Şefa TVR, audiată la comisia de cultură. Preşedintele Comisiei i-a cerut demisia
0Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor a audiat conducerea TVR privind modul în care Televiziunea Publică s-a comportat în contextul tragicului incendiu de la Colectiv, preşedintele Comisiei Gigel Ştirbu (PNL) cerându-i directorului general interimar Irina Radu demisia.
„Eu am solicitat comisiei acceptul pentru ca dvs. să fiţi invitată astăzi pentru că stând acasă seara şi uitându-mă la televizor la acea tragedie naţională, am tot schimbat canalele de televiziune si am tot văzut că serviciul public de televiziune, care, normal, ar trebui să fie în slujba cetăţeanului, nu transmitea nimic. (...) Pentru anumite lucruri un premier a plecat acasă. Ca şef al instituţiei aţi spus că dacă vă cere cineva să plecaţi acasă o veţi face. Eu, preşedintele Comisiei pentru cultură vă cer să vă daţi demisia“, a declarat preşedintele Comisiei de cultură Ştirbu Gigel, precizând că solicitarea sa este condiţionată de răspunsul pe care directorul interimar al TVR Irina Radu îl va da întrebărilor pe care i le-a adresat.
Preşedintele Comisiei de cultură a întrebat-o pe Irina Radu dacă în contractul pe care l-a avut la alte instituţii media exista o clauză prin care era obligată să îşi ţină telefonul deschis 24 din 24 de ore, dacă este adevărat că angajaţi ai TVR au cerut de la faţa locului să fie trimis un car de televiziune şi dacă Irina Radu, alături de alţi oameni din televiziune au decis să nu se dea nimic pe post până a doua zi.
Irina Radu a declarat că nici una din acuzaţiile care i-au fost aduse nu este adevărată şi a susţinut că pe măsură ce ancheta internă privind modul în care TVR s-a raportat la tragicul incendiu din Colectiv va avansa, va prezenta Comisiei de cultură documente doveditoare spre constatare.
În cadrul audierii de la Comisia de cultură, Irina Radu a susţinut că maniera deficitară în care a fost transmisă tragedia provocată de incendiul de la clubul Colectiv a fost cauzată de „lipsa de experienţă şi corecta evaluarea a situaţiei, absenţa unei proceduri de breaking news, faptul că în 26 de ani TVR nu a avut niciodată echipă de noapte, dar şi faptul că directorul de ştiri nu a putut fi contactat, iar din punct de vedere tehnic, nici măcar, textul pentru krol nu ar fi putut fi introdus pe ecran.“
Irina Radu a mai susţinut, în cadrul audierii din Comisia pentru Cultură a Camerei deputaţilor, că TVR a instituit încă de săptămâna trecută procedura de breaking news şi a dispus funcţionarea unei echipe de noapte, măsuri care nu au fost prevăzuute în orgranizarea STVR pe parcursul celor 26 de ani de existenţă.
Directorul general interimar al TVR a afirmat că ultimele zece zile de activitate ale televiziunii publice privind maniera în care au fost difuzate informaţiile privind tragedia produsă în clubul Colectiv arată că TVR poate funcţiona la standardele impuse.
Irina Radu le-a mai transmis membrilor Comisiei de Cultură că, în momentul de faţă, bugetul de care dispune televiziunea publică îi permite să mai funcţioneze doar două săptămâni. „Dacă instituţia statului român care consumă resursele statului român într-o asemenea situaţie nu transmite un eveniment tragic în momentele acelea cu obiectivitate şi dacă dorim obiectivitate de la celelalte posturi de ştiri private ar trebui să le şi subvenţionăm pentru că, în definitiv, celelalte posturi sunt instituţii private care funcţionează pe banii unora sau altora, iar, dumneavoastră, SRTV funcţionaţi pe banii contribuabilului român“, a mai spus preşedintele Comisiei de cultură.
Deputatul PSD Florin Pâslaru a apreciat că dacă acuzele care i-au fost aduse Irinei Radu sunt nefondate, întrucât, aceasta a declarat că nu a fost soliciat niciun car de televiziune şi nici nu a dispus difuzarea pe post, a doua zi, a ştirilor privind incendiul din Colectiv, actualul director interimar al televiziunii publice nu are de ce să îşi dea demisia.
„Cineva trebuie să conducă instituţia. Nu vă daţi demisia. Aveţi treabă de acolo“, a declarat deputatul PSD Florin Pâslaru, care a fost criticat pentru poziţia sa de preşedintele Comisiei. Pe de altă parte, deputatul PNL Theodor Paleologu a afirmat că nu îi cere demisia şi nu o acuză pe Irina Radu, afirmând că doar constată că situaţia este consternantă atât în ceea ce priveşte raportarea TVR la incendiul din Colectiv, dar şi faptul că, la zece zile de la tragedie, ancheta internă nu fost finalizată încă.
La rândul său, deputatul PNL Diana Tuşa i-a cerut Irinei Radu să spună cine anume plăteşte pentru faptul că cetăţenii nu au fost informaţi, în ciuda faptului instituţia este finanţată din bani publici, afirmând că „cetăţenii au obligaţii, iar instituţiile nu.“