40 de ani de la tragedia de pe Heysel: 39 de morți și 600 de răniți
029 mai 1985 a fost ziua finalei în Cupa Campionilor Europeni a fotbal, meciul Juventus-Liverpool, de la Bruxelles. Ultrașii englezi au pătruns în sectorul Z, în căutarea italienilor. A urmat o învălmășeală infernală, soldată cu 39 de morți și 600 de răniți.

Striviți sau sufocați. Așa au murit 39 de oameni pe stadionul Heysel, în urmă cu 40 de ani, pe 29 mai 1985, la Bruxelles, Belgia. Se juca finala Cupei Campionilor, între Juve și Liverpool. 32 de italieni, patru belgieni, doi francezi și un nord-irlandez și-au pierdut viața Peste 600 de persoane au fost rănite, multe dintre ele cu traume fizice și psihologice permanente. O catastrofă umanitară.
Englezii au sărit la bătaie
Meciul era programat pentru ora locală 20:15. Totul s-a întâmplat cu aproximativ o oră mai devreme, în jurul orei 19:20.
Din tribuna care le-a fost repartizată, ultrașii lui Liverpool au pătruns în sectorul Z, adiacent, care trebuia să fie rezervat spectatorilor neutri. În realitate, zona era plină de italieni. Mulți dintre ei își luaseră și cumpăraseră biletele de la bișnițari.
Peluza englezească și sectorul Z erau despărțite de un gard ridicol, un fel de sârmă ghimpată, iar bariera s-a prăbușit repede. Englezii au invadat Z-ul, căutând fani ai lui Juventus pe care să-i bată, și au declanșat o învălmășeală cu efecte mortale.
Un zid a cedat sub presiune, mulți au căzut sau s-au aruncat în gol. Alții au căzut la pământ și nu s-au mai putut ridica, copleșiți de mulțimea panicată.
Eroismul unui medic
La început, porțile de-a lungul gardurilor de la marginea terenului nu au fost deschise, pentru a permite oamenilor să iasă și să se împrăștie pe teren. La început, poliția nici măcar nu a intervenit. Erau doar câțiva ofițeri, incapabili să intervină.
Printre italienii din sectorul Z se afla și Roberto Lorentini, în vârstă de 31 de ani, un medic din Arezzo. Lorentini a reușit să ajungă în siguranță, împreună cu tatăl său, Otello, dar din poziția sa a văzut un copil fără viață și a alergat la el pentru a-l resuscita cu masaj cardiac. Un val de oameni panicați i-a copleșit și i-a ucis pe amândoi, pe Lorentini și pe Andrea Casula, în vârstă de 11 ani, din Cagliari, cea mai tânără victimă. Lorentini a fost decorat post mortem cu medalia de argint pentru vitejie civilă.
Meciul s-a jucat oricum, din motive de ordine publică. Juve a câștigat cu 1-0, Platini marcând dintr-o lovitură de pedeapsă. Ani mai târziu, aproape tuturor le-a fost rușine, dar, înainte de începerea meciului, infomațiile nu erau clare. Știrile erau fragmentate. Unor jucători li s-a spus că o singură persoană murise.
În diverse interviuri, Marco Tardelli, fost jucător la Juventus, a spus sincer: „Nu recunosc acea cupă, nu am câștigat-o. Ne-au obligat să jucăm, dar nu ar fi trebuit să sărbătorim și îmi cer scuze pentru asta”.
Cauzele și sentințele
Stadionul Regele Baudouin, vechiul Heysel, inaugurat în 1930, nu respecta standardele de siguranță pentru o finală a Cupei Europene. Fanii lui Liverpool erau băuți și înarmați. O combinație de factori a cauzat tragedia.
La sfârșitul unui lung proces judiciar au sosit sentințele definitive din partea sistemului judiciar belgian: patru ani de închisoare și 60.000 de franci amendă pentru 9 huligani și 5 ani de închisoare pentru alți trei. Secretarul Federației Belgiene de Fotbal de la acea vreme a fost, de asemenea, condamnat pentru că a permis accesul fanilor italieni în sectorul Z.
După Heysel, prim-ministrul britanic de atunci, Margaret Thatcher, a reprimat violențele de pe stadioanele englezești. Dar Thatcher a intervenit cu o lege specifică nu în 1985, ci după masacrul de la Hillsborough, din 1989, în care s-au înregistrat 96 de morți la meciul Liverpool-Nottingham, din Cupa Angliei.