Moda selfie-urilor pe tren. O reclamă cu Smiley și Pavel Bartoș a fost interzisă în trecut, din cauza copiilor electrocutaţi

0
Publicat:

Doi tineri au fost la un pas de moarte după ce au vrut să-și facă un selfie pe tren. În ultimii ani, au existat zeci de cazuri de copii și adolescenți morți sau răniți.

Pavel Bartoș și Smiley, pe tren, în spotul interzis Foto Iquads JPG
Pavel Bartoș și Smiley, pe tren, în spotul interzis Foto Iquads JPG

Doi studenți străini în România s-au electrocutat în timp ce încercau să facă o poză pe un vagon de marfă, în triajul Craiova. Din fericire, cei doi, un francez și un sirian, au scăpat cu viață. Acesta este cel mai recent caz dintr-o serie de câteva zeci petrecute în ultimii ani la noi în țară, unele încheiate dramatic, cu decesul unor copii sau adolescenți.

Pentru o fotografie spectaculoasă, oamenii riscă foarte mult și nici adulții nu sunt precauți, iar finaul e tragic. Mulți tineri și copii sunt fascinați de fotografiile realizate pe tren, astfel că încalcă legea și se expun la riscuri uriașe. 

În 2014, un spot publicitar al Romtelecom, în care Smiley şi Pavel Bartoş merg pe un tren aflat în mişcare, a fost interzis de la difuzare printr-o decizie luată de Consiliul Național al Audiovizualului, după ce CNA a fost informat că ar fi crescut numărul copiilor care s-au electrocutat încercând să imite imaginile din acel clip.

La vremea respectivă, CNA a primit această informare chiar de la Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, semnată de secretarul de stat Raed Arafat. În adresă se preciza că, în acea perioadă, a existat „o creştere neobişnuită a numărului de cazuri grave de copii sau adolescenţi electrocutaţi ca urmare a faptului că s-au urcat pe garniturile de tren aflate sub liniile de alimentare cu înaltă tensiune. În pofida eforturilor care au inclus resurse umane şi logistice semnificative (inclusiv transportul de urgenţă cu aeronave specializate), am consemnat inclusiv decese, iar celelalte cazuri rămân traumatizate sau chiar mutilate pe viaţă“.

Una dintre ipotezele care ar putea să explice acest fenomen îngrijorător este o posibilă influenţă a unui clip publicitar realizat pentru o companie de telefonie mobilă, în care două personaje care beneficiază de foarte multă simpatie în rândul copiilor şi adolescenţilor, Smiley şi Pavel Bartoş, realizează o serie de exhibiţii acrobatice urcaţi pe un tren în mişcare“, preciza, în adresa trimisă către CNA, secretarul de stat Raed Arafat.

Astfel, la vremea respectivă, CNA a luat decizia de a interzice spotul respectiv la TV. Compania Romtelecom a considerat că spotul nu are nicio legătură cu accidentele produse în 2014, dar a decis să retragă videoclipul din spaţiile publice.

Totuși, astfel de cazuri de electrocutări și chiar decese au avut loc constant și în anii următori, în pofida avertismentelor autorităților și a campaniile de prevenire făcute de Poliție.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite