ANALIZĂ De ce avem motive să fim optimişti: Olanda se va lupta ca să ne ducă la barajul pentru Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii pot declanşa hora bucuriei în cinstea calificării la play-off după „dubla“ cu Andorra şi Estonia
Românii pot declanşa hora bucuriei în cinstea calificării la play-off după „dubla“ cu Andorra şi Estonia

România e pe locul 4 în grupă, dar are cel mai bun culoar pentru a ajunge în play-off. „Adevărul“ explică de ce „portocala mecanică“ va juca la victorie şi cu Ungaria, dar şi cu Turcia.

La patru zile după au transformat victoria cu Ungaria în nuntă, mulţi s-au grăbit să facă înmormântare după eşecul cu Turcia. Luciditatea s-a pierdut în declaraţii şi în analize, iar primul care şi-a pierdut calmul a fost chiar Victor Piţurcă: „De acum, avem şanse minime la locul 2. De fapt, avem a treia şansă“.

Selecţionerul are dreptate, dacă te uiţi strict la cum arată clasamentul, în acest moment, în grupa D. O analiză mai profundă dovedeşte însă că nu numai că situaţia nu e atât de dramatică în ceea ce priveşte naţionala României, dar fanii tricolorilor au chiar motive de optimism.

Avem cel mai uşor program

România are cel mai uşor program dintre echipele care se bat la locul 2. Chiricheş şi compania întâlnesc Andorra (deplasare) şi Estonia (acasă). Pe lângă faptul că au şase puncte asigurate, elevii lui Piţurcă îşi pot îmbunătăţi simţitor şi golaverajul, adică primul criteriu de departajare în caz de egalitate de puncte. 

Prin comparaţie, Turcia are un meci incomod, în deplasare, în Estonia şi o confruntare, la Istanbul, cu Olanda. Ungaria are o deplasare, la Amsterdam, după care va încheia preliminariile, acasă, cu Andorra.  

Batavii se luptă pentru ei

Mulţi dintre cei care s-au panicat după înfrângerea cu Turcia au înaintat următoarea variantă: olandezii sunt deja calificaţi pentru Mondiale, aşa că o vor lăsa mai moale cu Ungaria şi cu Turcia.

Fals! „Portocala“ nu-şi permite să se lase stoarsă în ultimele două jocuri pentru că, în primul rând, are interesul ei. 

Cu biletele spre Brazilia în mână, batavii ţintesc acum un alt obiectiv: să fie în urna capilor de serie la tragerea la sorţi pentru grupele turneului final. Pentru asta, selecţionata pregătită de Louis van Gaal ar trebui să fie între primele opt echipe naţionale în clasamentul FIFA, la data de 6 decembrie, atunci când are loc tragerea la sorţi. 

În ierarhia din septembrie, olandezii au căzut pe 9 din cauza pasului greşit făcut, la Tallinn, 2-2 cu Estonia. Iată ultimul clasament FIFA:

1. Spania

2. Argentina

3. Germania

4. Italia

5. Columbia

6. Belgia

7. Uruguay

8. Brazilia

9. Olanda

Singura şansă a olandezilor de a urca e să câştige „dubla“ cu Ungaria (11 octombrie) şi cu Turcia (15 octombrie).  

Putem spune: „Adio, Ungaria!“

Ca să scape de Ungaria în lupta pentru locul 2, tricolorii au nevoie ca maghiarii să nu învingă la Amsterdam. Ceea ce se va întâmpla în proporţie de 99%, dacă analizăm parcursul batavilor în preliminariile pentru Mondialele din 2002, 2006 şi 2010. 

Potrivit stiridesport.ro, „portocala“ n-a mai pierdut, acasă, în calificările unui Campionat Mondial de la 11 octombrie 2000! Atunci, a cedat, la Rotterdam, 0-2, în faţa superechipei Portugaliei cu jucători precum Figo, Rui Costa sau Pauleta. De atunci, Olanda a jucat 17 meciuri, acasă, în preliminariile Mondialelor. Bilanţul: 16 victorii, un egal, 49 de goluri marcate, un gol primit! Practic, din cele 16 victorii, 15 au fost fără gol încasat. Aşa că, adio Ungaria!

De 12 ani n-au pierdut afară

Cu ungurii eliminaţi, România rămâne cu un singur adversar pentru locul 2: Turcia. Chiar dacă va învinge Estonia, la Tallinn – ceea ce nu va fi uşor – trupa lui Terim mai are de îndeplinit două obiective ca să prindă barajul: să învingă Olanda, la Istanbul, şi să-şi păstreze golaverajul superior faţă de tricolori. 

Ambele ţinte vor fi grele de realizat. În primul rând, România îşi va îmbunătăţi golaverajul după „dubla“ cu Andorra şi Estonia. Apoi, Olanda n-a mai pierdut, în deplasare, un meci de calificare pentru un Mondial de la la 1 septembrie 2001. Atunci, trupa pregătită tot de Van Gaal a cedat în faţa Irlandei cu 0-1 (McAteer 68). A fost un nou eşec, care a contribuit la necalificarea batavilor pentru CM 2002.

Ultimul argument: tradiţia

Olanda s-a calificat pentru CM 2014, când mai sunt două partide de jucat. La fel s-a întâmplat şi în preliminariile pentru CM 2006 şi CM 2010. Nici în acele campanii de calificare Olanda n-a făcut vreun „cadou“ vreunui adversar. Iată bilanţul „portocalei“ în cele patru jocuri fără miză pentru ei: trei victorii şi o remiză.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite