VIDEO Julie Mayaya i-a schimbat pe români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verdictul de la „Vocea României“ a suprins mulţi telespectatori. Însă decizia de a-i acorda numărul maxim de voturi unei concurente ce nu corespunde profilului clasic românesc indică maturizarea publicului care a renunţat la stereotipuri în favoarea talentului.

„Premiul acordat de public reprezintă semnul unei mari schimbări de atitudine în ţara noastră. Felicitari, Julie! Faptul că eşti «Vocea Romaniei» mă bucură nespus. Meriţi acest premiu. Vocea ta a fost şi azi deasupra tuturor“, a scris Imre pe contul său de Facebook la scurt timp după finalizarea competiţiei.

„Ai dovedit că atâta vreme cât talentul şi curajul sunt mână în mână, poţi îndrăzni să ajungi pe primul loc. Într-un mod uimitor de asemănător, te regasesc în versurile din melodia mea din finalul concursului: «And the dreams that you dare to dream, Really do come true» (Şi visele pe care îndrăzneşti să le visezi, Într-adevăr devin realitate – n. r.)“, a subliniat Vizi pentru miile de susţinători din mediul online.

Rasismul există, într-un sens, peste tot şi oriunde, e spaima tribală de celălalt, pe care, ca oameni civilizaţi, trebuie să o exorcizăm. Iulian Comănescu, analist media

Schimbarea pe care o observă câştigătorul de pe locul secund se referă la atitudinea românilor. Dacă stereotipurile şi discriminarea sunt două probleme frecvente (mai ales în cazul unor persoane care nu au origini 100% româneşti), votul din a doua seară de Crăciun a dovedit că publicul a evoluat. Această evoluţie are şi câteva explicaţii.

„Publicul de la Pro TV, cosmopolit şi deschis spre valorile occidentale, este dornic să vadă figuri diferite şi sacrifică valorile românului pentru exotism“, analizează Silvia Branea. Specialista în sociologie şi media consideră că, similar cu „American Idol“ şi „Britain’s Got Talent“, talent-show-ul încurajează toleranţa şi are ca efect globalizarea.

Tată congolez, mamă moldoveancă şi cetăţenie română

Cu toate că titlul de voce a României a fost câştigat de o cântăreaţă cu origini mixte, Branea nu crede că verdictul denotă o îndepărtare de valorile româneşti sau lipsă de patriotism, căci, în definitiv, scopul divertismentului este să distreze prin diversitate. „Decizia arată o linişte şi o lipsă de spaimă a românului care a avut curajul să o aleagă pe câştigătoare fără teama de a-şi pierde identitatea“, subliniază sociologul.

brenciu si mayaya

Petrişor Obae, editorul de la paginademedia.ro, analizează lucrurile mai simplu. „În societatea noastră tulbure, această atitudine este un mic semn de normalitate pentru că apreciem talentul şi nu mai votăm în funcţie de prejudecăţi. Până la urmă, a câştigat un cetăţean român“, spune specialistul. 

Complementar, analistul media Iulian Comănescu consideră că schimbarea este emblema vremurilor actuale. „Zic să ne bucuram că am ieşit din izolarea cumva tribală în care ne-a ţinut Ceauşescu. Sunt convins ca Julie a primit voturi şi de la capşunari, şi de la româncele care au lucrat ca servitoare în Italia“ spune Comănescu.

Decizia arată o linişte şi o lipsă de spaimă a românului care a avut curajul să o aleagă pe câştigătoare fără teama de a-şi pierde identitatea. Silvia Branea, sociolog

Analistul consideră că rezultatul final indică o posibilă schimbare de mentalitate în rândul românilor. „Au existat vedete de culoare care au avut mai puţin appeal la publicul larg din România. Cu tristeţe spun că acestea nu au generat vânzări mari pe coperta revistelor, până la un punct. Rasismul există, într-un sens, peste tot şi oriunde, e spaima tribală de celălalt, pe care, ca oameni civilizaţi, trebuie să o exorcizăm“, conchide Comănescu.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite