Fascinanta Regina Mamă Elisabeta, cel mai longeviv membru al casei regale britanice, care a trăit 101 ani
0Regina Mamă Elisabeta, mult iubita bunică a Regelui Charles al III-lea, a murit în urmă cu 21 de ani, pe data de 30 martie 2002.
Regina Mamă a murit la 30 martie 2002 la reședința regală de la Windsor, cu fiica ei cea mare, Regina Elisabeta a II-a, la căpătâiul ei. Pierderea tragică a acestei legendare figuri regale a survenit la doar o lună după moartea Prințesei Margaret, în vârstă de doar 71 de ani, pe 9 februarie 2002.
La momentul morții ei, la vârsta de 101 ani și 238 de zile, Regina Mamă era cel mai longeviv membru al familiei regale britanice din toată istoria acesteia. De atunci, recordul ei a fost deborât, însă, de către cumnata ei, Prințesa Alice, Ducesă de Gloucester, care a murit în 2004, la vârsta de 102 ani.
Elisabeta a domnit alături de soțul ei, Regele George al VI-lea, din 1936 până la moartea prematură a acestuia, din 1952, moment în care bunica lui Charles a fost numită Regină Mamă. Ea a continuat să joace un rol proeminent în viața publică, ca membru îndrăgit al familiei regale, și a fost un sprijin continuu pentru fiica ei, Regina Elisabeta a II-a.
O mamă pentru un Charles ignorat de Regina Elisabeta
Mai mult, fosta regină consoarta a jucat un rol special în copilăria actualului rege, în special în primele zile ale domniei mamei sale, Regina Elisabeta a II-a. Charles al III-lea avea doar trei ani când mama sa a urcat pe tron. În primele zile ale domniei ei, atât regina, cât și soțul ei, Prințul Philip, au petrecut perioade lungi în turnee în străinătate, lăsându-i pe Charles și pe sora sa mai mică, Prințesa Anne, acasă, în Marea Britanie.
Drept urmare, copiii regali au petrecut mult timp cu guvernantele lor și cu alți membri ai familiei, precum Regina Mamă. Charles a dezvoltat o relație deosebit de strânsă cu bunica sa, care i-a apreciat natura sensibilă și i-a încurajat interesul pentru muzică, artă și cultură, lucruri pe care părinții lui nu le făceau.
Autorul regal Gareth Russell a remarcat relația strânsă a fostei Lady Elizabeth Bowes-Lyon cu nepotul ei și impactul acesteia asupra domniei lui actuale: „Rezistența și urcarea lui Charles pe tron sunt, într-adevăr, un mare tribut adus Reginei Mame. Cu siguranță, Charles adoră și respectă cu adevărat moștenirea bunicii sale. De exemplu, printre reședințele sale preferate se numără Castelul din Mey, casa regretatei sale bunici.”
Regina Mamă a fost privită, mai ales în ultimii ei ani de viață, ca un fel de bunică a Angliei şi considerată o femeie blândă şi afectuoasă, supranumită Ducesa Zâmbitoare. Sunt însă și voci contrare, care susţin că aceasta era departe de a fi fost bunătatea întruchipată.
Ei bine, conform unor articole apărute în presa britanică, aceasta obişnuia să cheltuiască fără scrupule banii contribuabililor din fondul suveran, constituit pentru întreţinerea familiei regale, cu atât mai mult cu cât rolul ei devenise unul secundar. Mai mult, mama reginei n-a fost deloc încântată atunci când Elisabeta a II-a s-a măritat cu Prinţul Philip, din cauză că familia acestuia era una fără regat, după ce în Grecia se abolise monarhia.
E drept că multe dintre informaţiile denigratoare la adresa Reginei Mame Elisabeta au apărut în presă sub semnătura unor jurnalişti care cer abolirea monarhiei în Anglia, așa că mulți le-au considerat doar niște răutăți nefondate.
Foto: Getty Images, Profimedia