Dragoş Pătraru îi ironizează pe poliţişti, în debutul noului sezon „Starea Naţiei“: „Nu e clar de ce ne întâlnim cu interlopii? Ca să nu se întâlnească ei între ei“ VIDEO
0În emisiunea „Starea Naţiei“, care a debutat pe 5 august, cu cel de-al şaptelea sezon, la Prima TV, Dragoş Pătraru i-a ironizat, într-o scenetă, pe poliţişti şi prietenia lor cu interlopii.
„Starea Naţiei“, aflată în spaţiul media de şase ani, a debutat cu un nou sezon, luni, 5 august, la Prima TV şi va fi difuzată de luni până joi, de la ora 22.30.
În prima ediţie, realizatorul emisiunii, Dragoş Pătraru, i-a ironizat pe poliţişti şi prietenia lor cu interlopii, într-o scenetă marca „Starea Naţiei“.
Îmbrăcat într-o uniformă de poliţişt, Pătraru „a explicat“ de ce se împrietenesc oamenii legii cu interlopii.
„Bună seara, băi, cetăţeni! Sunt comisar adjunct major în trupele de elită de la ANTRICOT. Vă văd... derutaţi. ANTRICOT e un fel de DIICOT, doar că noi ieşim la mese, grătare, cu interlopii. Mie îmi place Antricotul. În altă ordine de idei, în mass media am observat că cetăţenii e proşti. Aşa că am ieşit să atrag puţin atenţia şi să explic. De ce ne întâlnim noi poliţiştii cu interlopii? Păi nu e clar? Ca să nu se întâlnească ei între ei. Practic, îi ţinem de vorbă, ca să treacă timpul şi ca ei să nu facă infracţiuni sau, cum face ei, chiar grupuri de infracţiuni (…)“, se arată în scenetă.
De altfel, Pătraru ironizează şi comportamentul „umil“ al poliţiştilor faţă de interlopi, cărora li se adresează „respectuos“ cu „să trăiţi“ şi „mă scuzaţi că v-am deranjat“.
Sceneta de la minutul 27:37
Realizatorul explică, din rolul de poliţist, tacticile oamenilor legii în „colaborarea“ cu interlopii:
„Să nu uit să-l rog pe Mandibulă (n.r.- porecla unui interlop din sceneta lui Pătraru) să-mi facă şi mie plinul la Logan, că are o benzinărie. El crede că-i cer aşa, că suntem prieteni, sau de milogeală, dar eu iau benzină de la el ca să-i fac pagubă, ştiţi ce zic? Ca să nu mai aibă forţă financiară, domn’e, şi buf! S-a prăbuşit imperiul financiar al lui Mandibulă. Apoi mai trec pe la firmele lui din oraş, mai iau un cartuş de ţigări, mai iau 10 salamuri, că am avut o cumetrie săptămâna trecută... Uşor, uşor îl macin. Să moară mama, un ucigaş tăcut sunt (...).“
De altfel, întreaga ediţie a abordat cazul răpirilor de la Caracal şi neputinţa poliţiştilor de a o salva pe Alexandra Măceşanu, adolescenta de 15 ani, răpită, violată şi ucisă de Gheorghe Dincă (66 de ani), în ciuda faptului că fata a sunat de trei ori la 112.
Noul sezon „Starea Naţiei“, educaţie prin „uneltele umorului“
Despre noul sezon, Dragoş Pătraru a declarat că-şi propune să sancţioneze derapajele, dar şi să educe publicul folosind umorul ca unealtă: „Această emisiune face, de şase ani, acelaşi lucru: sancţionează derapajele, indiferent de zona din care provin ele. Încercăm să-i informăm şi să-i educăm pe oameni folosind uneltele umorului. Nu le spunem telespectatorilor ceea ce vor să audă, ci încercăm să le stimulăm spiritul critic. Spre deosebire însă de anii precedenţi, vom insista pe zona de educaţie.“
Într-un interviu pentru Adevărul, Dragoş Pătraru a vorbit, înainte de debutul noului sezon „Starea Naţiei“, despre dezastrul care macină România, criticând în termeni duri clasa politică şi instituţiile statului: „Avem un stat slab, cu instituţii incompetente, din care lipseşte cu desăvârşire meritocraţia“.
Realizatorul e de părere însă că „România nu s-a arătat acum“, în contextul acestor tragedii, iar „despre aceşti nemernici de poliţişti, despre şefii numiţi politic, despre proştii care ajung să ne conducă trebuie să vorbim în fiecare zi, să-i arătăm cu degetul“, pentru a putea produce o schimbare.