Video Povestea de film a fugii din țară a membrilor Phoenix: au fost închiși în boxe și sedați cu Valium VIDEO
0Formația Phoenix, care a fost fondată în urmă cu mai bine de șase decenii, s-a despărțit vineri seara, 2 august, de liderul Nicu Covaci, care a murit la câteva luni după ce a fost operat pe creier. Phoenix a scris istorie în muzica românească, piesele fiind fredonate de mai multe generații.
Cu toate acestea, formația s-a confruntat în „Epoca de Aur” cu cenzura, fiind interzisă în concerte, la televiziune și radio.
În urmă cu doi ani, în luna decembrie, a fost lansat filmul documentar „Phoenix. Har/Jar”, realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR. În plus, la Târgul de carte Gaudeamus a fost lansată cartea cu același titlu ce conține transcrierea integrală a interviurilor realizate de Cornel Mihalache și Claudia Nedelcu Duca.
„Phoenix. Har/Jar" a adus laolaltă membrii trupei din perioada de dinaintea plecării din 1977 și pune în evidență cele mai relevante clipe din istoria tumultoasă a trupei, de la primele apariții, în 1962, sub titulatura „Sfinții” și până la relația lor cu Securitatea, momentele în care au decis să părăsească România și cum au reușit să o facă, dar și viața pe care au dus-o în străinătate înainte și după Revoluția din '89.
În urmă cu 48 de ani, Nicu Covaci a părăsit țara, cu ajutorul unei căsătorii false și renunțând la cetățenia română.
„Contesta regimul, dar cu o oarecare finețe. Sătul de povestea asta, a hotărât să plece. Și ce face? Le lasă colegilor de trupă instrumentele, instalația de sunet și de lumină și le spune exact așa: «Rămâneți calzi, pentru că nu se știe, poate vine Moș Crăciun» și părăsește Romania“, a explicat Andrei Galiță, care i-a documentat biografia în Arhivele CNSAS.
„Hai să ieșim și noi în oraș”
Ulterior, după cutremurul din luna martie a anului 1977, Covaci s-a întors în România. Solistul avea un scop ascuns: intenționa să scoată din lagărul comunist restul trupei. În cele câteva luni petrecute în țară, formația s-a strâns laolaltă și a concertat în fața a zeci de mii de spectatori, la Constanța și Tulcea. În drum spre Timișoara, Nicu Covaci i-a invitat pe membrii trupei să se întâlnească la el acasă, în Timișoara, unde le-a sugerat să iasă din țară și să se ascundă în cutiile boxelor. Însă, la această întrevedere, care a avut loc a doua zi, Mircea Baniciu nu și-a făcut apariția.
După câteva zile, Ovidiu Lipan Țăndărică i-a invitat să iasă la o bere: „Hai să ieșim și noi în oraș. Hai să ieșim la Continental, să bem o bere. Stăm aici în casă. E vară..“.
„Atunci, Nicu Covaci le-a spus: «OK, ieșim, dar ieșim definitiv!»”. La auzul acestei afirmații, membrii formației au rămas înmărmuriți, iar la un moment dat Josef Kappl a avut de gând să-și sune mama pentru a o anunța, însă „Nicu Covaci rupe firul telefonului din perete, evident, de teamă să nu fie interceptată discuția ambientală, pentru că Securitatea făcea și asta, acolo unde era cazul. Și pleacă“, a povestit Andrei Galiță, în interviul făcut public în volumul „Phoenix. Har/Jar“.
„În boxa pregătită pentru Mircea Baniciu, Nicu Covaci spune că a luat o prietenă, o vecină de etnie germană, gravidă, care nu își dorea sub nicio formă să nască în România. Îi pune în boxe, îi închide. Chiar el spune că, din cauza numărului foarte mare de șuruburi, vreo 48, s-a ales cu răni la mâini din cauza șurubelniței“.
„Unde am ajuns?”
La vamă, Covaci a fost înștiințat că mijlocul de transport o să fie supus unui control. „OK, n-aveți decât!”, a spus el. Nicu Covaci avea la dispoziție pentru grăniceri: vin de Recaș, cârnați de Banat și franzele calde, astfel că reușește să le distragă pentru puțin timp atenția.
Membrii trupei stăteau în cutiile boxelor în poziție de yoga, iar Covaci le-a administrat și Valium pentru a-și putea duce planul la îndeplinire.
După ce trec granița, îi scoate din boxe. Buimaci, ei întreabă: „Unde am ajuns?”. „În Rai!”, le-a răspuns Nicu Covaci.
Andrei Galiță a găsit în arhive prima fotografie realizată de Nicu Covaci în Germania și trimisă în țară mamei lui. „Noii puișori ai Păsării Phoenix“, a scris artistul pe spatele fotografiei aflată în arhivele fostei Securități.
Mircea Baniciu, care nu s-a alăturat planului de a părăsi țara, a fost anchetat de Securitate. Ușurarea a venit în momentul în care la Radio Europa Liberă s-a anunțat faptul că membrii formației se află în Germania Federală. În acest fel au reușit să părăsească țara Ovidiu Lipan Țăndărică, Josef Kappl, Erlend Krauser și vecina lui Nicu Covaci. La volanul camionului s-a aflat Alex Polgar, iar pasagerul din dreapta a fost chiar Nicu Covaci.
În primele zile ale lunii ianuarie 1990, Nicu Covaci revine, cu trenul, în România. Ca om liber.
Cine a fost Nicu Covaci
Născut la 19 aprilie 1947, la Timișoara, Nicu Covaci a fost compozitor, cântăreț și chitarist. El este cunoscut ca fiind liderul formației Phoenix. Încă din copilărie, Covaci a luat lecții de pian și acordeon. A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice din Timișoara.
În luna octombrie a anului 1976, a plecat din România și a locuit în Olanda, Germania și Spania.
Cu doar două zile înainte înainte de a muri, membrii trupei Phoenix au transmis, într-o postare pe Facebook, un mesaj îngrijorător cu privire la starea de sănătate a lui Covaci.
„Salutare, oameni frumoși!
Spuneam, acum puțină vreme, că vom reveni cu detalii despre starea lui Nicu de îndată ce vom avea vești bune. Și am tot așteptat. Și așteptat...
Realitatea este că lucrurile nu se îndreaptă deloc spre bine. Tratamentul postoperatoriu nu s-a putut finaliza din cauza complicațiilor, iar asta ne ține conectați și cu emoții. Mari emoții!
Vom reveni, pe măsură ce situația va suferi modificări.
Noi vă mulțumim pentru sutele de mesaje și pentru că ne sunteți aproape în această perioadă dificilă! Conform dorinței Sfântului Nicolae de a continua, cu fiecare întâlnire ne dați forța de-a rămâne uniți și la rândul nostru foarte aproape de voi!
Ne revedem curând!
Fie să renască!”, se arată în postarea publicată de formația Phoenix.