Primele reacţii din CNA în cazul Palada-Goţiu de la B1 TV şi soluţiile propuse: „Haideţi să începem să sancţionăm aşa cum trebuie derapajele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirel Palada (stânga) l-a lovit pe Mihai Goţiu cu pumnii şi cu picioarele într-o pauză publicitară de la B1 TV
Mirel Palada (stânga) l-a lovit pe Mihai Goţiu cu pumnii şi cu picioarele într-o pauză publicitară de la B1 TV

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a precizat că nu intră în atribuţia instituţiei conflictul violent dintre Mirel Palada şi Mihai Goţiu de la B1 TV, întrucât s-a petrecut în pauza publicitară, însă a hotărât să trimită o scrisoare către televiziunile de ştiri prin care să le reamintească legislaţia privind rolul moderatorului şi obligaţiile invitaţilor.

Ca urmare a unei solicitări a ziarului „România Liberă“, membrii CNA au discutat momentul în care sociologul Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, l-a lovit pe senatorul USR Mihai Goţiu în timpul unei pauze publicitare de la B1 TV. 

La şedinţă au fost prezenţi Florin Gabrea, Valentin Jucan, Orsolya Borsos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea, transmite agenţia News.ro

Membrii au votat să precizeze că evenimentul nu intră în atribuţiile CNA întrucât s-a petrecut în afara spaţiului audiovizual, într-o pauză de publicitate.

Totuşi, Valentin Jucan a propus trimiterea unei scrisori către posturile de ştiri în care să fie precizate articolele referitoare la obligaţiile moderatorilor şi ale invitaţilor şi să se sublinieze faptul că dacă nu vor fi respectate vor primi sancţiuni. Propunerea a primit vot favorabil de la Orsolya Borsos, Viorel Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Florin Gabrea. 

Dorina Rusu: „Poate că s-a ajuns aici şi pentru că noi nu am fost destul de fermi“

Dorina Rusu a propus şi o întâlnire publică cu radiodifuzorii: „Poate că s-a ajuns aici şi pentru că noi nu am fost destul de fermi în diverse situaţii. Poate că s-a ajuns aici şi pentru că noi nu am fost destul de fermi în diverse situaţii, poate că să le atragem atenţia că de acum vom fi mult mai fermi, pentru că bănuiesc că niciunuia dintre noi nu îi convine să fim blamaţi de fiecare dată când se întâmplă într-un studio lucruri de tipul acesta.“ 

Însă această propunere nu a fost aprobată, fiind susţinută doar de Viorel Buda, Dorina Rusu, Florin Gabrea şi Radu Herjeu.

Pe de altă parte, Valentin Jucan s-a arătat reticent la posibilul rezultat al unei astfel de întâlniri cu radiodifuzorii, despre care a spus că sunt lipsiţi de bună-credinţă: „Am avut o grămadă de astfel de întâlniri. Eu nu mai cred în cuvintele lor, în promisiuni şi în absolut nimic în ceea ce îi priveşte, fiindcă din punctul meu de vedere, singurul lucru care îi preocupă pe aceşti oameni, şi aici mă refer nu la jurnalişti, nu la toţi moderatorii, este ratingul, banii şi influenţa politică.“

Jucan a subliniat şi că motivul pentru care s-a ajuns la o astfel de situaţie a fost neaplicarea legii de către Consiliu în ultimii 15-20 de ani: „Nu există un articol privind calitatea invitaţilor, dar există articole care vorbesc cu claritate şi reglementează limbajul permis într-o emisiune. Dacă acest Consiliu, de-a lungul timpului, ar fi dat sancţiunile pe măsură, atunci posturile de televiziune s-ar fi uitat de două-trei ori pe cine invită într-un studio.“

Jucan a mai adăugat: „Când inviţi personaje pe care le vedem mai tot timpul, despre care ştii că au limbaj colorat, eu cred că le inviţi din două motive – ori fiindcă fac rating, prin atitudine şi limbaj, ori pentru că aduc servicii politice postului respectiv. În acest caz, pe care îl discutăm acum, a fost un astfel de lucru. În sensul că atunci când îi chemi pe aceşti doi oameni şi îi pui faţă în faţă, te cam aştepţi la o anumită coloratură a emisiunii. E adevărat că nu te aştepţi la ceea ce a ieşit.“

Orsolya Borsos a propus amendarea fiecărui derapaj viitor, pentru rezolvarea situaţiei pe termen lung: „Dacă noi suntem consecvenţi în a da amenzi la fiecare televiziune care face aşa ceva, atunci poate o să avem o schimbare.“

Şi Valentin Jucan a fost de acord că este necesară aplicarea mult mai severă a articolelor care ţin de limbaj, de obligaţiile invitaţilor şi de cele pe care le au moderatorii.

Radu Herjeu, despre scrisoare şi propunerea de întâlnire: „Frecţie la piciorul de lemn“

Radu Herjeu a spus că, din punctul său de vedere, cele două propuneri ale colegilor săi nu ar genera rezultatul dorit, pentru că radiodifuzorii fac anumite derapaje cu bună ştiinţă.

„Scrisoarea asta este tot o frecţie la picior de lemn, cum ar fi şi întâlnirea propusă de doamna Rusu. Pentru mine, de doi ani şi jumătate, este foarte clar că radiodifuzorii nu sunt nişte pierduţi în ceaţă şi trebuie CNA să le arate încotro e lumina. Ei ştiu foarte bine unde e lumina, ce prevede legea audiovizualului. Ei îşi invită cu bună ştiinţă anumite personaje, abordează anumite subiecte într-un anumit fel cu bună ştiinţă, de multe ori îşi fac calcule înainte – cam ce amendă ar putea lua şi ce profit ar putea avea din emisiunea respectivă“, a explicat Herjeu citat tot de News.ro.

Acesta a adăugat că nu şi-ar dori să fie adoptată o măsură în beneficiul imaginii CNA, ci că soluţia ar fi aplicarea sancţiunilor cu stricteţe: „Nu mi-aş dori să facem asta doar pentru imaginea CNA, să dăm senzaţia că facem şi noi ceva. Eu sunt de acord cu Orsolya Borsos – dacă vrem să facem ceva, haideţi să începem să sancţionăm aşa cum trebuie derapajele, xenofobiile, rasismele şi aşa mai departe, care din punctul meu de vedere sunt mult mai grave decât un cuvânt aruncat aiurea, pentru că pe termen lung au o influenţă mult mai mare asupra societăţii. Între noi fie vorba, nimeni nu se aştepta ca Mirel Palada să dea cu senatorul de masă. Mirel Palada este un tip foarte acid în vorbă. Nu este cunoscut şi nimeni nu a spus despre el vreodată că ar fi făcut vreun gest de violenţă, public sau privat. Sincer, pentru mine a fost o mare surpriză văzându-l în ce hal şi-a ieşit din sărite.“

Florin Gabrea acuză B1 TV de „o cădere pe toboganul tabloidizării“

Pe de altă parte, Florin Gabrea a spus că ar sancţiona postul B1 TV pentru difuzarea ulterioară a imaginilor cu altercaţia, gest pe care îl consideră „o cădere pe toboganul tabloidizării şi al senzaţionalismului.“

„După opinia mea, greşeala maximă a postului B1 TV este că a dat cu bună ştiinţă, voluntar, secvenţa de bătaie urmărită de camerele de supraveghere. Pentru asta, sincer să fiu, aş amenda, aş sancţiona postul. Pentru care motiv trebuie să dai o secvenţă de bătaie în direct? Pentru ce? Pentru că în felul acesta tu ai obţinut nişte audienţe“, a motivat Gabrea. 

Valentin Jucan însă este de părere că B1 TV a avut dreptate să difuzeze imagini din timpul conflictului care a avut loc în pauză, pentru că acesta s-a petrecut între un fost purtător de cuvânt şi un parlamentar.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite