Boloni, discurs tăios: „Democraţia devenise anarhie! Pe viitor, nu vom mai spune mi se rupe!“
0Aflat în Belgia, prima ţară europeană care şi-a încheiat campionatul înainte de termen, din cauza coronavirusului, fostul selecţioner a vorbit pentru „Adevărul“.
Când UEFA se zbate să mai salveze ceva din actualul sezon, programând meciurile din Liga Campionilor şi Liga Europa pentru lunile iulie şi august, Belgia tocmai a spus „Stop joc“. Definitiv! Deşi mai era o etapă din sezonul regulat, plus play-off şi play-out, belgienii au convenit ca ierarhia actuală, de după 29 de etape, să fie cea care încheie stagiunea 2019-2020.
Drept urmare, Club Brugge, lider cu 15 puncte avans, a fost declarată campioană. Iar echipa lui Ladislau Boloni, Antwerp, a terminat pe 4 din 16, la doar două puncte de vicecampioana Gent. Această clasare trimite Antwerp în viitorul sezon al cupelor europene.
Aflat în Belgia, fostul selecţioner a comentat această situaţie, dar şi nebunia creată de coronavirus, la nivel planetar.
„Adevărul“: Cum vi se pare decizia belgienilor de a pune punct sezonului? E una corectă?
Ladislau Boloni: Cine se mai gândeşte acum la corect sau incorect? Acum, prioritar e să ai o viaţă liniştită şi să scapi cu bine, după această perioadă destul de grea.
Fotbalul, per ansamnblu, cum va fi afectat după pandemie?
În fotbal, consecinţe vor fi, cu siguranţă! Nu cred că ne vom întoarce la perioada semi-amatorismului, dar schimbări vor fi. Fotbalul, ca spectacol, nu se va opri aici. Ca business, ca afacere însă, va avea de suferit. Cât? Nu ştim acum. În primul rând, trebuie să repornească economia şi de aici să rediscutăm despre drepturi TV, sume de transfer, salarii şi altele. Oricum, ne obişnuiserăm să spunem că „Fotbalul înseamnă viaţă“. Ei bine, această situaţie ne-a arătat că nu e chiar aşa. Că fotbalul rămâne, totuşi, un lucru destul de simplu. Altele sunt mai importante în viaţă.
Cum vi se pare că, în 2020, un virus a pus planeta la pământ?
E o dovadă de slăbiciune, de vulnerabilitate a omului. Credem că suntem puternici, dar oare suntem? Ajungem pe lună şi mai departe, dar apoi ne trezeşte un virus la realitate. Şi ne arată că suntem vulnerabili!
Cum va arăta viaţa de după pandemie?
Cu siguranţă, lumea se va schimba! Pe viitor, vom da mai multă importanţă vecinului, fiindcă acum am realizat că, atunci când îmi arde casa, pe el mă pot baza, în primul rând! Apoi, vor apărea nişte întrebări sociale. La care eu nu ştiu răspunsul. Nimeni nu ştie, de fapt, în acest moment...Cert e că, pe viitor, vom ţine cont de nişte valori la care am întors spatele. Iar asta pentru că nu ne opream nicio secundă! Nici eu. Şi eu eram în aceeaşi situaţie. Pentru că, dacă mă opream, altcineva mi-ar fi luat locul. Poate şi neregulamentar. În lumea de dinainte de pandemie, democraţia devenise anarhie!
La ce vă referiţi?
Adică, spuneam aşa: e democraţie, fac ce vreau! Mi se rupe! Ei bine, pe viitor, nu o să mai fie aşa. Sper. Şi atunci, probabil, nu se va mai plimba directorul spitalului de mână cu prietenul său bolnav, venit din Dubai, prin tot spitalul, pentru că aşa vrea el, pentru că poate.