China a răspândit coronavirus, acum îşi umflă muşchii: Decizia care a indignat lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fanii fotbalului din China vor avea ce urmări, în curând, de pe stadioane
Fanii fotbalului din China vor avea ce urmări, în curând, de pe stadioane

China a „exportat“ COVID-19 în întreaga lume, iar acum, când viaţa normală a fost paralizată în afara acestei ţări, chinezii şi-au propus să dea lovituri de imagine pentru a arăta cât de tari sunt ei.

Sezonul trecut al campionatului de fotbal s-a încheiat la data de 1 decembrie, când s-au disputat meciurile din ultima etapă, însă noua stagiune n-a mai pornit la drum, la 22 februarie, aşa cum ar fi trebuit, întrucât, la acea dată, chinezii se luptau cu boala COVID-19. 

Între timp însă, situaţia a ajuns sub control şi, mai nou, singurele cazuri care apar pe teritoriul Chinei sunt cele ale unor oameni veniţi din afara ţării. Tocmai de aceea, şefii fotbalului au fixat data la care va începe noua ediţie de campionat: 18 aprilie. Doar că anunţul lor a provocat un val de nemulţumiri în rândul străinilor care activează la echipele chineze. În primul rând, unii au considerat că decizia Chinei de a drumul la campionatul de fotbal, într-o perioadă în care restul planetei se luptă cu COVID-19, e o lipsă crasă de respect. Mai ales în condiţiile în care coronavirus a plecat din China care, după spusele specialiştilor, n-a luat măsurile necesare din timp pentru a evita pandemia. Apoi, mai există o problemă: în campionatul Chinei sunt implicaţi foarte mulţi străini. Aceştia, ca să se întoarcă acum în „Ţara Marelui Zid“, vor fi supuşi unui risc enorm de îmbolnăvire! Şi nu neapărat în China, ţara unde situaţia e sub control - deşi să joci acum la Wuhan nu poate fi, totuşi, o plăcere! - ci în drum spre această ţară.

Spre exemplu, Cosmin Olăroiu, antrenor la Jiangsu Suning, trebuie să schimbe trei avioane pentru a ajunge din Bucureşti, unde se află acum, în oraşul echipei sale. Tehnicianul de 50 de ani va călători pe ruta Bucureşti - Dubai - Singapore - Shanghai. Inevitabil, va petrece ore întregi în locuri aglomerate, cum sunt aeroporturile, şi în avioanele unde pasagerii n-au cum să stea la 4 metri unul de celălalt, aşa cum sunt recomandările în această perioadă.

Şi mai e o problemă! Olăroiu, dar şi restul străinilor care se întorc în China, trebuie să stea în carantină, acasă, timp de 14 zile, odată ce vor ajunge la destinaţie. 

China

Au început deja antrenamentele

Dacă în Europa fotbalul e acum suspendat, în schimb, chinezii deja au dat drumul la antrenamente. Chiar dacă tehnicienii străini n-au ajuns încă la echipele lor, şedinţele de pregătire sunt conduse de preparatorii fizici şi de secunzii localnici. Străinii se vor alătura chinezilor după ce vor ieşi din carantină. Oricum, în unele cazuri, sunt şi jucători şi antrenori care, într-un fel, se bucură că se întorc în China. Asta pentru că, paradoxal, sunt supuşi unui risc mai mare de îmbolnăvire unde se află acum, comparativ cu China! Într-o asemenea situaţie se află, spre exemplu, Leo Baptistao, legitimat la Wuhan Zall. Acesta s-a aflat în ultima perioadă în Spania, ţara afectată grav de coronavirus. Înainte de a lua avionul de la Spania spre China, brazilianul le-a spus reporterilor că se bucură că pleacă spre Asia, fiindcă acolo riscurile îmbolnăvirii sunt mai mici.

7 milioane de dolari e salariul anual al lui Cosmin Olăroiu la Jiangsu Suning, formaţie pe care o pregăteşte din 2018.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite