Câți români au semnat petiția pentru rejucarea meciului cu Olanda, de la Euro 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O petiție a fost lansată zilele trecute de un suporter român, prin care acesta cere ca meciul dintre România și Olanda de la Euro 2024 să se rejoace. Autorul petiției susține că „în timpul acestui meci au existat numeroase incidente care au pus la îndoială corectitudinea și echitatea jocului”. În nici 24 de ore, petiția a adunat peste 18.000 de semnături.

Vasile Mogoș a rămas fără aer după ce a fost busculat de un adversar. Foto Profimedia
Vasile Mogoș a rămas fără aer după ce a fost busculat de un adversar. Foto Profimedia

România a fost dezavantajată de arbitrul Felix Zwayer de două ori, în momente-cheie ale jocului cu Olanda, încheiat 0-3. În prima repriză, Vasile Mogoș a fost lovit violent în piept de Denzel Dumfries și nu a mai putut continua jocul, dar olandezul nu a fost sancționat nici măcar cu un cartonaș galben. În minutul 81, la scorul de 1-0, Valentin Mihăilă a scăpat pe un contraatac periculos, însă a fost oprit, Zwayer văzând anterior un joc periculos la Denis Alibec.

Drept urmare, în textul petiției adresată UEFA, se menționează: „Înțelegem că UEFA se străduiește să asigure un mediu de joc echitabil și corect pentru toate echipele. Prin urmare, solicităm în mod respectuos ca UEFA să ia în considerare posibilitatea de a se rejuca meciul”.

Nu există nicio șansă ca meciul cu Olanda să se rejoace

Chiar dacă aproape 20.000 de suporteri ai României au semnat petiția, demersul microbiștilor are zero șanse de succes. În primul rând, la UEFA trebuie depusă o cerere din partea federației, nu a suporterilor. ”Contestaţiile trebuie adresate în scris Organului de Control, Etică şi Disciplină, indicând motivele relevante, în termen de 24 de ore de la încheierea meciului. Contestaţia este admisibilă numai dacă aceasta se bazează pe:

a) participarea unui jucător neeligibil la un meci ca urmare a neîndeplinirii de jucătorul în cauză a condiţiilor definite în regulile competiţionale relevante;

b) câmp de joc nepotrivit, dacă arbitrul a fost informat de îndată ce problema a fost raportată sau observată (fie în scris înainte de meci, fie oral de către un căpitan de echipă, în prezenţa căpitanului echipei adverse, în timpul meciului);

Petiție și pentru suspendarea lui Felix Zvayer

c) o eroare evidentă a arbitrului, în modul definit la articolul 9 din acest regulament, caz în care contestaţia poate fi îndreptat numai asupra consecinţelor disciplinare ale erorii evidente a arbitrului;

d) o încălcare evidentă a unei reguli de către arbitru care a avut o influenţă decisivă asupra rezultatului final al meciului;

e) orice alt incident semnificativ care a avut o influenţă decisivă asupra rezultatului final al meciului”, se arată în regulamentul UEFA.

În istoria recentă a fotbalului, un singur meci din campionatul Belgiei s-a rejucat după o eroare gravă de arbitraj. 

O altă petiție a fost făcută pentru suspendarea arbitrului Felix Zvayer, de o susținătoarea a echipei României. Aceasta a adunat peste 6.000 de semnături, însă tot fără sorți de izbândă. Neamțul a fost chiar delegat la o partidă din sferturile Euro 2024, ca arbitru de rezervă, culmea, tot la un meci al Olandei, cel de mâine, cu Turcia. 

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite