Andreea Răducan, fostă campioană olimpică, a identificat problema gimnasticii româneşti: „Asta e grav”
0Fosta campioană olimpică Andreea Răducan speră ca fetele din lotul naţional să treacă peste eşecul din turneul preolimpic de la Rio de Janeiro.
La aproape 14 ani de la retragere, Andreea Răducan, preşedintele Fundaţiei Olimpice Române, încearcă să ducă mai departe tradiţia şcolii româneşti de gimnastică prin intermediul Cupei “Andreea Răducan”, ajunsă la cea de-a şasea ediţie, competiţie ce va fi găzduită de oraşul Bârlad la 7 mai.
Prezentă în studioul Adevărul Live, fosta mare campioană a comentat totodată durerosul eşec suferit de gimnastica feminină în cadrul turneului preolimpic de la Rio de Janeiro. „Suntem într-un punct zero, aş putea spune. E adevărat totodată şi că semnale de alarmă s-au tot tras încă din anul 2000. Ion Ţiriac a spus atunci – şi nu s-a referit doar la gimnastică: «Oameni buni, trebuie să mai şi semănăm ceva, dacă vrem să culegem în continuare roade». Chiar dacă sunt mai micuţă ca vârstă, tot un produs al şcolii de demult sunt, pentru că am început să practic gimnastica în anul 1987, la vârsta de patru ani. Cred că atunci oamenii erau mai implicaţi, mai devotaţi meseriei lor, aici mă refer în primul rând la antrenori. Dar şi părinţii îşi doreau cu mai multă ardoare să-şi îndrepte copiii către sport”, a mărturisit Andreea Răducan la Adevărul Live.
„Revenind la ceea ce s-a întâmplat la turneul preolimpic, încerc pur şi simplu să scap de starea asta. Eu pur şi simplu, pentru mine, nu am găsit un răspuns. Ştiam cu toţii că lucrurile nu stau foarte bine, dar parcă nici nici atât de departe nu m-am gândit, recunosc. Timpul să-l dăm înapoi nu se poate, trebuie să ne limpezim minţile şi să ne apucăm cu toţii de treabă, dar la modul cel mai serios. Trebuie însă să spunem că ceea ce vedem acum la lot sunt doar efectele a ceea ce se petrece mult mai jos, la baza sistemului. Faptul că nu mai avem copiii care să-şi dorească să devină cei mai buni din lume şi să accepte în acelaşi timp rigorile unei vieţi petrecute în cantonament, e chiar grav. Sigur, mai e şi problema antrenorilor. Nu e un secret, am tot vorbit despre asta. Cei mai buni antrenori de la cluburi au plecat în străinătate. Dacă aveţi fetiţe şi v-aţi duce în sala de la Dinamo, sigur n-aţi vrea să le daţi la gimnastică acolo. Despre asta vorbim. Trebuie investiţii la baza sistemului, altfel nu se poate”, a explicat fosta mare sportivă.
„Cătălina Ponor e un fenomen”
Andreea Răducan s-a referit şi la Cătălina Ponor, sportivă ce a reuşit să obţină cele mai mari note din echipa României, în ciuda faptului că va împlini 29 de ani în luna august. „Cătălina Ponor este o sportivă-fenomen. Să nu uităm că ea a mai avut o revenire spectaculoasă, iar acum a dovedit încă o dată că rămâne o mare campioană, a tras echipa după ea atât cât a putut. Să nu uităm că a venit şi ea după accidentare, organismul începe să «scârţâie», efortul depus în cei 25 de ani de când practică gimnastica nu e unul de neglijat. Genul acesta de atitudine trebuie să fie un exemplu şi pentru fetele mai tinere”, a remarcat Andreea Răducan. „Ar fi trist să ne gândim că gimnastica nu trebuie să mai existe din cauza acestui eşec. Vom avea echipă şi la Campionatul European din iunie, de la Berna. Multe dintre fete au rămas în pregătire, s-a retras doar Andreea Iridon. Ce aş vrea eu ca fetele să înţeleagă e un lucru simplu: e păcat să ieşi dintr-o disciplină atât de iubită cu un rezultat atât de trist. Cred că ar trebui să se adune şi să demonstreze că ele pot mai mult decât au reuşit la turneul preolimpic”, a spus fosta gimnastă.
Andreea Răducan este de acord cu primarul Devei, Petru Mărginean, care a cerut ca lotul feminin de senioare să se întoarcă în oraşul care i-a fost casă între 1978 şi 2010. „La noi, cred că ar fi o nenorocire dacă s-ar renunţa la sistemul de pregătire centralizat. Nu avem condiţii la cluburi, ca să putem prelua modelul american. Consider şi eu că Deva este locul cel mai potrivit pentru lotul de gimnastică. Vă spun foarte sincer, acolo antrenamentele şi şcoala s-au putut completa cel mai bine. Profesorii veneau la noi în cantonament, remuneraţi fiind de Federaţia Română de Gimnastică, şi aveam un soi de şcoală particulară. La Izvorani sunt condiţii excepţionale de pregătire, în ultima vreme s-a considerat că e mai bine ca echipa să se antreneze la Bucureşti, dar cred eu că sistemul a funcţionat cel mai bine la Deva”, a explicat Andreea Răducan.
E destul de devreme să spunem cine va merge la Rio, Larisa Iordache sau Cătălina Ponor. Poate vom primi o derogare ca să le putem trimite pe amândouă Andreea Răducan fostă campioană olimpică