Campania „Crede în bine“: Povestea vicecampionilor naţionali la rugby care trăiesc în case acoperite cu carton VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Crede în bine“ este o campanie Focus realizată cu sprijinul programului educaţional Ajungem MARI şi al Primăriei Sectorului 2 FOTO  Prima TV
„Crede în bine“ este o campanie Focus realizată cu sprijinul programului educaţional Ajungem MARI şi al Primăriei Sectorului 2 FOTO  Prima TV

Campania „Crede în bine“, demarată de Prima TV, prezintă povestea a doi copii, care, în ciuda dificultăţilor financiare şi a condiţilor precare în care trăiesc, au reuşit să facă performanţă în rugby, mândrindu-se cu titlul de vicecampioni naţionali.

George Alexandru Filip şi Orlando Ioan sunt elevi în clasa a cincea. Ei provin din familii cu grave dificultăţi financiare, însă în ciuda condiţiilor precare în care trăiesc, părinţii nu i-au abandonat. Pe timp de zi, copiii sunt înscrişi la Centrul „Casa din Tei“, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2 Bucureşti (DGASPC Sector 2), iar de un an şi jumătate, băieţii fac rugby.

În antrenorul lor, Antonio Valentin Dumitru, au găsit mai mult decât un profesor de sport, un mentor, iar alături de el, copiii au învăţat ce înseamnă disciplina, comunicarea şi respectul. „Sunt mândru de performanţa lor, în jumătate de an au ajuns vicecampioni naţionali, iar anul acesta au început foarte bine, au terminat cu locul I la mini-rugby pe zona Muntenia“, spune Antonio Valentin Dumitru. „Îi formează pentru viaţă, să devină oameni respectuoşi, să devină nişte gentlemani. Promit mult, au potential şi pot ajunge chiar departe“, a completat antrenorul celor doi.

George a ştiut ce vrea să se facă atunci când va fi mare chiar de când a văzut pentru prima dată balonul. „Mi-a plăcut de prima oară cum am văzut mingea, mă jucam mult. După aia mi-am dat seama că pot să fac rugby“, spune George. Faptul că au alături de ei persoane care să îi îndrume să-şi dezvolte talentul, le-a oferit şi lecţii esenţiale de viaţă. „Să nu vorbim urât, să nu răspundem oamenilor mai în vârstă ca noi, să comunicăm cu colegii şi să nu fim răi, să ne batem între noi“, enumeră Orlando, poreclit şi „Frunză“ de prieteni, câteva dintre sfaturile primite de la antrenor.

George şi Orlando se antrenează de cinci ori pe săptămână

Timp de două ore pe zi, de cinci ori pe săptămână, Orlando şi George sunt la antrenamente. Cu echipa de rugby au călătorit şi prin ţară, au văzut locuri pe care probabil altfel nu le-ar fi vizitat, iar pasiunea lor pentru sportul cu balonul oval creşte pe zi ce trece. Performanţa nu a întârziat să apară, cei doi au strâns deja o mulţime de medalii şi trofee, iar visul lor este să ajungă la Echipa Naţională. Mai mult decât atât, de când fac sport, notele lor de la şcoală au început să se îmbunătăţească. „Dacă nu ar fi fost înscrişi în cadrul programului, aceşti copii ar fi abandonat şcoala în primul rând, exista şi riscul de abandon familial“, spune Constantina Toader, reprezentant DGASPC. „Aceşti părinţi sunt de apreciat că nu îşi abandonează copiii, îi susţin, colaborează permanent cu noi“, a mai spus aceasta.

Orlando şi George provin din familii defavorizate şi locuiesc într-un spaţiu foarte mic, cu acoperiş din carton. Antrenorul i-a susţinut enorm, pe lângă antrenamente şi echipamente, le-a pus chiar şi uşă la intrare în casă, geamuri din termopan, iar iarna trecută, pe timp de ger, le-a oferit şi calorifer electric să se încălzească. Pentru a continua să facă performanţă, Orlando şi George, dar şi o mulţime de alţi copii talentaţi au nevoie de sprijin. 

Campania „Crede în bine“: Povestea vicecampionilor naţionali la rugby care trăiesc în case acoperite cu carton 

 

„Crede în bine“, o campanie care îndeamnă la voluntariat

„Crede în bine“ este o campanie Focus realizată cu sprijinul programului educaţional Ajungem MARI şi al Primăriei Sectorului 2, care îndeamnă la voluntariat şi vine în ajutorul copiilor care au un har special, însă lipsurile şi grija pentru ziua de mâine îi împiedică să facă performanţă. „Sunt copii care au atât de multă nevoie de îndrumare şi de încurajare, iar altfel riscă să se piardă în tentaţiile străzii. Vedem adesea copii din aceeaşi generaţie fie având preocupări frumoase, fie cerşind în gară. Împreună, în număr mare, putem să le schimbăm viitorul şi să îi ajutăm să Ajungă MARI. Fiecare din noi are ceva de oferit copiilor (cunoştinţe, poveşti şi exemple, timp, atenţie şi dragoste) şi asteptăm cât mai mulţi voluntari în echipă“, spune Iarina Ştefănescu, director si fondator Ajungem MARI, desemnată voluntarul anului în educaţie la Gala Naţională a Voluntarilor 2014.

Peste 60.000 de copii şi adolescenţi, în evidenţele direcţiilor de protecţie socială

În evidenţele direcţiilor de protecţie socială sunt peste 60.000 de copii şi adolescenţi, însă nimeni nu ştie câţi dintre aceştia au aptitudini şi înclinaţii deosebite. Mihai Ursu, jurnalist cu peste 20 de ani de experienţă, spune din 14 iulie, povestea copiilor care au nevoie de sprijin pentru a-şi valorifica talentul. Timp de două luni, în fiecare marţi şi joi, telespectatorii vor face cunoştinţă cu copii şi tineri care îşi doresc şi muncesc din greu pentru performanţă. În acelaşi timp, campania oferă şi câteva poveşti importante de reuşită, ale unor persoane care au excelat prin trudă, pasiune şi devotament, în ciuda condiţiilor potrivnice.

Puţini reuşesc să se afirme pe cont propriu, iar cu ajutorul echipei Focus, aceşti copii au acum o voce şi primesc o nouă şansă. Poate mai important decât banii, ei au nevoie de mentori, de exemple pozitive, sfaturi şi direcţii, de oameni care să le fie alături. „Mii de talente rămîn nedescoperite şi se pierd, pentru că se nasc sub o stea fără noroc”, spune Mihai Ursu. „Fie că este vorba despre copii din familii sărmane sau de micuţi cu o dizabilitate fizică, atunci când îi stigmatizăm, le ucidem viitorul. Să nu uităm că un copil dintr-o familie săracă de la ţară a fost şi marele matematician Grigore Gheba şi probabil că ar fi rămas aşa dacă dascălii săi nu l-ar fi descoperit şi nu l-ar fi susţinut să progreseze. Astfel de genii se pot pierde irevocabil, dacă le refuzăm în continuare o şansă copiilor români proveniţi din medii defavorizate”.

Vedetele Prima TV, voluntare în campania „Crede în bine“

Vedetele Prima TV vor fi şi ele voluntare în campania „Crede în bine“ şi vor împrumuta copiilor o parte din talentul, expertiza şi cunoştinţele lor. Astfel, îi vor ajuta pe aceştia să îşi descopere şi să îşi cultive aptitudinile, sprijinindu-i în primii paşi către o viaţă mai bună.

„Haideţi să le devenim mentori şi să îi inspirăm să îşi cultive pasiunile, să acumuleze experienţă şi să devină cetăţeni productivi pentru România. Avem foarte multe exemple de oameni care au reuşit, în ciuda premiselor grele de la care au pornit, şi avem la fel de multe poveşti ale unor tineri ce pot răzbi în viaţă, dacă li se întinde o mână. Iar mâna aceea poate fi a ta“, îndeamnă Mihai Ursu (foto).

Dacă aveţi un talent, sau cunoştinţe pe care doriţi să le transmiteţi mai departe, puteţi ajuta un copil să ajungă un om responsabil şi independent. Vă puteţi implica scriind pe adresa voluntar@ajungemmari.ro

Telespectatorii sunt invitaţi să urmărească reportajele speciale în fiecare marţi şi joi, de la 18.00, la Focus, la Prima TV.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite