„Dezastrul secolului“ oprește viața normală: Turcia, urmările unui cataclism
0În România, știrile despre dezastrul natural de la începutul săptămânii trecute au și fost retrogradate deja în plan secund. În Turcia și Siria însă, oamenii continuă să trăiască o situație cu adevărat apocaliptică!
Ceea ce reiese, în primul rând, din bilanțul morților. Actualizat zilnic și într-o creștere permanentă! Trend care, din păcate, va continua, având în vedere că, pe măsura trecerii zilelor, sunt șanse tot mai slabe să mai fie găsiți supraviețuitori sub dărâmături. Încă de când a izbucnit acest dezastru natural, în Turcia au fost suspendate toate competițiile sportive. Și de acum lucrurile sunt clare: dimensiunea catastrofei e atât de mare, încât foarte multe cluburi nici nu vor fi în stare să-și reia activitatea, în viitorul apropiat.
În acest context, situația din fotbalul turc ne oferă o imagine sumbră a realității de la fața locului. Potrivit „Sabah“, crește numărul echipelor care și-au anunțat retragerile din campionat, după tragedia care a fost catalogată drept „Dezastrul secolului“.
Solidaritate impresionantă în fotbalul turc
În fața acestei situații, fotbalul turc s-a mobilizat exemplar. În primul rând, federația a anunțat că vor fi aprobate toate cererile de retragere din campionat, fără a exista sancțiuni / penalizări. Toate meciurile echipelor care își vor sista, momentan, activitatea, vor fi câștigate de formațiile adverse cu 0-3 la masa verde. Cluburile retrase vor putea reveni în competiții, în sezonul viitor, în divizia în care se aflau, în momentul producerii cutremurului. De asemenea, ele vor încasa, integral, sumele cuvenite din drepturile TV.
Federația Turcă de Fotbal (TFF) și grupările din Süper Lig au luat și o decizie admirabilă pentru a veni în ajutorul sinistraților. Concret, suma de 3,1 milioane de dolari va fi luată din drepturile TV, urmând a fi folosită pentru ridicarea unui complex în care să fie 1.000 de containere. Aici, vor fi cazați cei care au rămas fără locuințe după cutremur.
Se schimbă regulile transferurilor
TFF a luat o serie de decizii importante pentru ca jucătorii rămași pe drumuri, după retragerile echipelor lor din competiții, să aibă posibilitatea de a-și continua activitatea la alte grupări, sub formă de împrumut.
În primul rând, formațiile din Süper Lig vor putea legitima câte doi fotbaliști străini proveniți de la cluburi afectate de cutremur. Aceste mutări vor fi posibile, fără a fi luat în considerare numărul străinilor prezenți deja în diferite loturi. Dintre cei doi străini aduși acum, unul poate evolua, ca un al 9-lea stranier, aflat pe teren în timpul unui meci. Până acum, regulamentul permitea ca doar opt astfel de jucători să fie pe teren, în același timp, într-o echipă. Regula legitimării celor doi stranieri, în plin sezon, se va aplica și pentru grupările din eșalonul secund. Cu precizarea că ele vor putea folosi, simultan, doar șase jucători de import, față de cinci, cât prevedea regulamentul până acum.
Farul, alături de turci
Legați de Turcia, de-a lungul carierei lor în fotbal, Gheorghe Hagi (58 de ani) și Gheorghe Popescu (55 de ani) au reacționat prin intermediul clubului Farul la care acum activează acum, ca manager, respectiv președinte. Cei doi au fost la Ambasada Turciei în România și au donat suma de 50.000 de euro pentru victimele cutremurului din partea clubului constănțean.
Cluburile care și-au sistat, momentan, activitatea
Nume Divizie Locul din clasament
Gaziantep FK Süper Lig 10 din 19
Hatayspor Süper Lig 14 din 19
Adanaspor TFF 1. Lig 12 din 19
Yeni Malatyaspor TFF 1. Lig 19 din 19
Adıyaman FK TFF 2. Lig 15 din 20
Arguvanspor TFF 3. Lig 11 din 18
Niğde Anadolu TFF 3. Lig 18 din 18
Crește numărul sportivilor uciși în cutremur
Încă din primele zile de după dezastrul natural din Turcia și Siria, au curs știrile despre victimele provenite din lumea sportului. Cum a fost portarul celor de la Yeni Malatyaspor, Ahmet Eyüp Türkaslan, fost elev al lui Marius Șumudică, care s-a stins la doar 28 de ani.
Și, din păcate, vin, în continuare, știri de acest gen dinspre Turcia. Luni, s-a confirmat că a fost ucisă baschetbalista Nilay Aydogan (30 de ani), jucătoarea Universităţii Cankaya, una dintre echipele din Superliga ING de baschet feminin. Aceasta a călătorit la Malatya pentru a-şi vizita bunica, dar a fost surprinsă de cutremurul devastator, în urma căruia blocul de apartamente în care se aflau amândouă s-a prăbuşit. Atât sportiva, cât şi bunica sa au fost găsite moarte între dărâmăturile clădirii.
A murit și fostul handbalist de la CSU Suceava
Tot luni seară, s-a confirmat și dispariția lui Cemal Kutahya (32 de ani), fost jucător la CSU din Suceava. Kutahya a fost găsit mort sub dărâmăturile casei sale în Turcia, potrivit paginii de Facebook a clubului moldovean. Impresarul handbalistului a dezvăluit că au fost găsite şi trupurile băieţelului şi soţiei lui Cemal, care era însărcinată în 5 luni. Cemal Kutahya a fost legitimat la CSU Suceava în sezonul 2021-2022. După despărţirea de echipa suceveană, interul dreapta s-a întors în ţara natală, la Hatay SK, grupare care ocupă primul loc în Superliga din Turcia.
Christian Atsu, dispărut
Drama e că, foarte probabil, numărul sportivilor uciși în cutremur va continua să crească. De pildă, mijlocașul ghanez, Christian Atsu (31 de ani), legitimat la Hatayspor e, în continuare, dat dispărut. Cu o zi înainte de cutremur, Atsu, fost jucător la Porto, Everton, Malaga sau Newcastle, marcase golul victoriei echipei sale, 1-0, în meciul cu Kasimpașa.