România TV, amendată de CNA pentru burtiere false legate de „Super Lună“ şi conţinut obscen la ore nepotrivite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat România TV pentru informaţiile eronate transmise pe post FOTO Arhivă
Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat România TV pentru informaţiile eronate transmise pe post FOTO Arhivă

Televiziunea România TV a fost amendată, marţi, cu 10.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale referitoare la protecţia minorilor, la informarea corectă, verificată şi prezentată cu bună-credinţă, dar şi pentru mai multe burtiere reclamate, arată News.ro.

Imagini cu femei sumar îmbrăcate, cu sânii vizibili, numai la RTV 

Amenda a fost propusă de Radu Cristea, în baza articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, 64, alineatul 1, litera b şi 65, literele b şi c din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului a fost încălcat pe 14 noiembrie 2016, în jurnalele de ştiri de la ora 18.00 şi de la ora 21.00, în care a fost difuzat un material despre cearta dintre Brigitte Sfăt, soţia lui Ilie Năstase, şi o femeie cu care acesta avea o relaţie extraconjugală. Materialul a fost reclamat pentru limbajul licenţios, jignitor, nepotrivit pentru un post de ştiri şi pentru ora de difuzare.

Acelaşi articol a fost încălcat în emisiunea „Ştirile România TV“ din 26 decembrie 2016, în cadrul căreia a fost difuzată ştirea cu titlul „Condamnarea anului, lovitură pentru lumea mondenă“. Potrivit materialului difuzat, Diana Gureşoaie şi Mirela Dumitru au fost condamnate pentru proxenetism, la doi ani de închisoare cu suspendare, iar judecătorii au hotărât ca ele să presteze muncă în folosul comunităţii. A intervenit în direct un reporter care a spus că „printre beneficiarii acestor favoruri sexuale s-a numărat şi Ioan Niculae“, omul de afaceri povestindu-le judecătorilor că le-a dat bani femeilor, „nu neapărat pentru serviciile sexuale, ci pentru că erau prieteni“.

În cadrul ştirii, pe ecran partajat sau în full-screen au fost difuzate imagini cu femei sumar îmbrăcate, cu sânii vizibili, potrivit raportului de monitorizare.

„Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective“, arată articolul menţionat.

„Super Luna“ a adus super amenda 

Articolul 64, alineatul 1, litera b, a fost încălcat în programele de ştiri şi dezbateri difuzate de România TV pe 13 şi 14 noiembrie 2016, în timpul cărora a dost afişat titlul reclamat: „În câteva momente, fenomen alarmant care anunţă marele cutremur, are loc chiar acum“. Acest titlu a fost afişat cu prilejul fenomenului astronomic „Super Luna“, sau „Luna mărită“, sugerându-se că acest fenomen ar avea legătură cu mişcările seismice.

„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă“, arată articolul 64, alineatul 1, litera b din Codul audiovizual, text în vigoare până pe 25 martie 2017.

Amenda a mai fost dată şi pentru mai multe burtiere reclamate, în baza articolului 65, literele b şi c din Codul audiovizual, care prevede că în emisiunile de ştiri şi dezbateri, între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală, iar titlurile şi textele afişate pe ecran trebuie să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate. 

Probleme vechi, nerezolvate încă 

„Problema României TV cu burtiere este una veche. Cred că voi aţi fost deschizători de drum în această formulă de jurnalism. Hai să vorbim că nişte jurnalişti care se respectă - în clipa în care tu expui pe ecran ceva care înseamnă o informaţie, ceea ce apare pe burtieră nu poate să trimită la ceva care urmează, ci la ceea ce se întâmplă în acel moment“, i-a spus Radu Cristea reprezentantului postului România TV, Roxana Niculescu. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite