Roger Waters, aspru criticat după ce a comparat Israelul cu Germania nazistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Waters pledează pentru egalitate, indiferent de religie, rasă şi etnie. FOTO Adevărul
Waters pledează pentru egalitate, indiferent de religie, rasă şi etnie. FOTO Adevărul

Membrul fondator al formaţiei britanice Pink Floyd a fost acuzat din nou de antisemitism, când a spus că tratamentul pe care israelienii îl aplică palestinienilor este comparabil cu atrocităţile Germaniei naziste.

Declaraţia lui Waters, că Israelul de azi seamănă cu Germania nazistă, a născut încă un val de controverse privind valorile artistului în vârstă de 70 de nai. „Paralelele cu ceea ce s-a întâmplat în Gemania, în 1930, sunt izbitor de evidente“, a zis rockerul.

Susţinător convins al cauzei palestinienilor, artistul s-a apărat mereu de acuzaţiile că e antisemit. Totuşi, Waters a fost criticat că în spectacolele din „The Wall“, turneul ce a ajuns şi la Bucureşti pe 28 august, a folosit un balon în formă de porc, împodobit cu simboluri evreieşti precum Steaua lui David , dar şi cu mesaje semnificative ("Trust“ -Încredere – n. r.) şi cu logo-ul multinaţionalei Shell.

În ciuda contestaţiilor, veteranul muzicii rock a declarat că porcul a fost doar unul dintre simbolurile politice şi religioase ale show-ului, şi nu a făcut nicio aluzie la faptul că iudaismul ar fi o forţă negativă.

Autorul american Rabbi Shmuley Boteach a descris alegerile lui Waters drept îndrăzneţe şi clar antisemite. „Domnule Waters, naziştii aveau un regim de genocid prin care au ucis şase milioane de evrei. Îndrăzneala de a compara evreii cu monştrii care i-au omorât denotă faptul că nu ai decenţă, nu ai inimă, nu ai suflet“, a zis autorul, citat de „The Guardian“.

image

Rockerul i-a răspuns cu promptitudine. „Nu-l ştiu pe Rabbi Boteach şi nu vreau să intru într-o dispută cu el. Am să spun atât: n-am nimic împotriva evreilor ori a Israelului şi nu sunt antisemit. Regret politicile Guvernului israelian cu privire la ocuparea teritoriilor şi a Fâşiei Gaza. Sunt imorale, inumane şi ilegale. Îmi voi continua protestele non-violente, atâta timp cât Guvernul israelian va perpetua această politică“, a declarat Waters. Artistul şi-a justificat valorile prin prisma drepturilor omului. „Holocaustul a fost brutal şi dezgustător, dincolo de imaginaţia noastră. Nu trebuie să uităm niciodată, trebuie să rămânem vigilenţi. Niciodată nu trebuie să stăm tăcuţi şi indiferenţi la suferinţele altora, indiferent de rasă, culoare, origine etnică sau religie“, a zis el.

Şi aceste explicaţii au fost interpretate. „Fiecare are dreptul să aibă o opinie şi să pledeze cu pasiune pentru o cauză, dar construirea unor pararele neadecvate cu Holocaustul insultă memoria a şase milioane de evrei, bărbaţi, femei şi copii, care au murit din cauza naziştilor. Aceste atacuri sunt folosite frecvent ca forme voalate de antisemitism“, a comentat Karen Pollock, şeful excecutiv de la Holocaust Educational Trust, organizaţia caritabilă din Marea Britanie al cărei scop este de a-i educa pe tineri cu privire la Holocaust.

Mai mult, Jo-Ann Mort, vice-preeşedintele de la Americans for Peace Now, una dintre organizaţiile din Statele Unite dedicată soluţionării conflictului dintre israelieni şi palestinieni, îi îndeamnă pe artişti să viziteze Israelul, pentru a-şi forma o opinie clară. 

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite