Roger Waters spune că ascensiunea lui Donald Trump este „la fel de periculoasă“ ca aceea a lui Hitler din anii 1930: „E un pas mic până la fascismul total“
0Roger Waters, basistul legendarei trupei Pink Floyd, l-a criticat încă o dată pe Donald Trump şi a spus că ascensiunea candidatului republican este „la fel de periculoasă“ ca aceea a lui Adolf Hitler din anii 1930, informează site-ul revistei „New Musical Express“, citat de News.ro.
„Un porc arogant, mincinos, rasist şi sexist“
Roger Waters, care a declarat în urmă cu câteva săptămâni, la Festivalul Desert Trip din California, că Donald Trump este „un porc arogant, mincinos, rasist şi sexist“, şi-a exprimat încă o dată părerea tranşantă pe care o are despre politicianul republican într-un episod alserialului online „WTF with Marc Maron Podcast“.
„E un pas mic până la fascismul total, până la un stat complet poliţienesc. E întotdeauna un pas înşelător şi asta ne sperie. La fel de înşelătoare a fost şi situaţia din Germania anilor ’30. «Trumpismul» naţionalist pare mai puţin inşelător, dar e la fel de periculos“, a declarat Roger Waters.
„Metoda de a prelua puterea într-un stat şi de a-l transforma într-un stat totalitar şi poliţienesc e mereu aceeaşi - constă întotdeauna în a spune că ceilalţi reprezintă inamicul. În cazul lui Trump, e vorba de chinezi, mexicani şi Islam. În cazul lui Hitler, era vorba de evrei, comunişti, ţigani, oricine avea o diformitate fizică şi homosexuali“, a adăugat celebrul muzician.
Bruce Springsteen, împotriva lui Trump
Donald Trump „se hrăneşte“ dintr-o populaţie care „se simte devastată“, consideră Roger Waters, într-o epocă în „standardele de viaţă ale tuturor se prăbuşesc“ şi Legea Drepturilor (Bill of Rights - numele colectiv dat primelor 10 amendamente din Constituţia americană, n.r.) începe să fie îndepărtată cu forţa, treptat, de oameni“.
Un bun prieten al lui Roger Waters, rockerul american Bruce Springsteen, s-a exprimat şi el împotriva lui Trump weekendul trecut, declarând că politicianul republican reprezintă „un dezastru“ şi „o ruşine“ pentru America.
Roger Waters, născut pe 6 septembrie 1943, în Great Bookham, în comitatul britanic Surrey, a pus bazele grupului progressive rock Pink Floyd în 1965, alături de Syd Barrett, Nick Mason şi Richard Wright. Şi-a început cariera ca basist şi compozitor al grupului. Cariera sa solo este marcată de lansarea a trei albume: „The Pros and Cons of Hitchhiking“ (1984), „Radio K.A.O.S.“ (1987) şi „Amused to Death“ (1992). În 1996, el a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame ca membru al formaţiei Pink Floyd. Roger Waters a concertat la Bucureşti în august 2013, în turneul „The Wall“.
Pink Floyd a fost o formaţie britanică rock, înfiinţată în anul 1965, în Cambridge, Anglia, faimoasă pentru compoziţiile sale revoluţionare în stil rock progresiv şi rock psihedelic, cu versuri filozofice, experimente sonore, originalitate, coperte inovative de albume muzicale şi spectacole live intens elaborate. Componenţa iniţială a formaţiei a fost: Syd Barrett (vocal, chitară), Roger Waters (chitară bas), Rick Wright (clape), Nick Mason (baterie). Barrett a părăsit trupa în 1968, la puţin timp după apariţia albumului de debut, locul său fiind luat de David Gilmour. Formaţia a vândut peste 250 de milioane de copii, albume şi single-uri, pe plan mondial. Albumele tematice „The Dark Side of the Moon“ (1973), „Wish You Were Here“ (1975), „Animals“ (1977) şi „The Wall“ (1979), au devenit momente de referinţă în lumea muzicii. Pink Floyd a înregistrat 15 albume de studio şi 5 live. Recent, David Gilmour a anunţat că trupa nu se va mai reuni niciodată. Sub numele Pink Floyd a apărut, în noiembrie 2014, albumul ”The Endless River”, fără participarea lui Roger Waters.