Instanţa a anulat amenda dată de CNA postului Digi24 în cazul Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Digi 24 a fost amendat pentru o ştire neverificată şi pentru că nu a acordat dreptul la replică FOTO Captură Pagina de Media
Digi 24 a fost amendat pentru o ştire neverificată şi pentru că nu a acordat dreptul la replică FOTO Captură Pagina de Media

Curtea de Apel a anulat amenda de 10.000 de lei pe care Consiliul Naţional al Audiovizualului a dat-o postului de ştiri Digi24 pentru modul în care a reflectat tragedia din Colectiv. Decizia nu este însă definitivă, potrivit site-ului Paginademedia.ro.

„Admite acţiunea formulată de reclamanta RCS & RDS SA în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Naţional al Audiovizualului. Anulează Decizia de sancţionare nr. 569/12.11.2015 Cu recurs în 15 zile de la comunicare“, se arată în decizia instanţei, citată de Paginademedia.ro.

Digi24 a fost primul post sancţionat de CNA pentru modul în care a reflectat incendiul din clubul Colectiv. Amenda de 10.000 de lei, de altfel prima din istoria televiziunii de ştiri, a fost dată de forul audiovizual pentru difuzarea unei scrisori deschise a unui aşa-zis martor al tragediei adresată lui Raed Arafat şi Comandamentului pentru Situaţii de Urgentă, în care autorităţile sunt criticate pentru că nu au intervenit la timp pentru salvarea victimelor incendiului din clubul Colectiv. Scrisoarea deschisă a fost preluată de Digi 24 de pe site-ul HotNews. Membrii Consiliului au taxat faptul că televiziunea nu a prezentat şi punctele de vedere ale autorităţilor criticate, aşa cum impune Legislaţia audiovizualului.

Ulterior, membrul CNA Radu Herjeu a explicat pe blogul personal de ce a propus amendarea postului Digi 24, precizând că, fără a-şi dori, a marcat „o premieră negativă în CNA“, întrucât „unii oameni sunt obişnuiţi cu ideea că televiziunea Digi 24 este una dintre cele mai puţin susceptibile a încălca legea audiovizualului.“ Întreaga explicaţie a lui Herjeu o puteţi citi aici. 

Cu toate acestea, reprezentanţii Digi24 au solicitat CNA să revizuiască sancţiunea, însă forul a decis să menţină amenda. În şedinţa în care s-a rediscutat cazul, Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS în relaţia cu CNA, a spus: „Ştiu că suntem văzuţi ca un post care este echidistant, cu ştiri de calitate, dar nu înseamnă că suntem perfecţi. Tot timpul este loc de îmbunătăţiri. Dumneavoastră vedeţi în fiecare zi coşuri cu cartofi stricaţi şi daţi la o parte cartofii stricaţi ca să găsiţi unul bun. În cazul nostru, aţi văzut un coş cu cartofi buni şi aţi dat la o parte cartofii ca să vedeţi unul stricat.“ „Ca să nu se strice şi ceilalţi“, i-a răspuns membrul CNA Radu Herjeu.

Prin urmare, RCS&RDS a contestat în instanţă decizia. Astfel, odată intrată în circuitul civil, o decizie de sancţionare nu mai poate fi revocată de membrii Consiliului, ci cel mult modificată. În acest sens, Valentin Jucan a propus modificarea deciziei de sancţionare a Digi 24 din amendă de 10.000 de lei în somaţie publică, fără ca membrii CNA să ia o decizie în acest sens. „Nu văd de ce am bate în retragere în vreun fel. Baţi în retragere când este evident că ai greşit. Dacă este o problemă de corecţie, o să o facă judecătorul“, a replicat Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA.


Ce posturi au mai fost amendate de CNA în cazul Colectiv

Realitatea TV, amendată în cazul Colectiv din cauza limbajului folosit de Octavian Hoandră: „Noi vă plătim, noi vă dăm şpăgi. Să vă fie ruşine“

 

Pro TV, amendat în cazul Colectiv pentru afirmaţiile lui George Roncea: „Nu e violenţă, le dăm doar în gură!“

 

CNA a aplicat o sancţiune dură postului Kanal D în cazul Colectiv: „Dacă aş spune că ar trebui să-i fie ruşine lui Mădălin Ionescu, ar fi un fel de pleonasm“

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite