Diabetul, boala care te expune cel mai mult la coronavirus: Avertismentul unui medic pentru tineri şi sportivi
0Ştim foarte puţine lucruri despre COVID-19, inclusiv în acest moment, motiv pentru care au şi apărut multe informaţii greşite în spaţiul public. Doctorul care lucrează de o viaţă cu sportivii de performanţă explică, detaliat, cum stau lucrurile.
Coronavirus a devenit o obsesie la nivel global, ceea ce e de înţeles, deoarece pandemia afectează vieţile tuturor. Partea proastă e că, peste noapte, au apărut mulţi specialişti de carton, fără nicio pregătire medicală, care îşi dau cu părerea despre COVID-19. Şi, din păcate, răspândesc informaţii complet greşite!
Pompiliu Popescu a lucrat 26 de ani ca medic al naţionalei de fotbal şi, într-un interviu acordat pentru gsp.ro, a demontat o parte din aceste date eronate. Un exemplu ar fi temerea legată de faptul că cine se îmbolnăveşte de COVID-19 rămâne cu sechele pe viaţă. După cum a explicat fostul medic al naţionalei, aşa ceva nu s-a dovedit prin niciun studiu ştiinţific. În schimb, „Pompi“ a subliniat ceea ce se ştia deja şi anume faptul că nimeni n-are imunitate în faţa coronavirusului, nici măcar cei tineri şi sportivii de performanţă.
Ce a spus Pompiliu Popescu?
*Nu, acest virus nu produce sechele. Mai ales pentru nişte oameni care sunt antrenaţi şi biologic, dar deţin şi un sistem imunitar bun. Chiar e zero risc, nu lasă urme!
*Boala care agravează cel mai mult starea unui om cu coronavirus? De departe, chiar şi pentru un fotbalist sau sportiv de performanţă, e diabetul. Pe locul 2 astmul bronşic, pe 3 bolile cardiovasculare şi pe 4 cei care fac chimioterapie postcancer.
*Creşterea zahărului în sânge provoacă rapid multiplicarea coronavirusului. Spre deosebire de alte virusuri, acestui COVID-19 îi place cel mai mult dulcele din sânge. Se duce apoi direct la plămân, unde afectează membrana acestui organ, o inflamează, ea nu mai rămâne permeabilă şi nu mai lasă persoana respectivă să respire. Nu mai respiri, nu mai trimiţi oxigen în sânge.
*Diabet poţi să ai şi la 27 de ani şi să nici nu ai habar de el. Poţi fi declarat diabetic, dacă ai glicemia peste 126 timp de 3 zile la rând. Vă şi dau un exemplu celebru, Edgar Davids (n.r. - fost fotbalist olandez). Din cauza acestei boli, el a dezvoltat şi complicaţii oftalmologice, tocmai din acest motiv a şi evoluat cu ochelari.
*Şi, atenţie, tot sportivilor mă adresez acum: mai sunt expuşi şi cei cu hipertrofie cardiacă. În această categorie intră mai ales cei care merg des la sală şi lucrează în exces la aparate, care iau prafuri etc. Aceştia dezvoltă o deteriorare a muşchilor cardiaci, chiar dacă ei par un pachet de muşchi, iar în cazul în care se infectează cu o viroză puternică, pot chiar şi avea parte de o moarte subită. Hîldan, Foe, Feher sunt doar câteva exemple în acest sens! Repet, acest virus nu lasă sechele pentru sportivi, însă îi poate ataca letal şi pe ei.