Valentin Jucan, la Adevărul Live: „Parlamentul României nu a dorit ca CNA să funcţioneze în campania electorală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania electorală pentru Alegerile prezidenţiale 2014, a adus, cum era de aşteptat, atacuri şi derapaje, iar acestea nu au lipsit nici din mediul audiovizual sau mai ales de acolo. Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a vorbit astăzi, la Adevărul Live, despre modul în care au fost reflectate Alegerile la TV, dar şi despre rolul Consiliului în această perioadă.

Recent, Valentin Jucan, membru CNA, a afirmat că „în spaţiul audiovizual alegerile prezidenţiale au fost fraudate“, susţinând că Antena 3 şi RomâniaTV au încălcat reglementările audiovizualului în ziua primului tur al Alegerilor prezidenţiale 2014.

Totodată, acesta a semnalat şi faptul că postul public de televiziune „TVR1 a fost departe de rolul extrem de important pe care îl are, acela de a reflecta corect şi echilibrat această campanie electorală“.

Cele mai importante declaraţii:

Valentin Jucan: Comunicatul făcea referire la ziua primului tur de scrutin, în care două televiziuni au încălcat normele audiovizualului, făcând campanie electorală mascată, dar mai ales prezentând informaţii şi ştiri nu doar neadevărate, ci şi cu scopul de a intoxica şi de a transmite mesaje eronate electoratului aflat în plin proces de votare.

Putem folosi termenul de manipulare când vorbim de prima zi a votului?

Categoric, dar această manipulare nu s-a desfăşurat doar în ziua votului, ci de câţiva ani.

Aţi exemplificat: Antena 3 şi România TV, dar aţi menţionat că nici măcar postul public nu şi-a făcut foarte bine datoria.

Aşa este, din păcate situaţia postului public de televiziune este una care trebuie tratată distinct faţă de celelalte posturi de televiziune, pornind şi de la situaţia financiară care este, de fapt, pârghia prin care acest post de televiziune este constrâns de partizanate politice. Vreau să fac o precizare pentru cei care mi-au spus că sunt incorect nominalizând doar două posturi de televiziune. Pe parcursul campaniei electorale, evident, nu doar cele două au fost cele care au încălcat normele audiovizuale, însă aceste două posturi sunt cele care au avut cele mai grave derapaje, tot aceste posturi de televiziune sunt cele care, cu „binevoinţa“ lor şi cu complicitatea CNA, ne-au menţionat în raportul privind mecanismul de funcţionare şi verificare, publicat anul trecut, ceea ce aştept să se întâmple şi în cel din 2015. La celelalte posturi au fost derapaje, dar nu atât de grave şi nu cu efecte atât de pregnante. 

Practic, CNA nu poate funcţiona acum.

Situaţia din CNA, de fapt, este una care s-a agravat extrem de mult începând cu ianuarie 2013, atunci când noii membrii CNA şi-au început exercitarea mandatului, membri care provin exclusiv din zona politică a partidului PSD, chiar şi cei doi membri propuşi de liberali au schimbat macazul şi s-au orientat tot către majoritatea PSD din CNA. Îmi pare foarte rău că trebuie să vorbesc despre politicul din CNA. Opţiunile acestei majorităţi sunt extrem de clare, chiar unii membri din Consiliu activează pe reţelele sociale sub forma unor articole care clar se îndreaptă în a-l favoriza pe Victor Ponta. Domnul Radu Călin Cristea a scris foarte multe editoriale cu referire strictă la Guvernul Ponta şi la persoana acestuia, ori dacă membrii CNA ajung să aibă astfel de partipriuri fără niciun fel de perdea este extrem de grav, iar acesta este motivul pentru care CNA a ajuns în această situaţie. Mai este şi scandalul cu Laura Georgescu, o altă persoană numită în funcţie de Victor Ponta. 

Dvs. aţi contestat-o constant pe Laura Georgescu. 

Da, dar nu pornind de la faptul că a fost numită de PSD. Să ştiţi că eu am votat-o pe Laura Georgescu pentru a fi preşedintele CNA, dar am făcut-o în momentul în care era simplu membru în CNA, nu-i cunoşteam adevărata faţă, am crezut în proiectul ei, de fapt, noi, cei care i-am dat votul, am fost prea creduli. Am pornit şi de la premisa că mai rău decât cu Răsvan Popescu, fostul preşedinte, nu se poate. Ei bine, am văzut acum că se poate. Nimeni nu mă poate acuza, aşa cum au făcut-o unii, că am o fixaţie în ceea ce o priveşte pe Laura Georgescu. Repet, am votat-o să fie preşedintele CNA, în schimb, în momentul în care, cu foarte multă seninătate, a falsificat Codul Audiovizualului pe drumul spre Monitorul Oficial, când a trebuit să fie publicat, acela a fost momentul în care mi-am dat seama că ceva nu este în regulă şi atunci s-au declanşat semnalele de alarmă pe care le-am tras în permanenţă. 

Practic faceţi parte dintr-o instituţie nefuncţională. Cum se desfăşoară, în mod normal, o şedinţă la CNA.

Sunt două etape: de până la scandalul cu Laura Georgescu, în care am avut un regulament de organizare şi funcţionare ce punea cam toată instituţia în braţele preşedintelui, şi momentul de după. Acest lucru se vede cel mai bine în modul în care sunt organizate şedinţele. Până la scandalul provocat de Laura Georgescu, ordinea de zi, convocarea Consiliului, toate aspectele administrative erau sub stricta organizare a preşedintelui, acum şedinţele se desfăşoară şi sunt conduse de fiecare membru în ordine alfabetică, ceea ce transparentizează mult instituţia şi chiar ajută la un exerciţiu de democratizare a fiecărui membru în activitatea lui. Până acum, membrii Consiliului veneau de două ori pe săptămână, marţi şi joi, la şedinţele de plen, probabil că erau unii care veneau şi în celelalte zile pentru a parcurge ordinea de zi, foarte puţini. Eu am introdus, în programul meu, aceste audienţe pe care le organizez la Cluj şi la Alba Iulia, dar şi la Bucureşti, prin care încerc să am o activitate cât mai aproape de oameni, pentru că agenda politică din CNA este mai puţin importantă în ochii publicului.

Dar acum, practic, nu puteţi lua decizii.

Începând din această săptămână nu mai putem avea nici măcar aceste întâlniri. CNA este compus din 144 de persoane, inclusiv membrii Consiliului, faptul că şedinţele nu se desfăşoară nu înseamnă că monitorizarea nu se desfăşoară, asta nu înseamnă că inspecţia, mă refer la serviciul de control, nu funcţionează. Toate aceste departamente monitorizează în continuare respectarea legii. 

Da, dar nu poate sancţiona. 

Există două variante: sesizările care vin din partea oricăror persoane şi autosesizările. În general, autosesizările urmează să fie însoţite de un raport de monitorizare prezentat Consiliului, care le analizează pentru a lua nişte decizii. Toate aceste rapoarte se vor strânge şi vor fi analizate în momentul în care Consiliul va fi funcţional, cu alte cuvinte când Parlamentul va binevoi să completeze Consiliul. Aduc în discuţie Parlamentul, pentru că această situaţie a fost creată prin dorinţa Parlamentului României, s-a dorit ca CNA să nu fie funcţional în perioada campaniei electorale. 

Să ştiţi că au fost trase extrem de multe semnale de alarmă, foarte multe ONG-uri, Ambasadele din România, toate au tras semnale de alarmă cu privire la funcţionarea CNA în campania electorală. În ziua în care Parlamentul României s-a reunit în şedinţă de plen reunit pentru a numi membrii CNA şi o parte din Consiliul de Administraţie al radioului, acest lucru nu s-a făcut din lipsă de cvorum. Eu aflasem, pe surse, de dimineaţă că ei nu doreau să facă aceste numiri, a fost o şedinţă de imagine, pentru ca lumea să nu spună că Parlamentul nu se îngrijeşte de acest subiect. Susţin că Parlamentul este în complicitate în această situaţie. Cu toate reclamaţiile primite la CNA şi toate monitorizările se va întâmpla exact ce s-a dorit. În decembrie, la şedinţa de plen reunit pentru adoptarea bugetului pentru 2016, vor fi numiţi şi membrii CNA, în acel moment reclamaţiile vor face obiectul probabil a unui punct pe ordinea de zi, acel nou Consiliu, probabil format din şapte membi reprezentanţi ai PSD, iar pentru Antena 3, care a avut cele mai multe reclamaţii, se va da o singură amendă pentru 20-30 de situaţii extrem de grave, o amendă minimă, o amendă care pentru ei nu are absolut niciun efect. 

Parlamentul este în vacanţă, spunând că lucrează în teritoriu. Camera Deputaţilor s-a întrunit doar o dată pe săptămână, dar nu a fost cvorum. Urmează turul doi, ulterior vom mai aştepta o lună până când premierul îşi va da demisia, deci vor fi lucruri mult mai importante decât numirea unor noi membrii. Până atunci sesizările vor fi tot mai multe. 

Se strâng reclamaţii şi se finalizează cu o amendă mică. În ceea ce priveşte Antena 3 la fel s-a procedat prin majoritatea fidelă actualei puteri politice în sensul că, înainte de momentul în care s-a pus problema prelungirii licenţei Antena 3, s-au strâns toate reclamaţiile restante, strângându-se, practic, la fiecare punct de pe ordinea de zi câte 10-15 reclamaţii. În mod normal, fiecare reclamaţie trebuie dezbătută separat şi sancţionată ca atare, acelaşi lucru s-a întâmplat, cu alte cuvinte s-a făcut curăţenie în ceea ce priveşte postul Antena 3, astfel încât la momentul prelungirii licenţei să se poată spune că nu există restanţe şi, din punct de vedere a respectării legii, toate reclamaţiile au fost discutate, chiar dacă legea ne obligă să ţinem cont de istoric, Antena 3 a primit prelungirea de licenţă cu o largă majoritate şi nu vă ascund, adresându-se întrebări invitaţilor de la Antena 3, de genul: „Care este cea mai frumoasă emisiune pe care dvs. o realizaţi?“

În aceste zile, imediat după finalul primului tur, România TV a titrat mare: „Klaus Iohannis vrea să vândă Ardealul“. E o afirmaţie gravă, aţi primit sesizări sau v-aţi autosesizat?

Acest subiect a fost trecut într-una dintre autosesizările pe care le-am transmis, astfel de afirmaţii ale unui post reprezintă exact subiectele despre care vă vorbeam, informaţii mincinoase. Din partea lor mă aştept şi să se facă un cont pe olx.ro cu numele Klaus Iohannis, punându-se la vânzare o parte din harta Româniaie.

În acest moment, practic, orice televiziune poate spune orice mizerie fără a putea fi sancţionată.

Aşa este, cu atât mai mult cu cât şi până acum s-a întâmplat acest lucru, tocmai din cauza inactivităţii Consiliului. În permanenţă CNA a dat sancţiuni extrem de uşoare. Dacă CNA ar trata cu maximă responsabilitate şi corect toate posturile de televiziune, amenzile şi intervenţia CNA ar trebui să fie atât de prompte şi de dure încât deciziile şi măsurile noastre ar fi extrem de apropiate de cenzură. Televiziunile au agravat situaţia pentru că îşi permit, este extrem de uşor să iei o somaţie sau o sancţiune mică, dacă nu te deranjează.

Avem şi cazul OTV, a fost închis şi există totuşi prin RTV. 

OTV a fost închis pe un alt articol de lege, pentru neplata amenzilor. În ultimele şedinţe am ridicat acest subiect. CNA trebuie să abordeze şi să clarifice această situaţie. Există o înţelegere politică între patronul OTV şi politic. La sediul PSD se negociază cu Dan Diaconescu, sunt ferm convins că una dintre condiţiile sprijinului oferit de Dan Diaconescu în turul doi este redeschiderea OTV. Cu alte cuvinte putem asista la dovada unei negocieri politice pentru deschiderea unui post de televiziune 

Şi cum se poate redeschide OTV?

Pe o altă firmă, pe care Dan Diaconescu o are, cu siguranţă, care vine cu acelaşi proiect şi solicită o licenţă pe care CNA o poate da. Datoriile vechii firme pe care era trecut OTV-ul rămân la latitudinea ANAF. 

Cea mai mare amendă CNA a fost dată pentru nişte imagini pornografice.

Să ştiţi că aceste amenzi foarte mici s-au consituit în jurisprudenţă. Dacă timp de şase ani pentru aceleaşi articole din lege, CNA a dat doar somaţii şi amenzi foarte mici, este foarte greu ca acum să vii cu o amendă mare şi să convingi un judecător că este corectă, orice judecător se va uita în urmă şi va analiza cum a amendat CNA alte asemenea cazuri.

În primul tur de scrutin, televiziunile au recurs la o strategie, au încercat să „agaţe“ publicul furând startul exit-poll-urilor. Acest lucru va fi sancţionat?

Este o încălcare, dar este una dintre cele mai mici, poate cea mai mică din acea zi. Am văzut materiale de zeci de minute care nu făceau altceva decât să facă un rezumat al mandatului actualului preşedinte, dar era clar în favoarea unui anumit candidat. Acestea sunt mult mai grave, acel furt al startului cu două-trei minute înainte de închiderea urnelor nu e la fel de grav. După alegerile europarlamentare, eu am propus ca aceste exit-poll-uri să nu mai fie date la închiderea urnelor, ci două ore mai târziu. Propunerea mea a fost catalogată de Laura Georgescu drept o prostie. 

TVR 1 a anunţat că invitat la una dintre emisiuni va fi Călin Popescu Tăriceanu, care a fost propus şi viitor premier. 

Eu de la postul public de televiziune, sub actuala conducere şi organizare, nu mă mai aştept la nimic. Aceşti oameni nu înţeleg că postul public are un rol strategic în România. La TVR am avut de-a face cu momente de pură cenzură, retragerea de la difuzare a anumitor interviuri, emisiuni întrerupte în timpul difuzării, emisiuni comandate în sprijinul unui candidat, emisiuni în care unui candidat i s-a servit lăptic, la propriu şi la figurat, şi probabil TVR îi va oferi miere în turul doi. Postul public este în colaps financiar, dar şi de credibilitate. 

Au fost propuse şi alte dezbateri între cei doi candidaţi, dar au fost propuse de unul dintre candidaţi. Este normal ca propunerea să vină din partea candidatului?

În primul rând din momentul în care am aflat de propunerea făcută de Victor Ponta, am sunat la două televiziuni şi am întrebat dacă au cunoştinţă de aşa ceva, cele două mi-au spus că nu, au auzit ceva, dar nu ştiau, asta echivalează cu încălcarea flagrantă a legii audiovizualului. Este inadmisibil modul în care se propun aceste dezbateri. 

Nu va fi prea târziu atunci când CNA va lua măsuri?

Acesta a fost şi scopul Parlamentului, pentru ca CNA să nu poată face nimic acum, iar atunci când va putea face va fi prea târziu. Protecţia politică CNA pentru anumite televiziuni funcţiona atât de bine, încât discutam despre un drept la replică acordat după şase luni. 

Dvs. mai aveţi vreun aliat în CNA?

Da, eu cu legea audiovizualului 504. 

Noii membri care vor veni din CNA credeţi că vor avea o afinitate politică?

În acest moment avem şapte mebrii în CNA: un reprezentant al UDMR, un reprezentant al preşedintelui României, un post eliberat de Narcisa Iorga pe care va veni un nou reprezentant al viitorului preşedinte, poate fi tot din PSD, şi atunci vor fi în CNA opt membri PSD. Am auzit de multe ori spunându-se că forţele de dreapta au condus CNA, doresc să infirm categoric, niciodată nu s-a întâmplat acest lucru. În acest moment chiar şi reprezentanţii propuşi de liberali au trecut în barca politică a PSD. Situaşia din CNA este una extrem de roşie. 

Emisiunile de tabloid, mai ales cea de la Antena 1 a lui Dan Capatos, au rămas în permanenţă nesancţionate. În ultimii doi ani, deşi s-a solicitat, nici nu-mi aduc aminte care a fost ultimul raport de monitorizare. Ştiţi pentru cine îmi fac „cele mai multe griji“ în perioada următoare de Antena 3, pentru că dacă CNA va arăta precum prognozăm cu toţii şi Victor Ponta va deveni preşedintele României, atunci Antena 3 va deveni o ţintă a membrilor PSD din CNA e dintr-un motiv simplu: cel care m-a adus mă poate duce şi înapoi. 

Klaus Iohannis a fost invitat într-o emisiune de site-ul stirileprotv.ro, acesta nu intră sub incidenţa legii CNA. Emisiunea a fost înregistrată, difuzată, la scurt timp a fost ştearsă. A doua zi Monica Macovei urma să participe, dar cu o seară înainte aceasta a spus că a fost sunată de la Pro TV şi i s-a spus că emisiunea a fost anulată pentru că a fost primit un telefon din partea CNA. O afirmaţie destul de gravă. Ce s-a întâmplat, a existat acel telefon?

Poziţia reprezentanţilor Pro TV, au existat presiuni, dar nu din partea CNA, ci din partea candidaţilor, care au dorit timp de transmisie într-un volum mult mai mare, cerere pe care Pro TV nu a putut sau nu a vrut să o onoreze. Ca urmare a acestor presiuni din partea candidaţilor, Pro TV a luat această decizie strict la nivel editorial. Mai mult, ni s-a spus de către reprezentantul Pro TV că unii candidaţi au ameninţat Pro TV-ul cu reclamaţii la CNA. De aici poate s-a creat confuzia. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite