Corespondenţă din Franţa: n-am avut atentate până acum la Euro pentru că nu au vrut teroriştii. Concluzia călătoriei cu TGV-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gare de Lyon (Paris)
Gare de Lyon (Paris)

Francezii s-au tot lăudat cu bugetul de 24 de milioane de euro alocat pentru menţinerea siguranţei pe durata turneului final. La ce se vede de aici, rămâi cu gura căscată şi cu o întrebare: „Unde s-au dus banii?”.

După ce, în prima zi, ieşirea din Aeroportul “Charles de Gaulle” a durat aproape cât zborul Bucureşti – Paris, m-am gândit că ar fi indicat să merg spre Gare de Lyon cu două ore înainte ca trenul să pornească spre oraşul în care România va înfrunta, diseară, Albania.

Mi-am imaginat filtre succesive de control, golirea rucsacului, în mod repetat, în faţa poliţiştilor, scanarea conţinutului geamantanului de cel puţin trei ori şi controale corporale efectuate ca la “Area 51”, acolo unde se spune că americanii ţin cele mai mari secrete de pe faţa pământului.

Aşadar, am plecat de la hotel la ora 08.55 pentru a prinde un TGV ce urma să “decoleze” la 10.59. După ce în staţia de metrou, am fost nevoit să aştept să treacă patru trenuri ca să prind un loc din cauza aglomeraţiei, am fost ferm convins că am luat cea mai inspirată decizie pornind la drum atât de devreme.

Apoi, a venit surpriza! Între momentul sosirii în gară şi momentul în care m-am suit în trenul spre Lyon nimeni nu m-a întrebat de sănătate. Cineva mi-a scanat biletul şi atât. Aş fi putut avea în rucsac trei lansatoare de rachete, în loc de laptop, iar în geamantan o bombă de 25 de kilograme, în loc de haine, şi aş fi intrat nestingherit, mai întâi, într-o gară în care n-aveai loc să arunci un ac, iar apoi într-un TGV în care au călătorit sute de oameni.

Aşa ceva e o dovadă crasă de iresponsabilitate, după ce, în noiembrie 2015, sute de oameni au murit în atentatele de la Paris, iar în luna martie, la Bruxelles, am avut explozii devastatoare în aeroport şi în metrou. 

Nu mă aştept ca, în numele menţinerii singuranţei, intrarea în gară să se facă neapărat în două ore. Dar când într-o ţară ca Franţa, în această perioadă a anului în care toate serviciile secrete au indicat un pericol mare de atentate, tu nu pui nici măcar un filtru de control în gară, atunci nu pot trage deâct două concluzii:

*Bugetul de 24 de milioane de euro alocat pentru menţinerea siguranţei a fost aruncat pe apa sâmbetei.

*Dacă la acest Euro n-am avut până acum vreun atentat, înseamnă că trebuie să le mulţumim teroriştilor şi nu guvernului francez.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite