Cine sunt cei care și-au pus „Steaua” la rever și ce performanțe i-au recomandat

0
Publicat:

Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, cea mai importantă distincție oferită de statul român, a fost primită cu mare emoție, miercuri, de Gică Hagi (60 de ani), care a devenit a șaptea personalitate din sportul tricolor care primește această onoare.

Octavian Morariu, dreapta, alături de fostul președinte Traian Băsescu
Octavian Morariu, dreapta, alături de fostul președinte Traian Băsescu

Înaintea lui, medalia a fost agățată la rever de Mircea Lucescu (2009), Octavian Morariu (2012), Anghel Iordănescu (2014), Emeric Ienei (2017), Simona Halep (iulie 2019), Ivan Patzaichin (noiembrie 2019) și David Popovici (2022). Doar ultimul este un sportiv în activitate. Medalia este acordată doar de către președintele statului.

Nadia, uitată

Astfel de momente solemne au loc în preajma unor evenimente importante în care sunt implicați cei premiați. În cazul lui Hagi, nu vreo performanță (Farul a ratat calificarea în play-off și va lupta în play-out) a prilejuit acordarea medaliei, ci împlinirea vârstei unei vârste rotunde. Dacă ar fi fost după rezultate, „Regele” ar fi trebuit să meargă la Cotroceni încă din 2001, atunci când s-a retras din fotbal. Doar că niciun președinte, nici cel de atunci (Ion Iliescu) și nici cei care l-au urmat, nu a avut ideea organizării unei ceremonii pentru cel mai mare fotbalist român. La fel ca Hagi, nume precum Nadia Comăneci sau Ilie Năstase au fost uitate de primul om în stat, oricare a fost el. Cei doi menționați, la fel ca și Elisabeta Lipă (cea mai valoroasă canotoare a secolului trecut), i-au făcut „galerie” miercuri lui Gică Hagi, la Cotroceni, vrând parcă să transmită autorităților că merită și ei o astfel de medalie. Nadia a fost cununată, la nunta cu Bart, de Adrian Năstase, fost premier al României, un apropiat al președintelui Ion Iliescu, dar a fost omisă de puterea de atunci.

Dinamovistul care merge cu „Steaua” de mic

Înotătorul David Popovici, legitimat la clubul Dinamo, a fost senzația României la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, unde a cucerit aurul în proba de 200 metri liber. Dar, Popovici a primit lauri la Cotroceni de la Klaus Iohannis încă din iulie 2022. Avea doar 17 ani și era dublul campion mondial la natație și multiplu campion european de tineret, performanțe care l-au făcut șeful statului să-l decoreze cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. David Popovici era încă de la vremea respectivă cel mai mare înotător din istoria României, după ce a cucerit medaliile de aur în probele de 100 și 200 de metri liber la Campionatele Mondiale de la Budapesta. Apoi, la Europeanul de juniori de la Otopeni, acesta a mai cucerit 5 medalii, 4 de aur, la 50 m liber, 100 m liber, 200 m liber, ştafetă 4x100 m liber şi un argint la combinata de 4x100 m liber.

Halep, lauri după Wimbledon

Simona Halep a fost premiată de un președinte iubitor și practicant de tenis, sibianul Klaus Iohannis, în urmă cu aproape 6 ani. Evenimenul a avut loc pe 30 iulie 2019, după ce a lăsat-o pe Serena Williams fără trofeu la Londra. „Sunt foarte emoționată, acest moment este mai greu decât finala de la Wimbledon. Vă mulțumesc!”, a fost mesajul final al Simonei Halep, venit după discursul președintelui României. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului i-a oferit Simonei Halep această distincţie în semn de „înaltă apreciere şi recunoaştere pentru câştigarea Trofeului de Tenis de la Wimbledon, pentru rezultatele sportive excepţionale obţinute de-a lungul carierei, pentru desăvârşirea poziţiei în rândul celor mai bune jucătoare ale lumii, precum şi pentru talentul, dăruirea, devotamentul şi profesionalismul puse în slujba afirmării sportului românesc pe plan internaţional şi popularizării acestuia în rândul tinerilor, fiind un simbol al tinerei generaţii de sportivi”. Cea mai mare jucătoare de tenis din istoria României, Halep s-a retras recent din activitate, la vârsta de 33 de ani, cu două trofee de Mare Șlem în palmares (s-a impus și la Roland Garros, în 2018, după două finale pierdute, în 2014 și în 2017), dar și cu primul loc atins în ierarhia mondială WTA. 

Tot în 2019, multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin a fost decorat de presedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii desfasurată la Palatul Cotroceni pe 26 noiembrie 2019.

„Il Luce”, premiat în 2009

Cu performanțe ca jucător și ca antrenor la națională, dar și la echipele Dinamo și Rapid, Mircea Lucescu a primit „Steaua României” pe 22 mai 2009, după un succes extern. I-a fost acordată de președintele de atunci al României, Traian Basescu. „Il Luce” a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, dar nici elevul său, Răzvan Rat, n-a plecat cu mâna goală: s-a ales cu distincție mai puțin importantă, Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a. Distincțiile acordate de „Băse” au venit după ce echipa lor, Șahtior Donețk, a câștigat Cupa UEFA, după o finală cu formația germană Werder Bremen (scor 2-1). „Președintele României, Traian Băsescu, a semnat vineri, 22 mai a.c., Decretul privind conferirea Ordinului Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Mircea Lucescu, antrenor al echipei Șahtior Donețk-Ucraina, în semn de înaltă apreciere a întregii activități fotbalistice și a performanțelor obținute ca antrenor, încununate prin câștigarea Cupei UEFA 2009, în finala de la Istanbul”, se arăta într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al Președinției. 

Morariu a scris istorie la CIO

Fost jucător important în naționala de rugby a României, Octavian Morariu a urcat treptat în ierarhie. Mai întâi a condus federația de specialitate în calitate de președinte, apoi a urcat la cârma Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR). Morariu a reușit să intre în structurile de conducere ale CIO. Octavian Morariu a fost ales de Congresul Comitetului Olimpic Internaţional ( CIO) ca membru în forul internaţional în 2013. A devenit astfel al patrulea reprezentant al României în CIO după Prinţul Bibescu (1899-1901), George A. Plagino (1909-1947) şi Alexandru Şiperco (1955-1998). Morariu a fost vicepreşedinte al FIRA-AER din 2004 şi preşedinte al FRR în perioada 2001-2003. Din 2004, a condus Comitetul Olimpic Român, apoi a devenit preşedintele Federaţiei Europene de Rugby. Ultimul român care a avut calitatea de membru CIO, Alexandru Şiperco, a decedat în 1998. De atunci, România a avut două tentative de a recâştiga locul în CIO: prin Ion Ţiriac, în 2000, şi prin Nadia Comăneci, în 2004. Ambele, fără un rezultat pozitiv.

Ienei și Iordănescu, obișnuiți cu Steaua

Foștii antrenori steliști Emeric Ienei și Anghel Iordănescu dețin, la rândul lor, valoroasa distincție pe care a primit-o miercuri fostul lor elev. Cei doi au fost premiați pentru performanțele multiple de la națională, dar și de la Steaua, formație cu care au cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986. Primul ca „principal”, iar celălalt în calitate de antrenor secund-jucătoor. Nea Imi a condus naționala la Cupa Mondială din 1990 și la EURO 2000, în timp ce Tata Puiu a dirijat Generația de Aur la turnele final american din 1994, dar și la CM din Franța 1998, ultimul Mondial la care România a luat parte. De asemenea, a fost la două Europene, 1996 și 2012. Ienei are 87 de ani și s-a retras din antrenorat în Oradea natală. Nici Iordănescu nu mai profesează, la cei 74 de ani. În schimb, Lucescu se ține „verde”, la 79 de ani.

Avantajele oferite de Ordinul Național

Cea mai înaltă distincție a României, Ordinul Național, ”Steaua României”, iar aceasta îi aduce beneficii. Printre ele se numără invitațiile la diverse evenimente naționale de marcă, inclusiv la celebrarea Zilei Naționale a României. De asemenea, cei care primesc Ordinul „Steaua României” au parte de facilități speciale, inclusiv dreptul la un loc de veci gratuit. Ordinul poate include un număr maxim de 3.650 de membri, organizați în șase trepte distincte, fiecare cu semne proprii pentru civili, militari și eroi ai războiului. Istoria Ordinului „Steaua României” datează din perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, care l-a instituit și l-a aprobat, comandând 1.000 de exemplare. Inițial, acest ordin avea cinci grade: Cavaler, Ofițer, Comandor, Mare Ofițer și Mare Cruce. Cuza a propus denumirea ”Ordinul Unirii” și a introdus numerele ”5” și ”24” pentru a simboliza dubla alegere a sa în cele două principate, Moldova și Țara Românească. Deviza „Genere et cordres fratres” (Frați prin origini și simțiri) era inscripționată pe fiecare distincție acordată. În 1948, Ordinul „Steaua României” a fost abrogat, însă a fost reînființat în decembrie 1998, cu o nouă reglementare introdusă în 1999, care permitea acordarea sa atât cetățenilor români, cât și celor din alte țări.

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite