Adrian Despot, destăinuiri la Ştirile Pro TV: „Am faţa mea, hainele mele, dar vorbesc din spatele meu. Încă nu am reuşit să îl cunosc pe acest nou Despot“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Despot spune că încă nu a
depăşit şocul tragediei de la clubul Colectiv FOTO Marian Iliescu
Adrian Despot spune că încă nu a depăşit şocul tragediei de la clubul Colectiv FOTO Marian Iliescu

Adrian Despot (39 de ani), solistul trupei Viţa de Vie, a declarat în cadrul unui reportaj pentru Ştirile Pro TV că nu a depăşit încă drama tragediei de la clubul Colectiv, simţindu-se o altă persoană. Totodată, acesta spune că este momentul ca întreaga Românie să contribuie la o schimbare după 25 de ani de democraţie improvizată.

„Tot timpul lucrurile rele se întâmplau altcuiva, niciodată ţie. Ca la loto“

20 de ani împliniţi de postul de televiziune. Despot a vorbit, în mare parte, despre evenimentele tragice din clubul Coletiv, spunând că nu ar fi crezut că aşa ceva i se putea întâmpla tocmai lui, trauma devenind acum una colectivă.

„Tot timpul lucrurile rele se întâmplau altcuiva, niciodată ţie. Ca la loto. Nimeni n-a văzut un om câştigător la loto. În seara asta a fost vorba de cine a pierdut la loto. Ne-a marcat pe toţi, a fost un moment colectiv, e o traumă colectivă, dar este o trauma cu care va trebui să trăim, să mergem mai departe şi să avem grijă ca ce s-a întâmplat atunci în acea seară să nu se mai întâmple. A fost un context nefericit, un cumul de evenimente nefaste“, spune Adrian Despot în reportajul pentru Ştirile Pro TV.

„Am încercat să-mi ajut viaţa mea şi modul meu de viaţă“

Despot mai spune că şi-a pierdut prieteni, colegi şi membri ai familiei lui muzicale sub propriile priviri, fiind neputincios în faţa fumului şi a flăcărilor care cuprinseseră clubul Colectiv. „Erau oamenii mei, viaţa mea, ei făceau parte din viaţa mea. Am încercat să-mi protejez, să-mi ajut viaţa mea şi modul meu de viaţă“, completează el.

Adi Despot spune că nu se mai simte acelaşi om după evenimentele tragice din Colectiv, fiind convins că are de-a face cu „un nou Adrian Despot“. „Am nevoie de timp pentru mine. Sunt... ţi-am zis, vorbesc cu tine, dar am faţa mea, barba mea, port hainele mele, vorbesc de undeva din spatele meu. Foarte ciudat. Încă nu am reuşit să îl cunosc pe acest nou Adrian Despot, renăscut după Colectiv. Îmi trebuie timp. Pentru mine, Colectiv nu s-a terminat. Am în continuare prieteni care sunt internaţi în spitale. În continuare copii care au fost la concert care sunt în stare gravă“, povesteşte artistul.

Artistul încearcă totuşi să îşi revină cu ajutorul copiiilor: „Am stat mai mult cu copiii mei. Am văzut că asta funcţionează cel mai bine şi în continuare asta e cea mai bună terapie pentru mine. Cu copiii mei şi împreună cu alţi copii. Mă simt foarte bine să stau în preajma copiilor. Mă fac să mă simt bine“.

„Sunt un burete care absoarbe energiile. Simt nevoia să fac ceva“

În toată această transformare a sa, Depot spune că nu poate sta deoparte şi vrea să îi ajute pe cei din jur, mai ales pe cei care au avut de suferit din cauza incendiului de la Colectiv, fiind impresionat de solidaritate românilor. „Nu am văzut niciodată, nu am simţit niciodată oamenii atât de aproape unii de alţii, ştii? Nu suport durerea. Eu sunt un om… Sună penibil, că am 40 de ani şi cânt rock şi cânt hardcore şi mă dau cu capul de scenă şi probabil par un dur, sau… Dar nu suport durerea. Sunt un burete care absoarbe atât energiile pozitive, cât şi energiile negative. Simt nevoia să fac ceva. Dar ce fac, fac în plan umanitar, dacă vrei. Adică simt nevoia să ajut oamenii din jur şi simt nevoia să schimb lucrurile pe care pot să le schimb şi la care de bine de rău mă pricep. Cred că fiecare om este făcut pentru ceva. Ştii cum erau breslele: meşteşugarii, soldaţii. Fiecare avea o menire şi era pregătit pentru ceva. Să ajute cetatea. Modul în care eu ajut cetatea sau care simt că acum trebuie să ajut cetatea, ăsta este. Prin acţiuni umanitare şi prin reprezentări. Cu siguranţă şi strângere de fonduri, dar deocamdată, în momentul de faţă, eu am declanşat diverse campanii de strângere de fonduri pentru câţiva copii care erau în Colectiv. Sunt Alex şi Nico Şerban, care sunt internaţi la Grigore Alexandrescu. Sunt amândoi rockeri. După care, acum am declanşat o campanie de strângere de fonduri pentru Pavlos. Pavlos are o poveste incredibilă. A fost în comă indusă. Avea arsuri pe peste 60% din corp. Dar a ajuns în Belgia şi am luat legătură cu familia şi începe să fie bine. Uite, îmi vine să te iau pe ţine în braţe“, a mai zis Despot.

„Cred în democraţie şi mi-o doresc. Mi-o doresc funcţională, nu cârpită“

Solistul Viţa de Vie spune că după protestele din Capitală a simţit presiunea care îi apăsa pe umeri, după ce a fost propus pentru consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, acceptând în final „din respect pentru simbolurile democraţiei“. „Cred în democraţie, cred în oamenii din stradă şi cred şi în Preşedenţie. Pentru că despre aceste două simboluri vorbeam, din respect pentru aceste două simboluri m-am dus la consultări. Cred în democraţie şi mi-o doresc. Mi-o doresc funcţională, nu cârpită“, arată el. „Foarte mare greutate s-a pus pe umerii mei. Din nou. După drama pe care am trăit-o acolo. Pentru că nu sunt un erou, n-am fost un erou. Am făcut ce am făcut pentru că acolo era familia mea. Oricine ar fi făcut la fel pentru familia lui. Dar a fost foarte mare presiune pe umerii mei din toate părţile în spaţiul public şi în spaţiul emoţional“, a continuat acesta.

În finalul reporajului de la Ştirile Pro TV, Despot spune că schimbarea trebuie să începă de la fiecare în parte, după 25 de ani de improvizaţie. „M-am plictisit de improvizaţie. Gata! Ajunge! Am improvizat 25 de ani, am avut timp să improvizăm şi am improvizat de nu s-a mai putut. Cred că e momentul să începem să facem lucrurile că la carte. Schimbarea începe din noi. Schimbarea începe în momentul în care nu mai depăşeşti pe linia de tramvai, schimbarea începe în momentul în care nu mai scuipi pe stradă. În care-ţi plăteşti taxele, în care tu devii schimbarea. Şi acum suntem cu toţii, suntem pregătiţi să luăm lucrurile de la zero şi să le facem bine. Cel puţin aşa simt eu. I am a dreamer, but I am not the only one (n.r. - John Lennon - „Imagine“)“, încheie Adrian Despot.

Implicarea lui Adrian Despot în tragedia de la Colectiv

În dimineaţa zilei de sâmbătă, 31 octombrie, la câteva ore după ce s-a produs tragedia, un mesaj publicat pe pagina de Facebook a artistului anunţa că acesta a ajuns acasă în siguranţă, nefiind rănit.

Ulterior, Mario Ionescu, fotograf şi cameraman al postului Pro TV, a povestit cum au decurs lucrurile în afara clubului Colectiv la scurt timp după ce a izbucnit incendiul, precizând, printre altele, că Adrian Despot căra un tânăr ars, el însuşi fiind rănit. „Am ajuns în gang, unde m-a întâmpinat Adrian Despot, era ars, plin de negreală pe ochi, căra un tânăr ars, a început să urle la mine să las camera şi să car oameni! M-am blocat şi mi-au dat lacrimile“, a povestit Mario Ionescu. 

De altfel, printre martorii audiaţi în acest caz se numără şi cântăreţul. Întreaga depoziţie a artistului o puteţi citi aici. Totodată, pe 4 noiembrie, Despot s-a întâlnit cu studenţii din Sibiu, în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea Lucian Blaga, pentru a le vorbi despre succesul în carieră, însă cântăreţul a făcut şi câteva precizări în legătură cu tragedia din Colectiv. Astfel, cântăreţul a recunoscut că este foarte afectat de evenimentele petrecute, precizând că întreaga sa lume s-a schimbat. 

Luni, 30 noiembrie, s-a împlineşte o lună de la incendiul din clubul Colectiv, al cărui bilanţ este de 60 de morţi şi sute de răniţi. Printre victimele care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului se numără artişti, jurnalişti, olimpici şi studenţi străini.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite