INTERVIU Delphine Lévi Alvarès, protagonista documentarului Discovery „Planeta Plasticului“: „Putem trăi şi fără ambalaje. Putem schimba viitorul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delphine Levi Alvares FOTO Discovery
Delphine Levi Alvares FOTO Discovery

Discovery Channel a lansat duminică, 7 iunie, documentarul „Planeta Plasticului“. El poate fi urmărit şi luni, 8 iunie, de Ziua Mondială a Oceanelor. „Adevărul“ a obţinut un interviu în exlusivitate cu una dintre protagonistele producţiei, Delphine Lévi Alvarès, care explică cum putem scăpa de această teribilă ameninţare a poluării.

Discovery Channel a lansat documentarul „Planeta Plasticului“, care oferă o privire de ansamblu asupra crizei poluării generate de utilizarea plasticului şi efectul pe care îl are asupra sănătăţii planetei şi a oamenilor care o populează. 

Urmărind situaţia de pe trei continente, documentarul ilustrează catastrofele pe care omenirea trebuie să le înfrunte: câmpuri pline de gunoi, adevăraţi munţi de deşeuri; râuri şi mări înfundate cu deşeuri; şi cerul sufocat cu emisiile otrăvitoare provenite din producţia şi prelucrarea plasticului. 

Documenatrul prezintă interviuri cu experţi şi activişti din prima linie a luptei, dezvăluind consecinţele dezastruoase ale cantităţii uriaşe de plastic ce afectează din ce în ce mai mult bunăstarea planetei şi a rezidenţilor săi. 

„Adevărul“ a obţinut un interviu exclusiv cu Delphine Lévi Alvarès, una dintre protagonistele acestui documentar, în care vorbeşte despre cum putem scăpa de această ameninţare, precum şi câteva din lucrurile pe care telespectatorii le pot afla urmărind „Planeta Plasticului“.

Delphine Lévi Alvarès este coordonatorul european al mişcării „Break Free From Plastic“ şi al alianţei „Rethink Plastic“, care se concentrează pe probleme de poluare generate de utilizarea plasticului în Uniunea Europeană şi care a jucat un rol crucial în asigurarea unei legislaţii ambiţioase privind materialele plastice de unică folosinţă la nivel european. 

Documentarul avut premiera duminică, 7 iunie, şi va fi difuzat în reluare luni, de Ziua Mondială a Oceanelor, începând cu ora 21:00.

Pe 8 iunie sărbătorim Ziua Mondială a Oceanelor, ocazie cu care putem urmări şi documentarul Planeta Plasticului. În acest context, ce dorinţă ţi-ar plăcea să-ţi îndeplineşti cu ocazia acestui eveniment? 

Delphine Alvarez: Aş spune că, odată cu declanşarea aceastei pandemii, liderii mondiali au dovedit că pot lua măsuri drastice atunci când vine vorba de salvarea vieţii oamenilor. Şi cred că dorinţa mea ar fi ca aceştia să realizeze că suntem cu toţii în asta şi, totodată, că suntem una cu mediul înconjurător. Aşa că mi-aş dori să susţină iniţiativele de salvare a planetei cu aceeaşi dedicare cu care au făcut-o şi în cazul vieţilor oamenilor.  

În calitate de protagonist al noului documentar, la ce se poate aştepta publicul urmărind Planeta Plasticului?

Este un documentar care se concentrează pe nedreptatea socială şi modul în care plasticul este un pericol pentru sănătatea oamenilor - de la extracţia materiei prime până la sfârşitul vieţii acesteia. Cred că oamenii vor învăţa cum plasticul are un efect negativ asupra sănătăţii comunităţilor la nivel mult global. De asemenea, vor fi martorii curajului şi creativităţii activiştilor din prima linie, care depun zilinc eforturi pentru a construi următorul capitol al acestei poveşti.

Cât de multe deşeuri aduni în gospodărie într-o săptămână? Reciclezi totul?

Această mişcare este mai mult despre călătorie decât despre destinaţie, aşa că pot spune că sunt într-o călătorie personală către „zero-waste“. Nu pot afirma că la sfârşitul săptămânii nu adun deloc deşeuri, dar folosesc foarte puţine ambalaje şi am început să-mi fac propria făină de ovăz, spre exemplu. Dar ceea ce mă ajută cu adevărat în această călătorie este faptul că locuiesc într-un oraş care oferă multe opţiuni de a cumpăra mâncare sau produse de îngrijire şi curăţenie fără ambalaje. Şi cred că asta este cheia. Oamenii pot alege să acţioneze pentru zero deşeuri, dar dacă nu există ofertă şi infrastructură în jurul lor, care să fie şi accesibile, nu cred că este posibil. 

Cât plastic s-a produs în 2019 şi care industrie poate primi premiul de cel mai mare producător de deşeuri?

Cred că producţia din 2019 s-a ridicat la aproximativ 480 de milioane de tone de plastic, iar aproape o treime din aceasta a fost utilizată de industria ambalajelor. Deci, vorbim de mai mult de un trilion de ambalaje. De exemplu, o companie de băuturi răcoritoare a produs şi a aruncat 88 de miliarde de sticle. Ca să-ţi faci o idee, asta se transpune într-un drum către Lună făcut de 31 de ori. Şi în acest caz vorbim doar de o companie. Deci, sectorul ambalajelor şi, în special, sectorul ambalajelor cu o singură utilizare, este cel mai mare consumator de plastic şi cel mai mare producător de deşeuri de plastic.

delphine alvi foto discovery

Delphine Lévi Alvarès FOTO Discovery 

Pentru gospodăriile care încearcă să urmeze un trai fără risipă, care este cea mai bună recomandare pentru ei, de unde să începi, ce schimbi, sfaturi generale pe care le-ai da persoanelor interesate de acest tip de viaţă?

Ei bine, cred că pot începe prin cumpărături de la producători locali sau de la magazine locale care se ocupă de producţia produselor, cum ar fi produsele destinate curăţeniei şi îngrijirii personale, mai ales că situaţia actuală chiar cere acest lucru. Ne putem întoarce deci la producţia locală, făcând cumpărăturile cu propriile recipiente, realizând soluţii de curăţenie sau produse de îngrijire personală acasă, cu ingrediente foarte simple. În plus, poate fi mai bine pentru consumatori, au control asupra ingredientelor, sunt siguri că nu folosesc niciun produs chimic care le poate dăuna lor, familiei sau animalelor de companie.

Dar care sunt alternativele - ţinând cont de faptul că nici bioplasticul nu este biodegradabil sau de fapul că avem nevoie şi de ambalaje, în anumite situaţii? Cum putem înlocui aceste materiale? Ce putem face?

Eu cred că putem trăi şi fără ambalaje. Închide ochii şi imaginează-ţi o altă viaţă: eşti la piaţă şi cumperi, cum spuneam, produse de la producători locali, lucru pentru care ai nevoie doar de un coş. Pentru cumpărăturile care nu pot fi puse în acelaşi loc, poţi folosi o sacoşă reutilizabilă. De asemenea, poţi cumpăra toate ingredientele pentru soluţii de curăţenie şi îngrijire personală din locuri care vând la vrac. În cazul hainelor, există locuri de unde acestea pot fi închiriate. 

Deci, există foarte multe moduri prin care putem schimba viitorul, iar alternativele există. Ceea ce ne lipseşte este infrastructura care să permită realizarea acestui lucru la o scară mai mare. 

Există vreo informaţie pe care nu o ştiai şi pe care ai aflat-o odată cu realizarea acestui documentar?

Da. Ceea ce am învăţat în acest proces este cât de departe sunt dispuse să meargă companiile de petrol, gaze şi petrochimice, ameninţând şi distrugând viaţa oamenilor pentru a-şi mări profitul. Pentru mine a fost şocant. Totodată, documentarul arată că plasticul este o problemă bazată pe ofertă. Nu consumăm plastic deoarece oamenii cer plastic. Consumăm plastic deoarece companiile petrochimice produc plastic ca o modalitate de a menţine viabilă producţia de petrol şi gaze şi de a face mai mult profit. Deci, documetarul abordează o sursă reală a poluării generate de plastic.

De ce ar trebui telespectatorii să se asigure că nu ratează documentarul?

Telespectatorii ar trebui să se asigure că urmăresc acest documentar deoarece cunoaşterea este putere. Cunoaşterea poveştii reale a plasticului ne va permite să devenim mai puternici împreună, pentru a construi un viitor mai bun pentru oameni şi mediul înconjurător.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite