Cum au fost premiaţi jucătorii echipei Steaua Bucureşti pentru câştigarea Cupei Campionilor Europeni 1986

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1986, mai 12. Echipa de fotbal Steaua Bucureşti, însoţită de membrii conducerii Clubului Sportiv al Armatei, în cadrul festivităţii de premiere organizată după câştigarea Cupei Campionilor Europeni FOTO: Facebook/Arhivele Naţionale ale României
1986, mai 12. Echipa de fotbal Steaua Bucureşti, însoţită de membrii conducerii Clubului Sportiv al Armatei, în cadrul festivităţii de premiere organizată după câştigarea Cupei Campionilor Europeni FOTO: Facebook/Arhivele Naţionale ale României

Documente inedite şi mai multe fotografii de la ceremonia de premiere organizată după ce echipa Steaua Bucureşti a câştigat Cupa Campionilor Europeni, în 7 mai 1986, au fost date publicităţii de Arhivele Naţionale ale României. Care au fost sumele propuse pentru premierea celor care au adus importanta victorie.

Arhivele Naţionale ale României prezintă, la 36 ani de la cea mai frumoasă victorie obţinută de un club românesc de fotbal, mai multe fotografii şi documente în legătură cu festivitatea de premiere care a urmat în ţară. 

„La 7 mai 1986, Steaua Bucureşti a câştigat Cupa Campionilor Europeni, pe stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilia, după ce a învins în finală pe FC Barcelona cu scorul de 2-0. În acest context este memorabilă apărarea loviturilor de pedeapsă consecutive de către portarul stelist Helmut Duckadam şi marcarea golurilor de către Marius Lăcătuş şi Gavrilă Pele Balint“, notează sursa menţionată. 

La cinci zile de la cea mai mare victorie din istoria clubului de fotbal Steaua Bucureşti, fotbaliştii, antrenorii şi membrii staff-ului au fost invitaţi la sala Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România pentru premiere. 

La ceremonie au participat preşedintele Nicolae Ceauşescu şi unele dintre personalităţile politice ale vremii, alături de reprezentanţi ai altor cluburi din capitală. 

Echipei de fotbal i-a fost decernat  Ordinul Steaua Republicii Socialiste România Clasa I, titularilor şi antrenorilor li s-a conferit Meritul Sportiv Clasa I, iar rezervelor şi celorlalţi membri din staff li s-a conferit Meritul Sportiv Clasa a II-a. 

N. Ceauşescu: „Trebuie să demonstrezi că nu a fost ceva accidental“

„După acordarea acestor distincţii, conform protocolului, s-au rostit discursuri şi s-au ciocnit cupe de şampanie. În cadrul discursului său, Nicolae Ceauşescu arăta că „nu e suficient să câştigi locul I, trebuie ca în continuare prin întreaga activitate să demonstrezi că nu a fost ceva accidental şi că a fost rezultatul unei înalte pregătiri”. Nivelul de pregătire al echipei fusese, însă, demonstrat, şi reacţia publicului românesc a fost entuziastă“, notează reprezentanţii Arhivelor Naţionale.

Conform documentelor de asemenea prezentate, pentru fiecare jucător s-a propus acordarea unei prime variind între 20.000 şi 30.000 lei, în funcţie de contribuţia fiecăruia. 

„Ulterior, premiul a fost schimbat şi jucătorii au primit câte o maşină de teren Aro din parcul auto al Armatei. Aceste maşini au fost vândute ulterior cu sume ce au variat între 220.000 şi 250.000 lei“, mai menţionează sursa citată. 

Ce venit a adus în ţară performanţa sportivilor

Printre documentele prezentate de Arhivele Naţionale se regăseşte şi o notă (ANR, SANIC, fond CC al PCR-Propagandă şi Agitaţie, dosarul 40/1986, fila 4) întocmită, în 8 mai 1986, de Consiliul Naţional pentru Educaţie Fizică şi Spot cu privire la premierea fotbaliştilor şi a tehnicienilor care i-au pregătit. 

Conform acestei note, rezultatele bune obţinute se datorau „condiţiilor create de partidul şi statul nostru pentru dezvoltarea activităţii de educaţiei fizică şi sport, a grijei deosebite acordate acesteia personal de tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretarul general al partidului, preşedintele Republicii Socialiste România“. Mai mult, „cel mai prestigios rezultat obţinut de fotbalul românesc“ este dedicat „Celei de a 65-a aniversări a Partidului Comunist Român“.

În notă se menţionează că performanţa deosebită, care a avut „un larg ecou internaţional“, a condus la realizarea unui venit de 7.659.033 lei de la întâlnirile organizate în ţară, precum şi peste 350.000 $ x 12,50 lei/$, adică 4.375.000 lei în finala de la Sevilla.

„Având în vedere valoarea rezultatului, cât şi veniturile realizate, propunem să se aprobe premierea sportivilor şi tehnicienilor care i-au pregătit, cu câte un premiu individual între 20.000 lei şi 30.000 leinet, diferenţiat în raport de contribuţia fiecăruia la obţinerea acestui rezultat“, se încheia nota semnată de preşedintele Consiliului Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport, Haralambie Alexa.

Vă recomandăm şi: 

Cum a primit ÎPS Teodosie ordinul „Steaua României”. Secretul cărţilor-fantomă este în mâna lui Ion Iliescu 

Vin americanii la Chelsea. Acordul de vânzare a fost semnat! Se aşteaptă ok-ul din partea oficialilor britanici

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite