Ca la noi, la nimeni. 9 din cele 16 echipe din Superliga nu au dreptul de a juca în cupele europene

0
0
Publicat:

Fotbalul românesc și-a mai revenit în ultimii ani, însă situațiile inedite nu au dispărut cu totul. În Cupa României am fost martorii unui caz special, în februarie, când două echipe - Hermannstadt și Poli Iași - au fost nevoite se joace meci de baraj pentru calificarea în sferturi, din cauză că în regulament nu erau suficiente criterii de departajare pentru aflarea câștigătoarei grupei. Nici în Superliga lucrurile nu sunt cu totul în regulă, având în vedere că 9 din cele 16 echipe participante în competiție nu au voie să evolueze în ediția viitoare a cupelor europene. Asta înseamnă că doar 7 formații se bat pe 4 locuri UEFA.

Dinamo și Petrolul, două dintre echipele care nu pot juca în Europa. Foto Facebook
Dinamo și Petrolul, două dintre echipele care nu pot juca în Europa. Foto Facebook

În mod normal, câștigătoarea campionatului merge în preliminariile Ligii Campionilor, cea a Cupei se califică în Europa League, iar locul 2 din Superliga pornește în Conference League. Pentru al doilea loc din ultima competiție, locul 3 din play-off joacă meci de calificare cu câștigătoarea barajului dintre pozițiile 1 și 2 din play-out. Lucrurile par simple și clare la prima vedere, dar sunt date peste cap de situația în care se află multe dintre echipele din prima ligă.

Din play-out, doar Sepsi și Farul pot juca în Europa

În play-out-ul Superligii, din cele 10 participante, doar două echipe – Farul și Sepsi – și-au depus dosarul pentru licențierea UEFA și ar putea disputa barajul pentru Conference League, scrie gsp.ro. Ironia sorții, înainte de această etapă, ambele formații se aflau pe locuri de baraj pentru evitarea retrogradării. Doar covăsnenii au rămas în zona roșie, Farul reușind să ”evadeze” după ce a zdrobit-o chiar pe Sepsi, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe (4-1).

Cele două formații care pot disputa barajul pentru Conference League trebuie să termine între primele 4 pentru a putea face acest lucru. Dacă niciuna nu reușește, atunci echipa din play-off nu va mai disputa baraj și va merge în Conference League. Dacă una dintre Sepsi și Farul se clasează pe locurile 1-4, iar cealaltă nu, atunci se joacă direct baraj cu echipa de pe locul 3 din play-off, câștigătoarea urmând să evolueze în Conference League.

Hermannstadt poate da peste cap toate calculele

Situația se poate complica însă și mai mult, pentru că fotbalul românesc e mereu plin de surprize, dacă Hermannstadt va câștiga Cupa României (semifinalele sunt Hermannstadt - Rapid și Farul - CFR Cluj). Sibienii nu au licență de cupelele europene, fiind în insolvență, astfel că locul din Europa League va fi luat de o formație din play-off (nu de finalista Cupei). În acest caz, locurile din cupele europene s-ar împărți astfel: 1 - în Liga Campionilor, 2 - în Europa League, 3 - în Conference League și 4 - în barajul pentru Conference League. Iar dacă Dinamo - de asemenea fără licență UEFA - se va clasa pe una dintre aceste poziții, atunci locul 5 va juca în barajul pentru Conference League (dacă are cu cine).

Situația echipelor din Superliga privind licența UEFA

FCSB - are drept de a participa în cupele europene

CFR Cluj - are drept de a participa în cupele europene

Universitatea Craiova - are drept de a participa în cupele europene

Dinamo - insolvență, nu poate aplica pentru licență UEFA

U Cluj - are drept de a participa în cupele europene

Rapid - are drept de a participa în cupele europene

Hermannstadt - insolvență, nu poate aplica pentru licență UEFA

Petrolul - concordat preventiv, nu poate aplica pentru licența UEFA

UTA Arad - nu a depus actele pentru licența UEFA

FC Botoșani - nu a depus actele pentru licența UEFA

Oțelul Galați - nu a depus actele pentru licența UEFA

Sepsi - are drept de a participa în competițiile europene

Poli Iași - concordat preventiv, nu poate aplica pentru licența UEFA

Farul - are drept de a participa în cupele europene

Gloria Buzău - nu a depus actele pentru licența UEFA

Unirea Slobozia - nu a depus actele pentru licența UEFA

* conform gsp.ro

Din cele 16 echipe din Superiliga, unele și-au depus dosarul pentru licența UEFA, altele au preferat să opteze doar pentru licențierea în campionat, iar altele nu pot participa în cupele europene din rațiuni financiare, fiind fie în insolvență, fie în concordat preventiv. Ultimul termen reprezintă o procedură legală prin care o firmă aflată în dificultate financiară, dar care încă nu e în insolvență, poate cere protecție de la creditori pentru a-și reorganiza activitatea și a evita falimentul.

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite