VIDEO Muzica etno, un gen care n-a avut noroc în viaţă
0Benone Sinulescu spune că stilul muzical este într-o perioadă de criză din cauza lipsei de profesionalism şi a dezinteresului tinerilor. Curentul care adaptează muzica populară la ritmuri de discotecă a fost la modă în urmă cu câţiva ani, dar formaţiile nu mai au expunere mediatică şi nu mai lansează clipuri.
„Flăcăii" cu ilic şi blugi şi fetele cu ii şi fuste mini au dispărut în totalitate de la televiziunile muzicale. Ei cântau etno-dance, o specie hibridă muzicală care îmbină temele populare cu ritmuri dance.
Cântec popular în discoteci
În urmă cu câţiva ani, aceştia primeau premii speciale la festivalurile de muzică pentru acest stil. În prezent, artiştii care rămân pe „metereze" sunt Ro-Mania, dar şi Haiducii şi trupa Etno, într-o formulă complet diferită faţă de cea de la lansarea din 2000.
Benone Sinulescu, un „popular" autentic, a colaborat cu mai multe dintre trupele etno din România, printre care şi Ro-Mania. „Eu am cântat etno de foarte mult timp, cu trupa Savoy, şi am avut mai multe încercări în domeniul acesta. Pot spune că sunt printre cei care au adus cântecul popular în discoteci", a declarat veteranul cântăreţ.
Acesta a lansat anul trecut un album etno alături de trupa Millenium, din Republica Moldova, numit „Hai nu mă lăsa, tinereţea mea" şi mai are în plan un alt material discografic.
Simona Secrier (stânga), Dan Lăzărică şi Silvia Stanciu, foşti componenţi ai trupei Etno
Acestea au fost orchestrate de Alexandru Gorgoz, un tânăr de la Chişinău. „Etno este o muzică cu o construcţie apropiată de pop-dance. Este muzică populară într-o nouă haină, modernă. S-au preluat piese cunoscute populare, cum ar fi «Radu mamii» şi «Dulce-i vinul» şi au prins la public", explică Sinulescu despre acest stil muzical.
Despre decăderea muzicii etno, Benone Sinulescu spune că „mulţi nu au făcut-o aşa cum trebuie". „Formaţiile apăreau ca ciupercile după ploaie şi dispăreau la fel de repede. Foloseau ritmuri nepotrivite, un ritm identic, de la un capăt la altul. De aceea genul este într-o criză", explică interpretul, care este de părere că nimeni nu mai face muzică etno de calitate, în prezent. „Tinerii au nevoie de acest gen, pentru că el reprezintă sufletul românesc", conchide Sinulescu.
Înc-o dată, cu Ro-Mania
Trupa Ro-Mania a fost una dintre primele trupe etno, fondată în 1996. Ei au lansat zece albume, cel mai recent fiind „Înc-o dată", lansat în octombrie anul trecut. Printre hiturile lor s-au numărat „Fost-am dus", „Ah! Ce-aş vrea...", „Leliţă Ioană", „Mocăneaţa" şi „Undeva, cândva". De-a lungul celor aproape 16 ani de existenţă, formaţia şi-a schimbat de mai multe ori componenţa.
Actualii membri ai trupei sunt Răzvan Ştefaniu, Ionuţ Andraş şi Cătălin Voicu. Aceştia au avut un conflict cu Ionuţ Voicu, care a părăsit trupa în 2006. Potrivit unui comunicat de presă remis de Ro-Mania „Ionuţ a părăsit această formaţie în urmă cu mult timp şi ani de zile a apărut în presă şi la emisiuni de televiziune folosindu-se de notorietatea pe care trupa Ro-Mania a dobândit-o".
Ro-Mania s-a născut în aproape acelaşi timp cu formaţia K1, un trio de producători, compozitori şi cântăreţi. K1 a debutat în 1996, cu preluări de piese Phoenix - precum „Fată verde" şi „Nunta", sub titulatura „Proiect K1". Cei trei producători muzicali au compus, în studiourile proprii, muzică pentru Ro-Mania, Etno şi Ho-ra.
Brand cu membri diferiţi
Pentru unele formaţii, secretul supravieţuirii rezidă în „împrospătarea" permanentă a membrilor, în timp ce numele trupei rămâne neschimbat, ca o marcă pentru fanii săi. Una din acestea este Etno, o formaţie care a luat naştere în 2000 şi a suferit numeroase schimbări de componenţă.
Primii trei membri au fost Silvia Stanciu, Simona Secrier şi Radu Ille. Acesta din urmă a fost înlocuit cu Dan Lăzărică, care a plecat din formaţie în 2005, alături de Simona Secrier. Cei doi membri actuali ai formaţiei sunt Florin Grigore şi Claudia Ghiţulescu, formulă care datează de la începutul lui 2009.
Silvia Stanciu s-a relansat în industria muzicală cu un nou nume, Sylvie, iar primul său album, „În stil ETNO", lansat anul trecut, a avut rolul de a face tranziţia artistei, de la etno la pop-dance. Dan Lăzărică a început o carieră de compozitor, iar Radu Ille s-a lansat pe cont propriu.
Benone Sinulescu cântă în prezent muzică etno alături de Millenium
Trupele Haiducii şi Etnic, formate din trei bărbaţi, respectiv trei reprezentante ale sexului frumos, au fost lansate de RBA ca două formaţii complementare. Acestea au avut parte şi de un premiu Best Etno, primit pentru piesa „Zorilor", la Premiile MTV România în 2005. Solista de la Etnic, Betty, a fost dată afară din trupă, în urma unor conflicte cu managerul acesteia.
Haiducii au avut parte de mai multe concerte în străinătate, în Germania şi în Spania.
Cristi Caloianu, unul din membrii formaţiei, spune că posturile muzicale blochează în prezent videoclipurile etno-dance, dar că Haiducii sunt căutaţi încă pentru spectacole. „Acum muzica etno, în mare parte, se face doar ca să fie făcută. Nu prea se mai pune preţ pe ea", spune Cristi Caloianu. Deşi mai există formaţii active de etno-dance, acestea nu mai sunt la fel de vizibile ca în urmă cu peste zece ani.