Ce l-a uimit şi dezamăgit pe Marius Manole în timpul campaniei „Fără penali“: „Ştiţi ce categorie de vârstă a semnat cel mai mult?“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Marius Manole, care s-a implicat, alături de alţi actori, în iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice“, a dezvăluit la Digi 24 observaţiile sale din timpul campaniei şi ce l-a dezamăgit cel mai mult în timp ce strângea semnături.

„Ştiţi ce categorie de vârstă a semnat cel mai mult? Peste 60! Tinerii nu au vrut să semneze. Ăsta a fost şocul nostru, mare, al tuturor colegilor, că tinerii nu voiau să semneze. Tinerii - spunem între 20 şi 35 de ani. N-au vrut să semneze! De frică, de... nu-i interesa, «sunt obosit, vin de la serviciu, lăsaţi-mă şi cu asta, haideţi, c-o să schimbaţi voi România!» Cei mai mulţi veneau oameni în vârstă, care vedeau la televizor, aflau de la nepoţi de pe Facebook şi veneau şi spuneau că ei vor să schimbe ţara! N-ai crede! N-am crezut nici noi. Întrebaţi toţi colegii. Toţi au fost dezamăgiţi de lucrul ăsta şi dup-aia am primit şi explicaţia de la alţi prieteni, care ne-au spus: Discursul politic nu ajunge la cei de 20-25-30 de ani. Nu e pe limba lor. Faceţi cumva să ajungeţi la ei! Nu-i convingeţi“, a povestit actorul Marius Manole în cadrul emisiunii „În faţa ta“ de la Digi 24.

Ţara fricii şi a lui „nu se ştie niciodată“

Actorul a povestit că sunt şi mulţi oameni care ar semna petiţia, dar le este frică: „Au fost nu ştiu câţi oameni care au venit să semneze şi veneau cu pălăria trasă şi spuneau: «Vă rog frumos să nu mă fotografieze nimeni, lucrez într-o instituţie publică, vă rog eu mult, vreau să semnez, cred în ce faceţi, dar vă rog eu mult, deci am un director care... vă rog eu mult...!», a povestit actorul. Eu cred că frica asta e undeva în gena noastră, frica de autoritate, e ca atunci când mergi cu maşina şi spui Aoleu, poliţia! Aoleu, stai, că n-am făcut nimic! Avem o teamă dintotdeauna, nu ştiu de ce - că-ţi pierzi munca, că n-o să mai reuşeşti... “

Totodată, actorul a spus şi de ce crede că nu s-au implicat mai mulţi colegi de breaslă în această campanie.

„Cred că există un procent destul de mare (de colegi) care nu a vrut să facă lucrul ăsta vizibil, pentru că... nu ştii niciodată. Trăim în ţara în care nu ştii niciodată dacă şeful nu se supără, trăim în ţara în care nu ştii niciodată dacă mai primeşti finanţare... Mai nou, acum, Primăria Capitalei încearcă să intre foarte, foarte tare în tot ce înseamnă cultură (...). Majoritatea actorilor cred în demersul ăsta, majoritatea actorilor speră să se schimbe ceva în ţara asta, sunt câţiva mediocri care vor să se agaţe de acest sistem care încurajează mediocritatea şi funcţionarul-funcţionar, dar în rest, actorii din breaslă ştiu că facem corect ceea ce facem, doar că n-au curaj să facă pasul acela un pic mai departe“, mai spune Marius Manole. 

Cum se împacă actoria cu activismul

Eu cred că locul actorilor e pe scenă. Asta, într-o societate corectă. Doar că nu trăim într-o astfel de lume.

Întrebat de ce s-a implicat în această campanie, Manole a răspuns: „A fost o alegere nu foarte uşoară, pentru că şi eu cred că locul actorilor e pe scenă şi că ar trebui ca un actor să nu fie foarte expus şi foarte militant. Asta, într-o societate corectă, într-o lume perfectă în care ţara ar fi guvernată perfect, în care nu s-ar întâmpla abuzuri, în care lumea nu încearcă să schimbe legile cu forţa, peste noapte, mai pe scurt, o lume în care totul e minunat. Doar că nu trăim într-o astfel de lume, iar noi, actorii, suntem pe scenă cât suntem, dar apoi avem dreptul să coborâm în stradă, pentru că şi noi, la rândul nostru, suntem plătitori de taxe, oameni cu probleme, pe care statul, câteodată, îi încurcă, ba chiar îi şi buleversează foarte rău. Şi-atunci am ales să coborâm în stradă, eu nedându-mi seama că actorii au o voce atât de puternică, dar dacă avem vocea asta, e bine să ne facem auziţi”, a explicat actorul Marius Manole. “

Mă dor toate mesajele astea care spun «Mă, Manole, eşti un puţoi!

Actorul mărturiseşte că observă cum viziunea sa politică îi afectează şi profesia, lovindu-se frecvent de dezaprobări din partea publicului de la teatru, însă acest lucru nu-l descurajează.

„Undeva, apare o teamă, pentru că în momentul în care joc, eu am în public oamenii care ne înjură pe Facebook. Sunt o groază de mesaje: «Dle Manole, v-am iubit, v-am admirat, din momentul ăsta, pentru mine sunteţi un gunoi!» Avem şi mesaje inverse, e adevărat. Nu mă sperie, mă afectează, e adevărat că undeva toate mă dor toate mesajele astea care spun «Mă, Manole, eşti un puţoi!» Dar dup-aia deschid televizorul şi o văd pe doamna Viorica Dăncilă şi-n secunda aia înţeleg de ce fac asta şi-n secunda aia nu mă mai afectează nimic pe lumea asta!“, a punctat Marius Manole.

Când alegi nişte politicieni, tot tu ai dreptul să-i critici 

   

„Mă doare că oamenii nu înţeleg că atunci când alegi nişte politicieni, tot tu ai dreptul să-i critici şi să le atragi atenţia. La noi, în România, e o gândire de genul: i-am ales, patru ani îi lăsăm în pace, că i-am ales! Păi tocmai, că i-am ales, avem dreptul. Nu poţi să laşi o majoritate să-şi facă de cap patru ani într-o ţară!“, a mai spuns actorul.

Iniţiativa civică „Fără penali în funcţii publice“ îşi propune să adune 500.000 de semnături, pentru ca, aşa cum prevede legea, să poată intra în discuţia Parlamentului în vederea organizării unui referendum pentru schimbarea Constituţiei în acest sens. De o săptămână, acestei campanii i s-au alăturat câţiva actori cunoscuţi ai României.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite