Dezvăluiri din „lagărul de concentrare” de la Deva. Fostul şef al gimnasticii recunoaşte: „Da, pe vremea aia gimnastele mai erau agresate!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică în perioada 1987-2005, Nicolae Vieru (84 de ani), a vorbit despre modul în care erau tratate gimnastele la lotul olimpic feminin.

Vieru a declarat că nu cunoaşte detalii despre volumul pe care îl va lansa, în 4 iunie, fosta gimnastă Maria Olaru, în care aceasta a făcut dezvăluiri incredibile despre “lagărul de concentrare de la Deva”.

“Nu ştiu despre ce e vorba în această carte, acum aud prima oară despre ea, nici nu sunt în Bucureşti. Ce pot spune este că nu am avut reclamaţii sau plângeri din partea gimnastelor din loturi că ar fi fost bătute sau abuzate. Nici de la Olaru, nici de la Amânar, Ponor sau altele. Or fi fost astfel de tratamente înainte de Revoluţie, pe vremea lui Béla Károlyi, atunci mai erau agresate, dar după aceea nu ştiu să fi fost cazuri. Poate a fost un regim de viaţă mai auster, dar nu bătute. Eu de câte ori mergeam la Deva, unde se pregăteau gimnastele, îi vedeam pe Mariana Bitang şi Octavian Bellu că le dădeau şi ciocolată, dar ştiţi cum e.... îşi mai procurau şi ele pe lângă. Ce pot spune despre Bellu şi Bitang este că au fost nişte oameni foarte exigenţi, ca dovadă şi rezultatele pe care le-au obţinut. Regimul de sportiv este foarte exigent. Poate Maria Olaru a avut probleme personale, nu ştiu ce să spun mai mult”, a declarat Nicolae Vieru pentru News.ro. 

“După‑amiază a fost teroare. Am început cu sol, m-a bătut şi s-a purtat urât cu mine. Mi-a dat de două ori tare cu cauciucul peste fund. După ce m-a bătut, nu am mai făcut nimic. Îi făceam în contră şi făceam mutre. Apoi m-a trecut la sărituri. Acolo mi-am bătut joc de ea, atunci Lili (nr. Lili Cosma, antrenoarea Mariei) m-a dat afară din sală. Am stat în vestiar tot schimbul, apoi m-a chemat la paralele. Acolo am mers bine cu o singură excepţie, m-am lovit la coaste. După antrenament mi-a zis că nu mai face niciodată cu mine sărituri şi mi-a mai spus catâr încăpăţânat. Era iute la mânie şi la meserie. La început, când vedeam ce le făcea celorlalte… mă cam umpleam de groază. Eu, care veneam de acasă cu spaimele şi obsesiile mele - era tocmai ce nu-mi trebuia. Uneori, teroarea e mai greu de suportat când te temi că vei fi pedepsită, decât pedeapsa în sine”, este un fragment din cartea fostei gimnaste.

“Partea şi mai groaznică a urmat după aceea: părinţii Andreei Ulmeanu au fost convocaţi la şcoală, căci antrenorii principali voiau s-o exmatriculeze, ca să dea un exemplu pentru toate celelalte. Aşa se face că eu (altfel, prea obişnuită cu violenţele fizice care îmi maltrataseră copilăria) a trebuit să asist şi la o scenă cumplită, pe care nu o pot uita. Acolo, în sală, pe aparatul numit sol, în faţa tuturor, tatăl colegei noastre şi-a scos cureaua de la pantaloni, a pus-o jos şi a bătut-o, lovind-o cu sălbăticie, parcă incitat de plânsetele şi contorsionările ei. A fost un spectacol degradant şi, pentru mine, traumatizant. Despre omenie sau utilitate, ce să mai vorbim? Nimeni n-a intervenit, în vreun fel, să i-o scoată din mâini”, povesteşte fosta gimnastă.

Lansarea volumului „Preţul aurului. Sinceritate incomodă. Memoriile unei campioane olimpice“ va avea loc sâmbătă, 4 iunie, ora 13.30, în cadrul Târgului de Carte Bookfest, la Romexpo, Pavilion C1, Cafeneaua literară Origo. Vor vorbi despre vomulul Mariei Olaru, în prezenţa campioanei, Cristian Ţopescu, Cătălin Totontan, Alin Petrache, Bogdan Burileanu, Monica Tatoiu şi Silvia Colfescu. Volumul va fi disponibil la standul editurii Vremea, Pavilion C1, stand A06, Romexpo.

Citeşte o altă mărturie înspăimântătoare despre bătăile inumane pe care le încasau gimnastele României: 

Mărturisirile unei mari campioane la gimnastică: „Am pierdut numărul bătăilor încasate. Dungi în culori variate îmi acopereau corpul”

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite