Primul calendar cu 365 de zile şi 12 luni
0Încă din cele mai vechi timpuri, egiptenii au elaborat un calendar bazat pe fazele lunii.
Calendarul egiptean a fost primul de acest gen care a avut un an alcătuit din 365 de zile, trei anotimpuri şi 12 luni. Fiecare lună era formată din 30 de zile, iar anotimpurile corespundeau ciclurilor Nilului. Începutul anului a fost marcat de apariţia stelei Sirius, din constelaţia Canis Major.
Deşi calendarul egiptean a avut 360 de zile, de fapt acesta număra 365 de zile. Primele 360 de zile au fost create de Atum, sursa tuturor lucrurilor, zeul Soarelui. El este cunoscut în mitologie şi sub denumirea de Atum-Ra. Începutul anului era marcat prin adăugarea a încă cinci zile. Acestea marcau începutul unei mari sărbători pentru egipteni, întrucât aceste cinci zile celebrau momentul în care Nut, zeiţa cerului în mitologia egipteană, îi năştea pe cei cinci copii ai săi: Osiris, Horus cel Bătrân, Seth, Isis şi Nephthys.
Zeiţa cerului, Nut, a fost blestemată de zeul Soarelui, Ra, să nu poată naşte timp de 360 de zile, exact cât însumează un an calendaristic. Thot, zeul cifrelor, a adăugat anului încă cinci zile ca să o ajute pe zeiţa Nut să nască. Aceste cinci zile nu făceau parte din nici o lună, fiind o perioadă în care egiptenii antici spuneau că în timpul lor se putea întâmpla orice. Şi asta pentru că asupra acestor zile Atum-Ra nu avea nici o putere.
În prima zi dintre cele cinci create de Thot, Nut l-a născut pe primul faraon al Egiptului, Osiris. În a doua zi l-a născut pe Horus cel Bătrân, zeul cu cap de şoim, divinitatea războiului, în a treia zi pe Seth, zeul fulgerelor, deşerturilor şi al răzbunării, în a patra zi pe Isis, protectoarea culturiii şi al căminului, iar în a cincea zi pe Nephthys, protectoarea morţilor.
Aceste cinci zile sunt imprevizibile potrivit calendarului egiptean, sunt momentul în care orice se poate întâmpla. Fie că este vorba doar de superstiţii ori mituri, este bine ca începutul anului să ne prindă aşa cum ne-am dori să fim tot anul!