Arena Olimpică din Londra, noua „casă“  West Ham United sau stadion fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
West Ham vrea să se mute pe Stadionul Olimpic. FOTO Arhivă personală/Facebook
West Ham vrea să se mute pe Stadionul Olimpic. FOTO Arhivă personală/Facebook

La mai bine de trei luni de la încheierea Jocurilor Olimpice ediţia 2012, soarta stadionului Olimpic din Londra este încă nedecisă.

Oficialii clubului londonez West Ham United şi-au exprimat încă din anul 2010 intenţia de a se muta pe stadionul Olimpic după Jocurile din 2012. Ceea ce atunci era doar o dorinţă, acum trebuie să se hotărască: săptămâna aceasta, primăria din capitala Angliei va decide soarta stadionului pe care s-a desfăşurat ultima ediţie a Olimpiadei. Primarul Londrei, Boris Johnson, va face publică decizia zilele următoare, potrivit „Daily Mail“.  

În cazul în care nu va permite acordarea stadionului echipei West Ham, sunt şanse foarte mari ca arena să nu aibă nicio utilizare. Clubul londonez este primul care şi-a exprimat dorinţa de a prelua Stadionul Olimpic şi singurul care îl poate lua în acest moment. 

În luna iulie, s-a discutat despre un proiect privind integrarea Stadionului Olimpic într-un circuit de Formula 1, lucru care a rămas doar la nivelul unui plan. Societatea de stat responsabilă cu integrarea Arenei Olimpice în capitala britanică după Jocurile Olimpice a mai primit propuneri pentru a fi preluată de către clubul Leyton Orient, însă acestea nu s-au concretizat.

Fără investiţii suplimentare, stadionul va ajunge o ruină

Stadionul actual al lui West Ham este Upton Park, pe care formaţia engleză îşi joacă meciurile de pe teren propriu încă din 1904. Upton Park are o capacitate de 35.000 de locuri, comparativ cu Stadionul Olimpic, care poate găzdui 80.000 de persoane. 

Stadionul Olimpic este al treilea ca mărime din Marea Britanie, după Wembley şi Twickenhalm, considerat templul rugbiului englezesc. Primele pregătiri pentru Stadionului Olimpic au început la mijlocul anului 2007 şi s-au încheiat în luna martie 2011, lucrările fiind estimate la 486 de milioane de euro. 

Problema cu Stadionul Olimpic este că a fost gândit pentru evenimente petrecute pe timpul verii şi nu ia în calcul şi condiţiile nefavorabile ale vremii, atât de frecvente în Londra. Astfel, s-ar impune investiţii suplimentare pentru construirea unui acoperiş, fără de care nimeni nu ar fi interesant. Mai mult, dacă stadionul nu va fi îmbunătăţit, nu va putea găzdui meciuri de fotbal pe condiţii meteo improprii şi arena de 80.000 de spectatori va rămâne goală, cu costuri de întreţinere enorme. 

Alte stadioane, înainte şi după Jocurile Olimpice

Stadionul care a găzduit Olimpiada din 2008, organizată la Beijing, a costat 423 de milioane de euro, având capacitatea de 80.000 de locuri. După încheierea Jocurilor Olimpice, arena a fost transformată în pistă de schi pe timp de iarnă. Schimbarea a necesitat demontarea a 5.000 de locuri şi instalarea unei rampe, acoperită cu zăpadă artificială. După Jocurile Olimpice, „Cuib de pasăre“ a găzduit finala Cupei Italiei, curse de maşini şi a constituit una dintre principalele atracţii turistice ale oraşului. 

Arena de la Olimpiada din 2004, desfăşurată în Atena, este acum o ruină. Stadionul a costat 15 miliarde de dolari, fiind una dintre cauzele care au condus la starea critică a economiei din Grecia. Stadionul care găzduia în urmă cu opt ani cei mai buni sportivi este astăzi în paragină. Proasta organizare de atunci nu a inclus planurile de viitor cu privire la utilizarea ulterioară a arenei, astfel încât starea stadionului este dezolantă. Lipsa fondurilor face imposibilă repararea acestui lucru, fiind util doar câtorva sportivi care şi-au desfăşurat temporar antrenamentele în locul care este astăzi abandonat şi lăsat în degradare.

Stadionul care a găzduit Jocurile Olimpice din 2000, organizate la Sydney, a avut o capacitate de 110.000 de locuri, reduse între timp la 80.000. Costurile sale au fost ridicate la 690 de milioane de euro. Arena din Australia a fost cea mai mare construită vreodată pentru competiţia olimpică şi a mai fost folosită ulterior la competiţii precum cricket, rugby şi fotbal european ori australian.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite