Tragedia care i-a marcat viața actorului Doru Ana: „Toata lumea cânta «La mulți ani!», noi făceam parastase“ VIDEO

0
Publicat:

Actorul Doru Ana, care s-a născut la Bucureşti, la 28 februarie 1954, a dezvăluit care a fost marea suferință a vieții sale.

Invitat la emisiunea  «Voi cu Voicu», actorul Doru Ana unde a relatat aspecte mai puțin cunoscute, care i-au marcat destinul.  Artistul și-a pierdut unicul copil, o fiică pe nume Măriuca, pe vremea când micuța avea doar șapte ani, în urma unui accident de mașină.

Actorul și-a revenit cu greu din acest șoc emoțional și a mărturisit că în anii ce au urmat s-a simțit copleșit de suferință, căci amintirea fiicei sale, care a murit la o vârstă fragedă, era o rană deschisă în sufletul său. 

Actorul Doru Ana a murit la vârsta de 68 de ani
Actorul Doru Ana a murit la vârsta de 68 de ani

Am trăit o tragedie în viața asta – mi-a murit un copil, o fetiță. La 7 ani jumate, a călcat-o mașina pe Podul Grant pe 1 ianuarie. Cred că îți dai seama ce au însemnat primii ani de după moartea ei. Toata lumea "La mulți ani – La mulți ani", noi făceam parastase că ni s-a prăpădit copilul. Asta s-a întâmplat în '95. Nu mă feresc să vorbesc de ea. Încerc să păstrez o legătură cu acest copil care nu și-a trăit decât o bucățică de viață", a mărturisit actorul.

Artistul care a murit în noaptea de 10 spre 11 octombrie 2022, la Bucureşti, a jucat în 40 de filme și 80 de spectacole de teatru.

A absolvit în 1980 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti, la clasa profesorilor Olga Tudorache şi Florin Zamfirescu, potrivit site-ului CineMagia.

A jucat pe scenele Teatrului Bulandra, Teatrului de Comedie, Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Ion Creangă, precum şi pe scenele unor teatre din Braşov, Sibiu, Ploieşti.

Cum și-a dorit să devină artist și ce l-a atras la această lume, Doru Ana a povestit într-un interviu, dat în 2011 jurnalistei Loreta Popa, în Jurnalul Național.

„Îi mulţumesc lui Dumnezeu că a luat un băiat din Groapa lui Ouatu, Po­dul Grant, şi l-a ajutat să se întâlnească şi să dea mâna cu Radu Beligan şi alte personalităţi. De la 4 ani am visat asta. Îţi dai seama cum mă priveau cei cărora le spuneam la 7 sau 8 ani că mă fac artist. Şi mai târziu îmi spuneau că sunt nebun că vreau asta, că la teatru sunt oameni mari, nu aveam rude sau pe altcineva să mă susţină”, a povestit Doru Ana.

Prof. univ. dr. Doru Ana a fost director al Departamentului Arta Actorului din cadrul UNATC în perioada 2011-2015, conform https://www.facebook.com/UNATC.ILC/.

"Ca pedagog moştenise în mod special o grijă deosebită pentru rostirea scenică de la marea sa profesoară Olga Tudorache. Doru Ana era remarcabil el însuşi din acest punct de vedere la fiecare apariţie a sa", potrivit paginii de socializare menţionată.

În teatru a interpretat peste 50 de roluri, în piese precum "Răceala" de Marin Sorescu, "Cum vă place" de W. Shakespeare, "Trei surori" de Cehov, "O scrisoare pierdută" de I.L.Caragiale, "Câinele grădinarului" de Lope de Vega, "Thomas a Becket" de Jean Anouilh, "Cadavrul viu" de Tolstoi, "De Pretore Vincenzo" de Eduardo de Filipo, "Uriaşii munţilor" de Luigi Pirandello, "A treia ţeapă" de Marin Sorescu, "Turandot" de Carlo Gozzi, "Amanţii însângeraţi" de Chikamatsu Monzaemon, "Doi tineri din Verona" de W.Shakespeare, "Tatăl" de A. Strinberg, "O noapte furtunoasă" de I.L.Caragiale ş.a.

A jucat, de asemenea, în zeci de filme. Primul film în care a fost distribuit a fost "Egmont" (1977).

A interpretat alte roluri notabile în producţiile "Terminus paradis" (1998), "Marfa şi banii" (2001), "Umbre" (2019)

A mai jucat în filme precum: "Viraj periculos" (1983), "Primăvara bobocilor" (1985), "Marea sfidare" (1990), "Stare de fapt" (1996), "Transfer de personalitate" (1996), "Occident" (2002), "Moartea domnului Lăzărescu" (2005), "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" (2007), "Francesca" (2009), ''Cealaltă Irina'' (2009), "După dealuri" (2012), "Live" (2015), "Ultima zi" (2016), "Fructul oprit" (2018), "Adela" (serial TV, 2021), "Căutătorul de Vânt" (2022) ş.a.

A primit două nominalizări la Premiile Gopo la categoria Cel mai bun actor într-un rol secundar pentru rolurile din ''Cealaltă Irina'' (2010) şi ''Visul lui Adalbert'' (2013).

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite