Cazul Messi șochează românii din zona arabă: Dovada că suntem captivi în lumea noastră mică FOTO

0
Publicat:

În lipsa performanțelor fotbalistice, România s-a specializat în găsirea aspectelor pozitive în contraperformanțele fotbalistice!

Messi (dreapta) a primit trofeul Cupei Mondiale sub privirile mulțumite ale Emirului din Qatar.
Messi (dreapta) a primit trofeul Cupei Mondiale sub privirile mulțumite ale Emirului din Qatar.

Tonul a fost dat de președintele FRF, Răzvan Burleanu, în luna septembrie, cu o declarație antologică, după retrogradarea primei reprezentative în Liga C a Națiunilor: „Ce ne bucură este că nu ne-am dus mai jos de urna a 3-a în tragerea la sorți pentru Euro 2024. Iar în următoarea ediție a Ligii Națiunilor vom întâlni echipe mai accesibile“.

Ca și cum acest nonsens rostit de șeful federației nu era unul suficient de mare, duminică, el a fost depășit de declarația oferită de fostul internațional, Viorel Moldovan, la TVR 1, după finala Mondialului din Qatar. Un fost jucător de clasă, cu 70 de selecții și 25 goluri la națională, Moldovan a „reușit“ să explice de ce e bine că România n-a câștigat Mondialul, precum Argentina!

Bine că n-am câștigat Cupa Mondială și nu trebuie să mă îmbrac în <<fantomă>> (n.r. – aluzie la haina purtată de arabi în care a fost învelit Messi, înainte de a ridica trofeul Cupei Mondiale). În locul lui Messi, eu mi-o dădeam jos. Nu poți tu, Messi, să faci poza istoriei în <<fantomă>>. Dezamăgitor! Dacă era Diego Maradona în locul lui? El o scoatea sigur! Rămânea în tricoul țării lui, cu un steag al Argentinei“, a fost declarația bizară a lui Moldovan (50 de ani).

Noi și cârcotașii din presa britanică

Odată cu această afirmație făcută într-o emisiune de maximă audiență, imediat după terminarea finalei Mondialului, în România a început o dezbatere pe această temă: dacă Messi ar fi trebuit să refuze sau nu haina oferită de Emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al-Thani? De precizat că un astfel de subiect a ajuns în prim-plan doar la noi și în presa britanică de scandal, mereu dornică să arunce cu noroi în Mondialul din Qatar. În Argentina, în schimb, lumea s-a ocupat de altceva: de „zeificarea“ lui Messi și de sărbătoarea națională, organizată în cinstea unui titlu mondial, al treilea, așteptat de 36 de ani.

Românii cu legături cu zona arabă, șocați

Revenind la ce s-a întâmplat la noi, ar fi de remarcat că cei mai vehemenți contestatari ai lui Messi, pentru acceptul său de a se îmbrăca în stil oriental pe podiumul de premiere, sunt oamenii care n-au fost în Orientul Mijlociu sau au prea puține legături cu această zonă a lumii. În schimb, alți români, mai ales cei din lumea fotbalului, care au lucrat în zona arabă, au fost șocați de reacțiile apărute după declarația lui Viorel Moldovan.

Fostul rapidist, Florin Motroc (55 de ani), care și-a făcut un nume ca antrenor în Asia, în țări precum Emirate, Kuweit, Oman sau Arabia Saudită, a comentat imaginile cu Messi de după finala Mondialului. „E o haină de tradiție pe care o poartă cei care sunt de rang foarte înalt. E o onoare să ți se ofere așa ceva, e un semn de foarte mare resepct și apreciere. La evenimente speciale, la întâlniri de rang înalt se poartă așa ceva. Cei care sunt delegați pentru a conduce anumite întâlniri, șefi de stat, am mai văzut și la nunți, la sărbători din astea speciale. E un obiect vestimentar de foarte mare tradiție, care reprezintă zona arabă“, a spus Motroc pentru Sport Total FM, în descrierea Bisht-ului.

La fel a vorbit Ciprian Panait (46 de ani) pentru postul de televiziune, Pro Arena. „Am văzut la TVR niște colegi de-ai mei care au dat niște declarații în totală necunoștință de cauză. Dacă Messi nu-și punea pe umeri acea mantie, era cel mai mare afront adus Emirul Qatarului și se năștea un conflict diplomatic. Eu, după șase ani în Arabia Saudită, vreau să vă spun că mantia aceea e purtată numai de clasă conducătoare, numai de oamenii foarte bogați, iar când o primești înseamnă că faci parte din familia lor, înseamnă că ești primit în cercul lor. E o mare formă de respect pe care ți-o oferă omul respectiv. Când Emirul Qatarului îți oferă acest dar, nu cred că cineva își permite să nu primească, dar oamenii neștiutori... niște comentarii fantastice, e incredibil ce pot spune românii în necunoștință de cauză. Să știți de la mine: în Arabia Saudită, în Qatar și în toate țările din Golful Persic, cea mai mare onoare pe care ți-o poate face cineva e să-ți dea acel obiect vestimentar, care e specific numai familiilor regale“, a spus Ciprian Panait, care a antrenat, de-a lungul anilor, Al-Hilal, Al-Raed, Al-Batin (Arabia Saudită), Sohar (Oman) și Al-Kharaitiyat (Qatar).

După cum se poate vedea și în fotografiile alăturate, nume mari din fotbalul mondial, precum spaniolul Xavi și englezul Rio Ferdinand s-au îmbrăcat și ei în stil arabesc, când s-au aflat în Orientul Mijlociu. La fel cum au procedat și românii Cosmin Olăroiu, Marius Șumudică, Laurențiu Reghecampf sau Constantin Budescu. Nu pentru că acest gest ar fi fost unul umilitor, ci pentru că el a însemnat o dovadă de prietenie și de respect pentru localnici. 

Xavi Hernandez, după ce s-a transferat, ca jucător, la Al-Sadd Doha, în Qatar.
Xavi Hernandez, după ce s-a transferat, ca jucător, la Al-Sadd Doha, în Qatar.
Diego Maradona, pe când activa în Emirate.
Diego Maradona, pe când activa în Emirate.
Rio Ferdinand (dreapta), la Mondialul din Qatar, alături de trimisul Fanatik, Marian Popovici.
Rio Ferdinand (dreapta), la Mondialul din Qatar, alături de trimisul Fanatik, Marian Popovici.
Cosmin Olăroiu, în 2007, la scurt timp după ce a preluat Al-Hilal Riad (Arabia Saudită).
Cosmin Olăroiu, în 2007, la scurt timp după ce a preluat Al-Hilal Riad (Arabia Saudită).
Marius Șumudică, pe când era la Al-Shabab Riad (Arabia Saudită).
Marius Șumudică, pe când era la Al-Shabab Riad (Arabia Saudită).
Constantin Budescu, într-o fotografie din perioada petrecută, la Damac, în Arabia Saudită.
Constantin Budescu, într-o fotografie din perioada petrecută, la Damac, în Arabia Saudită.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite