimpice. Ne dorim o medalie. Grupa în care suntem este foarte grea, dar orice este posibil în sport”, a explicat recent Valentina Ardean-Elisei, care este noul căpitan al echipei naţionale, după ce  selecţionerul i-a luat banderola Aureliei Brădeanu, cea mai experimentată jucătoare din lot. Tomas Ryde, selecţionerul naţionalei, a spus, la rândul său: “Nu am avut noroc la tragerea la sorţi. Avem adversari puternici. În lotul actual al României sunt multe jucătoare care au atins nivelul maxim de formă, sperăm să facem un turneu bun”.

Prime destul de mici pentru titlu

Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, a dezvăluit care vor fi recompensele pe care le vor primi tricolorele în cazul în care vor reuşi să repete performanţa din 1962. “Conform obiceiului pe care l-am împământenit, premierile vor fi conform Hotărârea de Guvern nr.1447/2007, care apoi vor fi dublate de către Federaţia Română de Handbal”. Actul normativ prevede o recompensă de 27.800 de lei pentru un titlu mondial. Dublată, suma ar ajunge la 55.600 de lei pentru fiecare jucătoare, adică puţin peste 12.000 de euro. Comparativ, fotbaliştii au încasat câte 150.000 de euro doar pentru calificarea la Campionatul European, eventualele performanţe obţinute acolo urmând a fi recompensate separat.

Cum ne putem califica la Jocurile Olimpice

Fetele au fost prezente la Jocurile Olimpice de la Sydney, în 2000, şi de la Beijing, în 2008, unde s-au clasat de fiecare dată pe poziţia a şaptea. Echipa feminină de handbal are şanse de a mai prinde un bilet olimpic, dacă va trece cu bine de Campionatul Mondial, iar apoi de turneele preolimpice din 17-20 martie 2016. În acest moment, se ştiu 5 din cele 12 echipe calificate: Brazilia (gazdă), Norvegia (campioana europeană), Angola (campioana Africii), Argentina (finalista Jocurilor Pan-Americane) şi Coreea de Sud (campioană asiatică). Lor li se va adăuga campioana mondială, plus alte şase echipe care vor trece de turneele preolimpice.

Pe lângă situaţia ideală în care România ar câştiga titlul mondial sau ar juca o finală cu Brazilia, ceea ce i-ar aduce calificarea directă, există şi alte posibilităţi de a ajunge la Rio. Astfel, naţionalele clasate pe locurile 2-7 se vor califica la turneele preolimpice. Există însă şi câteva particularităţi. Dacă echipele deja calificate la Jocurile Olimpice se vor situa în această parte a ierarhiei, atunci la turneul preolimpic vor putea ajunge şi echipe clasate pe poziţii inferioare la Campionatul Mondial. Cel mai sigur ar fi ca România să prindă sferturile de finală, pentru a avea asigurată prezenţa la turneele preolimpice, fără a mai depinde de altcineva.

Există şi o a treia variantă de a prinde turneele preolimpice, însă destul de greu de realizat, prin intermediul Campionatului European. Mai întâi, ar trebui ca Europa să ocupe unul din primele două locuri la Mondialul din Danemarca. În acest caz, două participante de la Campionatul European din 2014 vor merge la turneele preolimpice. Apoi, e necesar ca şase din şapte echipe, Spania, Suedia, Muntenegru, Franţa, Ungaria, Olanda şi Danemarca, să prindă turneele preolimpice în urma Campionatului Mondial. În acest mod, România, care s-a clasat pe locul al nouălea la Europenele de anul trecut, ar reuşi să-şi păstreze totuşi şansele de a ajunge la Rio.

Lotul României

Paula Ungureanu (35 de ani) HCM Baia Mare portar
Ionica Munteanu (36) HCM Baia Mare portar
Diana Petrescu (25) SCM Craiova portar
Valentina Ardean-Elisei (33) HCM Baia Mare extremă stângă
Ana-Maria Tănăsie (20) HCM Baia Mare extremă stângă
Cristina Neagu (27) Budućnost Podgorica inter stânga
Gabriela Perianu (21) HCM Baia Mare inter stânga
Gabriella Szűcs (31) HCM Baia Mare inter stânga
Eliza Buceschi (22) Thüringer HC centru
Aurelia Brădeanu (36) CSM Bucureşti centru
Luciana Marin (27) HCM Baia Mare centru
Melinda Geiger (28) HCM Baia Mare inter dreapta
Patricia Vizitiu (27) HCM Baia Mare inter dreapta
Oana Manea (30) CSM Bucureşti pivot
Crina Pintea (25) Thüringer HC pivot
Laura Chiper (26) Corona Braşov extremă dreaptă
Adriana Nechita (32) HCM Baia Mare extremă dreaptă

Componenţa grupelor Campionatului Mondial din 2015

Grupa A (se va juca la Herning): Danemarca, Muntenegru, Ungaria, Japonia, Tunisia, Serbia;
Grupa B (Naestved): Cuba, Suedia, Olanda, Polonia, China, Angola;
Grupa C (Kolding): Brazilia, Franţa, Argentina, Coreea de Sud, Congo, Germania;
Grupa D (Fredrikshavn): Norvegia, Spania, ROMÂNIA, Rusia, Porto Rico, Kazahstan.
Meciurile României: Porto Rico (5 decembrie), Kazahstan (7 decembrie), Spania (8 decembrie), Norvegia (10 decembrie), Rusia (11 decembrie)
* În optimile de finală se va juca în cruce, 1C-4D, 1D-4C, 2C-3D, 3C-2D, 1A-4B, 1B-4A, 2A-3B, 3A-2B

Adversarele României

Norvegia: Echipa pe care România nu a mai învins-o într-un meci oficial de 15 ani. La Campionatul European de anul trecut, nordicele au câştigat cu 27-19 disputa cu tricolorele. Norvegia este campioană europeană şi olimpică en-titre, iar în 1999 şi 2011 a cucerit şi titlul mondial. Cea mai experimentată jucătoare din lot este Linn-Kristin Riegelhuth Koren (31 de ani), dublă campioană olimpică, de cinci ori câştigătoare a Campionatului European, dar şi campioană mondială în 2011.

Spania: Este vicecampioana europeană şi deţinătoarea medaliei de bronz de la Jocurile Olimpice din 2012. O echipă foarte arţăgoasă, dar pe care tricolorele au învins-o mai mereu în ultima vreme. Ultima oară chiar la Campionatul European din 2014, scor 22-20. Marta Mangué (32 de ani) este cea mai experimentată jucătoare din lotul care o include şi pe Carmen Martín (27 de ani), componenta clubului CSM Bucureşti.

Rusia: Traversează o perioadă mai dificilă, dar poate redeveni oricând o forţă de talie mondială. Rusoaicele s-au impus la ediţiile din 2001, 2005, 2007 şi 2009, având cele mai multe medalii de aur dintre toate participantele. Cea mai experimentată dintre handbaliste este Ekaterina Marenikova, 33 de ani, campioană mondială în 2005 şi vicecampioană olimpică în 2008.

Puerto Rico: Este debutantă la un turneu final de Campionat Mondial. O echipă modestă, care se poate lăuda doar cu un loc 6 obţinut la Jocurile Panamericane din 2011.

Kazahstan: O echipă extrem de slabă, care s-a calificat după ce a trecut printr-un turneu de baraj alături de Congo, Mexic şi Australia. A fost învinsă categoric de România la Jocurile Olimpice din 2008, scor 31-19. Au totuşi în palmares două medalii de aur la Campionatul Asiei, obţinute în 2002 şi 2010.
 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite