Analiză Liga I: stelele s-au aliniat în favoarea FCSB-ului. Cum a devenit echipa lui Reghecampf favorită la titlu
0Victorioasă în ultimele trei etape din Liga I, cu o preconizată campanie puternică de transferuri şi un program mai lejer până la play-off, echipa lui Reghecampf devine favorită la titlu.
Steaua a câştigat meciul cu ACS Poli Timişoara, ulimul al anului în Liga I, şi s-a apropiat la doar trei puncte de liderul Astra în clasamentul virtual al play-offului.
Liga I a intrat în pauză de hibernare, fiind campionatul intern cu cea mai mare pauză de iarna. Până în februarie, când se vor derula ultimele trei etape din sezonul normal, echipele vor căuta să-şi întărească lotul şi să se antreneze în ţările calde. După cele trei etape, va începe play-off-ul, partea cea mai incitantă a campionatului, în care cele şase echipe din frunte vor juca între ele de câte două ori.
Chiar dacă Astra e la şase lungimi de Steaua în momentul de faţă, regula înjumătăţirii punctelor înaintea play-off-ului ar reduce la doar trei puncte ecartul. Iar echipa lui Gigi Becali, resuscitată de revenirea lui Reghecampf, cu transferuri importante în plan şi cu un program lejer în ultimele trei etape, devine brusc favorită la titlu. Interesant este că, la votarea actualului sistem din Liga I, Steaua a fost singura care s-a opus înjumătăţirii punctelor, regulă care ar putea funcţiona acum în favoarea roş-albaştrilor.
1.Cum ar arăta play-offul dacă ar începe mâine
În acest moment, primele şase echipe, cele care vor participa în play-off, se cunosc în proporţie însemnată. Dubii mai planează doar asupra mureşenilor, care pot fi ajunşi de CSMS Iaşi, moldovenii aflându-se în acest moment la trei puncte în urma celor de la ASA. Cu bătaie lungă ar fi scenariul ca CFR Cluj să-şi recupereze la TAS cele şase puncte şi să recupereze cinci puncte faţă de ASA în ultimele trei etape. Dacă s-ar încheia în acest moment sezonul regulat, play-off-ul ar începe după următorul clasament, stabilit în urma înjumătăţirii punctelor:
1.Astra 23
2. Viitorul 22
3. Dinamo 21
4. Pandurii 20
5. Steaua 20
6. ASA Tg. Mureş 18
Avantajate ar fi echipele cu număr impar de puncte, care primesc încă 0,5 puncte după înjumătăţire, adică Viitorul, Dinamo şi ASA. Viitorul, de exemplu, care e în acest moment la trei puncte de Astra, ar reduce diferenţa faţă de lider la un singur punct după înjumătăţire.
2. Astra are programul cel mai greu, Steaua pe cel mai uşor
Doar că play-off-ul nu începe acum, ci după disputarea ultimelor trei etape din sezonul regulat, runde programate în luna februarie. De departe, liderul Astra are misiunea cea mai dificilă, pentru că mai are meciuri cu CFR Cluj, FC Botoşani şi Dinamo. Steaua are oportunitatea să încheie sezonul normal cu trei victorii, având în program partide cu Chiajna, Voluntari şi Iaşi. De altfel, singura echipă dintre primele şase care nu mai are de jucat cu o rivală din play-off ar fi Steaua, cu condiţia ca Iaşiul să nu urce peste ASA.
3. Cine e campioana la egalitate de puncte
În situaţia în care la finalul play-off-ului sau play-out-ului două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, departajarea se face în primul rând ţinându-se cont dacă a fost sau nu aplicată rotunjirea cu 0,5. Apoi, se aplică regula meciurilor directe, a golaverajului şi aşa mai departe. Mai trebuie spus că echipa care termină pe primul loc cele 26 de etape din sezonul normal beneficiază de un debut mai lin în play-off. Conform ţintarului, liderul joacă acasă primele două meciuri, cu echipele de pe locurile 5 şi 6.
4. Cine stă mai bine la meciuri directe
Ce s-a întâmplat până acum în sezonul regulat poate să ne ofere o impresie despre ce va fi în play-off. De exemplu, dintre primele şase echipe, Viitorul stă cel mai prost la meciurile directe cu celelalte cinci formaţii, câştigând doar nouă puncte în nouă meciuri. Aşadar, puştii lui Hagi nu fac încă faţă presiunii meciurilor importante. Media cea mai bună o are Astra, 1,55 puncte pe meci în confruntările cu echipele clasate pe locurile 2-5. Am apelat la calculul mediei, pentru că între primele şase echipe mai sunt de disputat trei meciuri directe: ASA Târgu Mureş - Pandurii, Astra – Dinamo şi Pandurii – Viitorul.
5. Echipele europene se cam ştiu
Indiferent de cum va arată configuraţia finală a clasamentului, cele 5 formaţii care ne vor reprezenta în Europa ar fi Astra, Pandurii, Viitorul, Steaua şi ASA Târgu Mureş, pentru că Dinamo a ieşit prea târziu din insolvenţă pentru a primi drept de joc în competiţiile europene. În Cupa României, pe lângă Steaua, Dinamo şi ASA, mai e angrenată şi CFR Cluj, dar şi dacă vor câştiga trofeul ardelenii nu ne pot reprezenta în Europa, fiind în insolvenţă.
Clasament:
1. Astra Giurgiu 23 13 7 3 38-26 46 puncte
2. FC Viitorul 23 12 7 4 45-24 43
3. Dinamo Bucureşti 23 11 8 4 30-23 41
4. Steaua Bucureşti 23 11 7 5 31-21 40
5. Pandurii Târgu Jiu 23 11 7 5 30-24 40
6. ASA Târgu Mureş 23 8 11 4 26-19 35
7. CSMS Iaşi 23 8 8 7 18-22 32
8. CS Universitatea Craiova 23 7 6 10 23-25 27
9. FC Botoşani 23 6 8 9 30-32 26
10. *CFR Cluj 23 7 9 7 27-23 24
11. ACS Poli Timişoara 23 4 9 10 21-32 21
12. Concordia Chiajna 23 3 8 12 21-38 17
13. FC Voluntari 23 2 9 12 21-39 15
14. *Petrolul Ploieşti 23 2 8 13 16-28 8.
Ce etape mai sunt de jucat din sezonul regulat (luna februarie)
Etapa a 24-a
Chiajna – Steaua
ACS Poli – Voluntari
Viitorul – Iaşi
Craiova – Petrolul
ASA Tg. Mureş - Pandurii
Astra – CFR Cluj
Dinamo – FC Botoşani
Etapa a 25-a
Dinamo – Chiajna
Botoşani – Astra
CFR Cluj – ASA Tg. Mureş
Pandurii – CSU Craiova
Petrolul – Viitorul
CSMS Iaşi – ACS Poli
CS Voluntari – Steaua
Etapa a 26-a
Chiajna – CS Voluntari
Steaua – CSMS Iaşi
ACS Poli – Petrolul
Pandurii – Viitorul
CSU Craiova – CFR Cluj
ASA Tg. Mureş - FC Botoşani
Astra Giurgiu - Dinamo
Cum e organizat sistemul actual
@ 26 de etape în sezonul regulat (182 de meciuri).
@ Urmează play-off (locurile 1-6) şi play-out (locurile 7-14), care începe cu înjumătăţirea punctelor din sezonul regulat (în caz de număr impar, se adaugă 0,5 puncte).
@ Play-off – 10 etape între primele şase clasate, care joacă de două ori între ele (30 de meciuri)
@ Play-out – 14 etape între ultimele opt clasate (56 de meciuri)
@ Locurile unu şi doi merg în turul trei preliminar al Ligii Campionilor. Echipele clasate pe locurile trei şi patru, plus câştigătoarea Cupei României, vor juca în preliminariile Ligii Europa.
@ Locurile 13-14 retrogradează direct la finalul play-out-ului, locul 12 joacă baraj cu o echipă din liga a II-a (câştigătoarea barjaului dintre formaţiile clasate pe locruile doi).