AUDIO A fi sau a nu fi: Trăistariu la Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântăreţul este în cărţi pentru Eurovision după ce juriul le-a recomandat unor compozitori admişi în finală să schimbe interpretul. Compozitorii Mircea Romcescu şi Gabriel Băruţă vor ca Mihai Trăistariu să le interpreteze melodiile calificate în finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2010.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

„Sunt curtat, iar propunerile sunt foarte tentante. Voi înregistra ambele melodii ca să văd cum sună, apoi hotărăsc ce voi face. Ambele au şanse foarte mari să câştige finala naţională", spune Mihai Trăistariu.

Mai citeşte şi:

VIDEO 2010, anul marilor reforme la Eurovision

Una dintre piese, „Come as One", compusă de Gabriel Băruţă, i-a fost încredinţată iniţial lui Trăistariu în duet cu trupa Biondo. Artistul român a decis însă în ultimul moment că nu o va înscrie la preselecţie.

„Voiam să particip singur. Acum înregistrez din nou piesa. Şi melodia lui Romcescu e bună. «See You in Heaven, Michael» e un tribut pentru Michael Jackson şi poate aduna multe voturi de la fanii din Europa. Peste o zi sau două ştiu sigur ce voi face", a mărturisit artistul.

Ironii, hohote de râs, comentarii maliţioase şi chiar atacuri la adresa unor colegi din breasla muzicală. Câteva remarci apreciative, însă nicio revelaţie şi nici urmă de aplauze. Acestea au fost coordonatele preselecţiei pentru Eurovision, care s-a desfăşurat luni, la TVR. Au fost selectate 16 piese (deşi regulamentul prevedea că în finală vor participa între 12 şi 15 piese), deoarece pe locul al 14-lea s-au clasat trei melodii care au obţinut acelaşi punctaj.

Alexandra Ungureanu, din nou la Selecţia Naţională 

image

„Avem vreo şase-şapte piese bune", spune optimist, la finalul preselecţiei, Călin Geambaşu, unul dintre membrii juriului. „Însă nicio revelaţie", a fost replica tristă a Danei Dorian.

„Nu sunt încântat de recolta generală"

Preselecţia desfăşurată luni, la TVR, a adus în atenţia juriului de specialitate 112 melodii. Deşi numărul pieselor înscrise a fost mult mai mic decât în ceilalţi ani (poate şi din cauza faptului că a fost introdusă o taxă de participare de 150 de lei), ar fi fost totuşi suficient pentru câteva „vârfuri".

Deşi au existat unele melodii bune, niciuna nu a stârnit genul de reacţie: Acesta e cântecul pentru Oslo! Astfel, probabil că şi Eurovisionul din acest an se va desfăşura pe principiul „asta avem, cu asta defilăm".

Părerile juriului au fost împărţite: au fost piese şi voci bune, la fel cum au fost melodii slabe şi interpretări dezastruoase. Totodată, s-a remarcat o lipsă de originalitate aproape cronicizată la ultimele ediţii.

Concluzia care s-a impus a fost exprimată plastic de Andrei Partoş: „Ce s-a ales e bun, dar nu foarte bun. Nu sunt încântat de recolta generală, dar nu e vina noastră". Compozitorii şi artiştii au mizat pe diverse genuri în acest an, de la pop şi rock, la jazz, operă şi alternative, însă puţini dintre ei au reuşit să impresioneze, în sensul bun. Încă de la prima piesă pe care au ascultat-o, cei 11 membri ai juriului - Titus Andrei (preşedinte), Sanda Cepraga, Andrei Partoş, Andrei Kerestely, Dida Drăgan, Adi Despot, Dana Dorian, Alexandru Catalan (reprezentantul „Adevărul"), Cornel Fugaru, Călin Geambaşu şi Horia Romanescu - s-au arătat necruţători. „Sună îngrozitor", a apreciat Despot. „Nu vrem să fim duri, dar hai să trecem la următoarea piesă", a completat Călin Geambaşu.

Sub semnul acestor „aprecieri" s-a desfăşurat aproape întreaga preselecţie. Melodiile au trecut prin furcile caudine ale membrilor juriului, care au „înţepat" adeseori cu diverse comentarii şi au avut replici acide la adresa unor personaje din industria muzicală.

„Dacă mama şi bunica le-au spus că piesa e bună, ei (concurenţii - n.r.) chiar cred că au scos nişte capodopere şi-atunci se simt nedreptăţiţi când sunt eliminaţi", a comentat Geambaşu, în timp ce Sanda Cepraga a cerut „nişte verde de Paris", după doar 30 de melodii ascul­tate. Desigur au existat şi excepţii asupra cărora juriul a avut cuvinte de laudă: vocea englezului David Bryan, apreciată în unanimitate, sau câteva dintre piesele admise în finală. O surpriză poate fi considerată piesa „Save Their Lives", interpretată de Luminiţa Anghel, Tony Tomas şi Alip Piper şi clasată doar pe locul 13.

Deşi toţi membrii juriului au căzut de acord că e vorba de voci foarte bune, au recomandat reorchestrarea sau remasterizarea piesei, care nu pune în valoare vocile artiştilor, mai ales pe pasajele în care aceştia cântă la unison.

Un englez, revelaţia preselecţiei

Englezul David Bryan a interpretat două melodii admise în finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2010, iar toţi membrii juriului au căzut de acord că are o voce de excepţie. Cu toate acestea, el nu poate participa în finală deoarece nu are cetăţenie română. Bryan (24 de ani) a venit în România, acum trei ani, pentru a lucra voluntar la un orfelinat în Oradea, oraş în care locuieşte în prezent. Cântă în trupa Hotel FM cu care a participat la preselecţia Cerbul de Aur. A cântat în deschiderea unor artişti ca Boney M, Vama şi Mircea Baniciu. (Sînziana Boaru)

image

AUDIO Piesele imposibile, înscrise la Eurovision 2010

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite