CNA funcţionează cu nouă membri: Narcisa Iorga şi Cristina Trepcea şi-au încheiat mandatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Trepcea şi Narcisa Iorga şi-au încheiat luni, 13 octombrie, mandatul de şase ani la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Începând de marţi, 14 octombrie, CNA va funcţiona cu nouă membri.

UPDATE În decursul zilei de miercuri, 15 septembrie, Narcisa Iorga a confirmat, pe contul său personal de Facebook, încheierea mandatului său la CNA. Iorga va rămâne însă „observator al audiovizualului şi al CNA“. „Mi-am schimbat statutul: fost membru CNA. Am predat ieri «inventarul». Voi rămâne însă observator al audiovizualului şi al CNA. O veste proastă pentru cei care se bucurau că au scăpat de mine. Voi avea chiar mai mult timp pentru analizarea atitudinii pasive a CNA faţă de încălcările din audiovizual şi nici nu voi mai fi ţinută de restricţiile funcţiei publice“, a scris Narcisa Iorga, pe Facebook.

Începând de marţi, 14 octombrie, CNA funcţionează cu nouă membri, din cei 11 pe care îi prevede legislaţia audiovizualului, după ce Cristina Trepcea şi Narcisa Iorga şi-au încheiat, luni, mandatele.

Cu toate acestea, CNA îşi poate desfăşura în continuare activitatea. Legea audiovizualului prevede că şedinţele CNA pot avea loc în prezenţa a minimum opt din totalul de 11 membri ai Consiliului.

Cei nouă membri rămaşi la CNA sunt Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Toruş, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

La şedinţa CNA de marţi, condusă de Valentin Jucan, au fost prezenţi toţi ceilalţi opt membri ai Consiliului.

Narcisa Iorga a fost numită membru a CNA pentru un mandat de şase ani la propunerea preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce Cristina Trepcea a fost propusă de Camera Deputaţilor. Ambele membre erau titlulare din 14 octombrie 2008. În locul Narcisei Iorga şi al Cristinei Trepcea nu au fost încă numite alte persoane din Parlament, scrie Mediafax.

În luna septembrie, Narcisa Iorga a fost propusă pentru un nou mandat în CNA, de către preşedintele Traian Băsescu, însă, din lipsă de cvorum, Comisiile pentru cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi-au suspendat lucrările pe 30 septembrie, fără să valideaze canditatura acesteia pentru un nou mandat în CNA.

„Confirm că am fost propusă pentru un nou mandat de membru CNA, însă nu cred că am vreo şansă. Parlamentarii majoritari nu mă vor vota, invocând finalul de mandat al preşedintelui României, care face propunerea. În fapt, abia aşteaptă să scape de mine. Până mâine, când înţeleg că este posibil să fie şi votul în plenul reunit al Parlamentului, dar despre care eu nu am nicio informaţie oficială, mai e puţin. Vom trăi şi vom vedea! Cum s-a întâmplat în 2008, când Călin Popescu Tăriceanu a propus şi a obţinut două locuri în CNA înainte de vreme, este altă poveste“, a scris Narcisa Iorga pe contul său de Facebook, în septembrie.

Schimb dur de replici între Jucan şi Mititelu

Şedinţa CNA de marţi a fost condusă de Valentin Jucan în conformitate cu noul Regulament de Organizare şi Funcţionare (ROF) al CNA, care nu a fost votat de Laura Georgescu şi Christian Mititelu. Noul ROF prevede, printre altele, ca şedinţele să fie conduse pe rând de fiecare memebru, prin rotaţie în ordine alfabetică. 

La începutul întâlnirii membrilor CNA de marţi, Christian Mititelu şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că Valentin Jucan conduce şedinţa. În acelaşi context, Mititelu a avut un schimb de replici cu Valentin Jucan, căruia i-a cerut să se retragă: „Aţi face bine să vă retrageţi. V-aţi erijat în purtător de cuvânt al instituţiei, ne-aţi criticat, ca să nu spun că ne-aţi ponegrit (...)“, i-a spus Christian Mititelu lui Valentin Jucan, potrivit Mediafax. Mititelu a mai spus că Jucan „s-a adresat românilor şi le-a cerut iertare românilor“ în numele CNA, în emisiuni de televiziune.

Jucan s-a apărat, precizând că în emisiunile TV la care a participat a vorbit „în nume propriu“ şi nu în numele CNA. El a mai spus că dacă altcineva doreşte să conducă şedinţa CNA, poate „să predea sceptrul“.

Christian Mititelu a criticat şi o altă prevedere a noului ROF, potrivit căreia CNA trebuie să analizeze sesizările în ordinea primirii lor de Consiliu. Astfel, sesizările foarte vechi primite de CNA, care în opinia lui Mititelu nu au o importanţă foarte mare, au pierdut teren în faţa lucrurilor de actualitate de la televiziunile naţionale. „Contează ordinea cronologică. Ca la grădiniţă. Şi acum l-aţi bătut (ROF-ul, n.r.) în cuie şi nu se modifică chestia asta“, a mai spus Christian Mititelu.

În replică, Valentin Jucan i-a spus lui Christian Mititelu că „bate câmpii“, precizând că în emisiunile de televiziune la care a participat a vorbit „în nume propriu“ şi nu în numele CNA. „Şi dumneavoastră aţi vorbit în nume propriu când v-aţi exprimat ca expert de politică externă în emisiuni de televiziune“, a spus Jucan.

Această reacţie vine după ce, pe 7 octombrie, Mititelu a refuzat să participe la şedinţa CNA care ar fi trebuit să fie condusă de Narcisa Iorga. Din lipsă de cvorum, însă, şedinţa nu s-a mai desfăşurat.

La momentul respectiv, Christian Mititelu a declarat, pentru Mediafax, că Narcisa Iorga şi Valentin Jucan „nu au căderea morală“ să facă aprecieri legate de prezenţa sau absenţa altor membri ai CNA la şedinţele Consililului.

Alţi doi membri CNA îşi încheie mandatele în noiembrie

La începutul lunii noiembrie alţi doi membri CNA  îşi vor încheia mandatele. Este vorba despre Christian Mititelu (membru titlular din octombrie 2008) şi Radu Călin Cristea (numit membru titular în locul devenit vacant ca urmare a demisiei lui Mihai Mălaimare, în continuarea mandatului, până la 3 octombrie 2014.)
 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite