Cum a fost vândută Prințesa Margaret, sora reginei Elisabeta, pentru un pumn de arginți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna trecută, s-au împlinit 21 de ani de la moartea spectaculoasei Prințese Margaret, sora mai mică a Reginei Elisabeta a II-a, a cărei pasiune pentru lux a fost una bine cunoscută. 

Prințesa Margaret
Prințesa Margaret

Năbădăioasa Prințesa Margaret, care a murit în anul 2002, la vârsta de 71 de ani, a fost portretizată în nenumărate cărți și seriale TV, inclusiv în pelicula de succes The Crown, difuzată pe Netflix, acolo unde sora mai mică a Reginei Elisabeta a fost descrisă ca o petrecăreață vicioasă, cu un comportament de divă, ale cărei relații amoroase, inclusiv cea cu soțul ei, Antony Armstrong-Jones, au eșuat lamentabil. Printre viciile prințesei s-a numărat și obsesia ei pentru lux. Și când vorbim despre lux, ne referim la blănuri, obiecte de artă, haine și pantofi de designer, parfumuri și alte accesorii extravagante și... bineînțeles la bijuterii.

Colecția de bijuterii a rebelei prințese a fost una bogată în piese opulente, printre care străluceau diamantele, rubinele și alte pietre prețioase cu valori astronomice, care ajung chiar și la milioane de dolari. Printre aceste piese s-a numărat și celebra ei diademă purtată la nunta cu Antony Armstrong-Jones, denumită Tiara Poltimore, încrustată cu diamante de mărimi diferite, și pe care se spune că năbădăioasa prințesa obișnuia să o poarte, just for fun, și atunci când făcea baie cu spumă în cada ei regală.

Peste 800 de bijuterii, vândute cu circa 14 milioane de lire sterline 

Ei bine, în 2006, la doar patru ani după moartea Prințesei Margaret, copiii ei, David Linley și Lady Sarah, au stârnit nemulțumirea publică după ce au anunțat că vor organiza o vânzare publică a bunurilor mamei lor. Scopul declarat al licitației a fost achitarea unei facturi de impozit pe succesiune în valoare de 3 milioane de lire sterline. 

Licitația a inclus peste 800 de bijuterii de familie, printre care și iconica diademă purtată de Margaret la nunta, vândută cu un preț de puțin peste un milion de euro. Mai mult de jumătate dintre bunurile care i-au aparținut prințesei au fost cumpărate de oameni din Marea Britanie, aproximativ 16% fiind licitate de cetățeni americani și aproximativ 10% de către persoane din Asia, urmașii lui Margaret încasând o sumă totală de circa 14 milioane de lire sterline în urma vânzării. Vă puteți imagine o tânără de bani gata din China admirând, azi, în vitrina personală, o astfel de piesă istorică? Ei bine, chiar așa se întâmplă, căci iconica tiară a fost cumpărată de o femeie din această țară...

„Au fost multe motive, în mare parte financiare, care ne-au convins că aceasta era calea corectă, deoarece, după cum știți, atunci când oamenii mor, trebuie plătite taxe”, avea să explice, peste ani, actualul Lord Snowdon, fiul lui Margaret, decizia de a vinde unele dintre cele mai prețuite bunuri ale mamei sale. „Să scap de lucruri vechi nu îmi stă în obicei. Păstrez multe obiecte cu valoare sentimentală acasă”, a continuat acesta, neconvingător.

David, acum în vârstă de 61 de ani, și Lady Sarah Chatto, de 58 de ani, au organizat licitația la prestigioasa casă Christie’s, iar intenția lor a fost să strângă cele 3 milioane de lire sterline necesare pentru a acoperi factura pe succesiune. Evident că cele 11 milioane obținute în plus au fost binevenite, mai ales pentru David, care are o afacere cu mobilă și cu restaurante și mai este, în mod curios, și președintele onorific al casei de licitații Christie’s.

Sora acestuia, în schimb, are o existență mai puțin mercantilă: Sarah a studiat arta și a câștigat chiar și premii pentru picturile sale, pe care le expune frecvent în galeriile londoneze. Mama celor doi, Prințesa Margaret, a murit pe 9 februarie 2002, după ce a suferit un al treilea și decisiv accident vascular cerebral și după ce a trăit intens, așa cum puține fiice de rege au mai făcut-o până la ea și chiar după aceea...

Astăzi, scandalul provocat de vânzarea la licitație a bijuteriilor de suflet ale Prințesei Margaret este aproape uitat. La fel și acele piese purtate, odată, de rebela Coroanei și care-au ajuns azi împrăștiate peste tot în lume, în mâinile unor oameni ce le-au prețuit mai mult decât moștenitorii de drept.

Foto: Getty Images, Profimedia

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite