Alan Rickman a murit la 69 de ani: interpretul profesorului Severus Snape din seria „Harry Potter“ avea cancer. Reacţiile colegilor de breaslă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Alan Rickman, interpretul profesorului Severus Snape din franciza cinematografică „Harry Potter“, a murit la vârsta de 69 de ani, la Londra, scrie BBC.

Starul britanic, cunoscut şi pentru rolurile interpretate în filme precum „Greu de ucis/ Die Hard“, „Truly Madly Deeply“ şi „Robin Hood, prinţul hoţilor/ Robin Hood Prince of Thieves“, a murit din cauza unui cancer, potrivit familiei sale.

Alan Rickman a devenit unul dintre cei mai îndrăgiţi actori britanici, graţie vocii sale inconfundabile şi, mai ales, felului în care a interpretat câteva personaje memorabile, precum profesorul Snape din franciza „Harry Potter“ şi Hans Gruber în filmul de acţiune „Die Hard“.

Alan Rickman a murit: „Unul dintre cei mai loiali oameni din cinematografie“

„Nu există cuvinte pentru a descrie cât de şocată şi devastată sunt să aflu că Alan Rickman a murit. A fost un actor magnific şi un om minunat“, a declarat JK Rowling, cea care semnează seria de romane „Harry Potter“.

De asemenea, protagonistul francizei, actorul Daniel Radcliffe l-a descris pe Rickman drept „unul dintre cei mai grozavi actori cu care am lucrat vreodată şi unul dintre cei mai loiali şi altruişti oameni pe care i-am întâlnit în industria cinematografiei.“ 

„M-a încurajat foarte mult atât pe platourile de filmare, cât şi în anii de după «Harry Potter». Sunt foarte sigur că a venit la toate spectacolele mele de teatru din Londra şi din New York. Nu trebuia să facă acest lucru. Cunosc oameni care i-au fost prieteni de mai multă vreme decât mine şi toţi spun: «Dacă îl suni pe Alan, nu contează în ce colţ al lumii este sau cât de ocupat, îţi răspunde imediat». Oamenii au percepţii asupra unor actori bazate pe rolurile pe care le interpretează, aşa că unii ar putea fi surprinşi să afle că Alan, contrar personajului său, era extrem de blând, generos şi amuzant. Ca actor, el a fost unul dintre primii adulţi din film care m-a tratat ca pe un coleg şi nu ca pe un copil. Să lucrez cu el la o vârstă atât de fragedă a fost incredibil de important pentru mine şi voi ţine cont de lecţiile pe care mi le-a dat pentru tot restul vieţii şi carierei mele. Platourile de filmare şi scenele teatrelor sunt mult mai sărace odată cu pierderea acestui mare actor şi om“, a scris Radcliffe pe contul de Google+.

La rândul lui, Michael Gambon, care l-a jucat pe Dumbledore, a declarat: „Toată lumea l-a iubit pe Alan. Era întotdeauna fericit, inventiv şi extrem de amuzant. Avea cea mai plăcută voce şi vorbea extrem de frumos.“ Şi actriţa Emma Watson şi-a exprimat regretul, precizând că se simte norocoasă pentru că a lucrat şi a petrecut timp în compania unui actor şi om atât de special.

alan rickman a murit
alan rickman a murit

Alan Rickman suferea de cancer FOTO AP

Alan Rickman a murit: „Nu vom mai cunoaşte un alt om asemenea lui“

Emma Thompson, care a jucat alături de Rickman în „Love, Actually“ şi a fost regizată de el în „The Winter Guest“, a declarat că a fost unul dintre cei mai buni actori şi regizori, descriindu-l drept „aliatul suprem“. 

„Alan a fost prietenul meu şi îmi vine greu să scriu aceste rânduri pentru că tocmai mi-am luat rămas bun de la el. Ce îmi amintesc foarte bine în acest moment dureros sunt umorul, inteligenţa, înţelepciunea şi blândeţea care îl caracterizau. Capacitatea lui de a şti ce simţi doar privindu-te o clipă şi de a te ridică doar cu un singur cuvânt. Intransigenţa care l-a făcut un mare artist – spiritul său inefabil şi cinic, claritatea cu care vedea majoritatea lucrurilor, inclusiv pe mine, şi faptul că niciodată nu a fost indulgent cu mine. Am învăţat o sumedenie de lucruri de la el. El a fost, mai presus de orice, o fiinţă rară şi unică şi nu vom mai cunoaşte o alta asemenea lui“, a declarat Thompson, citată de BBC. 

Alan Rickman a murit: „Un om cu un farmec îngrozitor şi o prezenţă magnetică“

Regizorul Ang Lee, care l-a distribuit pe Alan Rickman alături de Kate Winslet în clasicul „Sense and Sensibility“, l-a descris ca fiind „un actor genial, sentimental şi un mare om.“ Actorul Richard E Grant a scris la rândul lui pe Twitter: „Adio, bunul meu prieten. Bunătatea şi generozitatea ta, încă de când ne-am cunoscut, în 1987, în Los Angeles, au rămas incalculabile.“

Starul de televiziune şi gazda galelor premiilor BAFTA, Stephen Fry, a scris la rândul lui: „Ce veste disperat de tristă despre Alan Rickman. Un om cu un astfel de talent, cu un farmec îngrozitor şi o prezenţă scenică magnetică....I se va simţi lipsa teribil.“

Alan Rickman a murit: Între răutate şi sensibilitate

Britanicul Alan Rickman şi-a început cariera în teatru, alături de compania Royal Shakespeare, înainte de a fi distribuit, în anii '80, în dramele de televiziune „Smiley's People“ şi „The Barchester“. Interpretarea seducătorului viconte de Valmont în piesa de pe Broadway „Les Liaisons Dangereuses“, din anul 1986, i-a adus primele două nominalizări la premiile Tony şi l-a propulsat în vizorul regizorului seriei „Die Hard“, Joel Silver, care i-a oferit debutul în cinematografie. 

Aşa a ajuns să fie cel mai bine cunoscut pentru rolurile negative – Judge Turpin din „Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street“ şi şeriful din Nottingham din filmul „Robin Hood: Prince of Thieves“, pentru care, în 1992, a câştigat un premiu BAFTA. 

Totuşi, Rickman şi-a arătat şi latura sensibilă în filme precum „Truly Madly Deeply“ (1990), în care a jucat rolul lui Jamie şi pentru care a fost nominalizat din nou la BAFTA. De asemenea, a mai primit nominalizări la prestigioasele premii şi pentru rolul colonelului Brandon din 

„Raţiune şi simţire/ Sense and Sensibility“ (1995) şi pentru politicianul irlandez Eamon de Valera, din „Michael Collins“ (1996). 

Alan Rickman a murit: „Actorii sunt agenţi ai schimbării“

În 1996, a câştigat un premiu Primetime Emmy pentru evoluţia sa din miniseria TV „Rasputin: Dark Servant of Destiny“, pentru acelaşi rol fiind recompensat şi cu Globul de Aur, în anul următor.

S-a remarcat apoi şi în comedia romantică „Pur şi simplu dragoste/ Love Actually“, dar a impresionat şi în numeroase spectacole de teatru, precum şi din spatele camerei de filmat. În 1997, a regizat drama „The Winter Guest“, cu Emma Thompson şi mama acesteia, Phyllida Law. De asemenea, în urmă cu doi ani a semnat „A Little Chaos“, în care a şi jucat alături de Kate Winslet. 

„Actorii sunt agenţi ai schimbării. Un film, un spectacol de teatru, o compoziţie muzicală sau o carte pot face diferenţa. Pot schimba lumea“, obişnuia să spună starul britanic, potrivit site-ului cotidianului „The Guardian“.

   

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite