BRAT cere autorităţilor să sprijine editorii legitimi de presă scrisă şi online, în contextul crizei generate de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) a transmis Secretariatului General al Guvernului o propunere ce cuprinde măsuri care să limiteze efectele negative ale instituirii stării de urgenţă şi pandemiei COVID-19 asupra instituţiilor de presă.

Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT), asociaţie profesională a industriei de media ce reprezintă peste 75 de editori de presă scrisă şi online din România, care împreună editează mai mult de 350 de site-uri, ziare şi reviste, a transmis Secretariatului General al Guvernului o propunere ce cuprinde măsuri care să limiteze efectele negative ale instituirii stării de urgenţă şi pandemiei COVID-19 asupra instituţiilor de presă, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Solicitarea a fost transmisă prin semnarea, împreună cu ARCA – Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale, a unui apel comun către Guvern, în care starea presei, indiferent de modul ei de a ajunge la public (online, radio, TV, publicaţii), este adusă în atenţia autorităţilor.

Aceste măsuri cuprind includerea companiilor care editează site-uri, ziare sau reviste pe lista celor ce pot beneficia de exceptări de la plata sau amânări ale plăţilor taxelor şi impozitelor, sprijin de stat, utilizarea site-urilor şi ziarelor în realizarea comunicărilor oficiale ale autorităţilor, includerea activităţilor realizate de editori în sprijinul informării publicului în categoria serviciilor esenţiale.

„Recomandăm autorităţilor direcţionarea unui eventual sprijin către acele companii care editează produse media online sau tipărite şi care respectă standardele profesionale ale industriei, făcând eforturi în sensul profesionalizării şi transparentizării activităţii proprii“, se arată în comunicat.  

În plus, „pentru a înlătura orice suspiciune ori a lăsa loc de abuzuri şi pentru a nu încuraja prin acest demers tocmai finanţarea surselor îndoielnice de informare“, care promovează ştirile false, alarmiste şi neverificate, „BRAT se pune la dispoziţia autorităţilor pentru a crea un set de criterii prin care se pot identifica editorii de bună-credinţă“.

Printre aceste criterii se numără existenţa unui sediu social valid, a unui administrator identificabil al societăţii, apartenenţa la o organizaţie profesională recunoscută sau aderarea la un cod etic, a unui număr minim de angajaţi cu forme legale, site-uri si publicaţii care respectă standardele globale ale industriei şi reglementările de tip GDPR, precum şi dovezi clare asupra impactului crizei COVID-19 în situaţiile financiare ale societăţilor editoare (de exemplu, un impact de minim 25% scădere în venituri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent).

Editorii de presă scrisă şi online din România vor participa în continuare la procesul de informare a publicului în vederea limitării răspândirii epidemiei de coronavirus şi îşi manifestă disponibilitatea pentru dialog cu autorităţile, se mai arată în comunicat.

Printre efectele imediate ale măsurilor stabilite de autorităţi în vederea stopării epidemiei de COVID-19 se înscriu scăderea cu peste 50% a veniturilor din publicitate, cu peste 90% a celor din vânzarea şi distribuţia la chioşcurile de ziare, reducerea drastică a tirajelor publicaţiilor, sistarea apariţiei ediţiilor tipărite.

Creatorii de conţinut scris, companiile ce furnizează ştiri online şi cei din presa tipărită, nu au surse de venit care să nu fie afectate semnificativ de criza generată de instituirea stării de urgenţă. „Fără sprijinul imediat al autorităţilor, o mare parte dintre companiile care activează în acest domeniu îşi vor înceta activitatea, punând astfel în pericol informarea obiectivă şi corectă a publicului“.

Internetul este principala sursă de informare pentru 70% din populaţia activă, procentul depăşind 75% pentru populaţia cu vârstă sub 35 de ani. 35% din populaţia României utilizează ca sursă principală de informare presa scrisă, fenomen prezent în proporţie mai mare la populaţia de peste 65 ani.

Începând cu 9 martie 2020, ştirile online au înregistrat valori duble de trafic, iar consumul general de informaţii publicate pe site-uri a crescut cu 54%. Cele mai importante site-uri de ştiri înregistrau în ultimele luni între 1 milion şi 3 milioane de vizitatori lunar, fiind importante surse de ştiri pentru publicul larg.

Pentru luna martie 2020 este estimat, pe baza datelor de trafic deja înregistrate, că numărul persoanelor ce vor accesa site-uri de ştiri va depăşi 4 - 5 milioane, devenind cele mai importante canale de informare din România. În acest context, menţinerea funcţională a instituţiilor de presă ce furnizează ştiri corecte este esenţială, atât pentru publicul larg, cât si pentru autorităţi.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite